Comfortfood,  Veggie,  Voor- of bijgerecht

Champignontaartjes

We zitten alweer aan het voorgerecht voor kerst met deze champignontaartjes. We hebben al twee lekkere, compleet verschillende hapjes achter de kiezen. Namelijk scampi’s met spek en guacamole en halloumi met veenbes en pistache.

Tijd voor het voorgerecht!

En het is een feestelijk voorgerechtje maar toch eentje dat gemakkelijk te maken is, niet veel ingrediënten nodig heeft, goedkoop is én je kan het op voorhand klaarmaken.

Te mooi om waar te zijn?

Sta me toe om het te herhalen: Feestelijk, weinig ingrediënten, goedkoop, gemakkelijk, op voorhand klaar te maken. Dus eigenlijk alles wat je van een feestgerechtje wilt. HOERA!

Benodigdheden, voor 6 champignontaartjes:

1 rechthoekig vel bladerdeeg

30 g boter

1 sjalot

400 g champignons

1 ei, gesplitst in eiwit en eigeel

30 g geraspte parmezaan

30 g walnoten

1 tl rozemarijn

peper, zout

Bereiding:

Snijd de champignons in dunne schijfjes of blokjes. Versnipper de sjalot. Smelt de boter in een grote pan en voeg er de sjalot aan toe. Als deze glazig is, voeg je de champignons toe. Laat bakken, roer om en laat opnieuw bakken tot de champignons goudbruin zijn. Kruid met peper, zout en rozemarijn. Haal van het vuur en laat volledig afkoelen.

Verwarm de oven voor op 200°C.

Rol het vel bladerdeeg uit en snijd in zes vierkantjes. Prik met een vork enkele gaatjes in elk stukje bladerdeeg.

Mix de walnoten tot fijne kruimels met de blender (of doe het met een mes) en voeg toe aan de champignons. Voeg de parmezaan toe en meng. Voeg het eiwit toe en meng. Verdeel over de zes vellen bladerdeeg. Plooi de hoekjes van de taartjes toe over de champignons.

Smeer het bladerdeeg in met eigeel en bak 20 minuten.

Serveer meteen met een salade van rucola, kerstomaat en parmezaan of een salade naar keuze.

Tips:

  • Hoeveelheden: Je kan ipv zes kleinere taartjes ook vier iets grotere taartjes maken. Ik pas de grootte van dit taartje graag aan op wie er komt eten. Kleine eters vs grote eters.
  • Hapje: Je kan dit gerecht ook nog kleiner maken en als hapje serveren.
  • Vervang de rozemarijn gerust door tijm als je daar meer fan van bent.
  • De walnoten kunnen vervangen worden door pecannoten in dit gerecht.
  • Op voorhand maken: Je kan dit taartje volledig op voorhand maken en opnieuw opwarmen in de oven of de microgolfoven. Je kan het natuurlijk ook à la minute klaarmaken. Maak dan de vulling op voorhand klaar maar bewaar hem meteen in de koelkast. TIP: Je kan het eiwit eruit laten en dit op het laatste moment toevoegen aangezien je het eigeel ook pas aan het einde nodig hebt. Dit zou ik persoonlijk doen zodat mijn eiwit niet te lang rauw in de vulling blijft.
  • Bewaren: Overschotjes? Dit taartje blijft twee dagen goed in de koelkast. Warm het maximum één keer op. Dus als je het op voorhand hebt afgebakken en je warmt het op en hebt restjes. Warm dit restje dan niet meer op, maar eet het taartje koud op.

Laat het smaken!

Laurence

Laat het nu zo zijn dat ik nog meer lekkere voorgerechtjes voor jullie in petto heb. Ga snel naar de pagina ‘voorgerechten en bijgerechten‘ om te zien welke! Je kan me natuurlijk ook altijd volgen op Instagram en TikTok voor dagelijkse inspiratie.

Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence

Champignontaartjes

As Cooked By Ginger
Lekkere champignontaartjes met een korst van bladerdeeg en een kruidige vulling van champignons, sjalot en rozemarijn. Overheerlijk!
Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 20 min
Totale tijd 50 min
Gang Bijgerecht, Voorgerecht
Keuken Belgisch
Porties 6 champignontaartjes

Ingrediënten
  

  • 30 g boter
  • 1 sjalot versnipperd
  • 400 g champignons in dunne schijfjes
  • 1 tl rozemarijn
  • 30 g walnoten gemixt tot fijne kruimels
  • 30 g parmezaan geraspt
  • 1 ei gesplitst in eiwit en eigeel
  • 1 vel bladerdeeg
  • peper, zout

Instructies
 

  • Smelt de boter in een grote pan en stoof er de sjalot in aan. Als deze glazig is, voeg je de champignons toe.
  • Bak aan, roer om en laat opnieuw aanbakken tot de champignons goudbruin zijn. Kruid met peper, zout en rozemarijn. Haal van het vuur en laat volledig afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Voeg de walnoten en parmezaan toe aan de champignons. Meng en voeg het eiwit toe. Meng opnieuw.
  • Rol het bladerdeeg uit en snijd in zes vierkanten. Prik met een vork enkele gaatjes in elk stukje.
  • Verdeel de champignons over de zes vellen en plooi vervolgens de hoekjes bladerdeeg om over de champignons.
  • Smeer in met het eigeel en bak 20 minuten. Serveer meteen met een salade on the side!
Trefwoord Bladerdeeg, Champignons

4 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept