Aperitief,  Feestdagen

Halloumi met veenbes en pistache

Ik weet dat op het eerste zicht deze combinatie misschien een beetje vreemd klinkt. Maar het is echt een aanrader om deze halloumi met veenbes en pistache een kans te geven, want de combinatie is goud waard. Het is gewoon echt super lekker!

Ik was voor mijn kerstmenu een beetje in het rond aan het snuffelen. Je weet wel, op het wereldwijde web feestelijke gerechten aan het bekijken. Zonder enige aanleiding dacht ik plotseling aan halloumi en aan veenbes. Plots zat dat in mijn hoofd en moest ik de combinatie gewoon een kans geven. En dat deed ik met veel succes, want dit feestelijk hapje is mega lekker!

Het licht bittere en zoete van de veenbessensaus, gecombineerd met de zoute halloumi en hartige pistaches. YES YES YES!

Benodigdheden, voor 4 hapjes:

150 g veenbessen

40 g suiker

zeste van 1/4 sinaasappel

sap van 1/2 sinaasappel

200 g halloumi

20 g gepelde pistaches

4 tal stengels peterselie

olijfolie

Bereiding:

Doe de veenbessen, suiker, zeste en sap van de sinaasappel in een steelpan en breng aan de kook op middelmatig vuur. Prak de veenbessen plat met een vork of pureestamper wanneer ze zacht zijn. Laat inkoken tot een dikke saus en laat afkoelen.

Hak de pistachenoten grof, versnipper de peterselie en snijd de halloumi in plakjes.

Neem er vier kleine bordjes bij en smeer op elk bordje een lepel veenbessensaus uit.

Verhit een grillpan op hoog vuur en grill de halloumi ongeveer 3 minuten aan de ene kant en 3 minuten aan de andere kant.

Leg de gegrilde halloumi op de veenbessensaus en strooi er de pistaches en peterselie over. Werk af met een klein streepje olijfolie. Serveer meteen.

Tips:

  • Op voorhand klaarmaken: Je kan de veenbessensaus op voorhand klaarmaken en op kamertemperatuur laten komen voordat je het hapje serveert. Je kan de halloumi al in plakjes snijden en de pistaches al grof hakken en peterselie versnipperen. Belangrijk: De halloumi grill je pas à la minute omdat deze anders veel te taai gaat worden.
  • Bewaren: De veenbessensaus blijft 3 dagen goed in de koelkast. Bewaar hem in een afgesloten doosje. Je kan veenbessensaus ook invriezen.
  • Aanpassingen: Vervang de pistachenoten gerust een keertje door grof gehakte walnoten of pecannoten, al is mijn nummer één keuze voor dit gerecht zeker pistache. Je kan honing ipv olijfolie gebruiken om mee af te werken. De veenbessensaus is zeker niet te zoet en nog lichtjes bitter dus dat kan zeker wel. Als je beslist om voorgemaakte veenbessensaus te gebruiken of de saus die je zelf maakt een stuk zoeter te maken, gebruik dan gewoon de olijfolie en niet honing als afwerking. Kwestie van het niet té zoet te maken.
  • De hoeveelheden voor de pistaches en peterselie zijn richtlijnen. Je kan gerust meer of minder gebruiken. De hoeveelheden voor de veenbessensaus dienen niet aangepast te worden. Deze zijn bewust zo samengesteld om perfect samen te gaan met de rest van het gerecht.

Voilà, een ideaal hapje voor bij de feestdagen. Enjoy!

Ben je op zoek naar nog meer lekkere hapjes? Neem dan eens een kijkje op de pagina ‘aperitief‘ voor al mijn lekkere aperitiefhapjes. Je kan me natuurlijk ook altijd volgen op Instagram en TikTok voor dagelijkse inspiratie.

Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence

Halloumi met veenbes en pistache

As Cooked By Ginger
Een heerlijk en feestelijk hapje. Deze halloumi met veenbes en pistache is een echte smaakbom! Zoet, zout, bitter,.. It has it all!
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Aperitief, Borrelhapje
Keuken Belgisch
Porties 4 hapjes

Ingrediënten
  

  • 150 g veenbessen
  • 40 g suiker
  • zeste 1/4 sinaasappel
  • sap 1/2 sinaasappel
  • 200 g halloumi
  • 20 g gepelde pistachenoten grof gehakt
  • 3 takjes peterselie versnipperd
  • olijfolie

Instructies
 

  • Doe de veenbessen, suiker, zeste en sap van de sinaasappel in een steelpan en verhit op middelmatig vuur. Laat pruttelen tot de veenbessen zacht zijn en prak ze vervolgens plat met een vork of pureestamper. Laat verder koken tot een dikke saus. Laat volledig afkoelen.
  • Snijd de halloumi in plakjes. Verhit een grillpan op hoog vuur en grill de halloumi een drietal minuten aan elke kant.
  • Neem er ondertussen vier bordjes bij en smeer op elk bordje een eetlepel veenbessen uit. Leg daarop de gegrilde halloumi en werk af met de pistaches en peterselie.
  • Werk af met een klein streepje olijfolie. Serveer meteen!
Trefwoord Halloumi, Veenbessen

7 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept