Aperitief,  Feestdagen,  Veggie,  Voor- of bijgerecht

Pizza met brie en veenbessen

Met deze pizza met brie en veenbessen gaan we verder met het kerstmenu. Vandaag zijn we aangekomen bij het voorgerecht. Ik zit persoonlijk nogal graag bij mijn gasten aan tafel en maak bijgevolg graag zaken die ik gemakkelijk op voorhand kan maken en maar in de oven moet steken of even moet opwarmen. Dit gerecht is leuk als voorgerecht als je een wat meer informele stijl van eten wilt. Het is allebehalve een klassiek voorgerechtje, maar het is wel echt top. Je kan het ook perfect serveren als hapje!

Veenbessen + brie = LOVE

Veenbessen zijn voor mij absoluut een typisch kerstingrediënt, bovendien vind ik ze ook echt heel lekker. Een beetje zoeter gemaakt zodat het niet te bitter wordt en ze passen supergoed bij kaas. Zeker bij een smeuïge kaas als brie.

Psst, nog een kaasje waar ze heel erg goed bij passen, is halloumi. Ben je benieuwd? Check dan zeker eens dit recept.

Benodigdheden, voor 1 pizza:

Voor de bodem: 

250 g bloem

1/2 tl zout

3,5 g instant droge gist (zie tips)

1 el olijfolie

125 ml lauwwarm water

Voor de toppings:

200 g veenbessen

3 el suiker

sap van 1 appelsien

200 g geraspte mozzarella

1 el oregano

200 g brie

60 g pecannoten

handje rucola

honing

Bereiding:

Zeef voor het pizzadeeg de bloem en doe in de keukenmachine. Voeg de gist toe en meng deze onder de bloem. Voeg het zout toe en meng. Doe vervolgens de olijfolie en het lauwwarme water bij de droge ingrediënten en kneed tot één geheel (zie tips).

Vet een mengkom in met een dun laagje olijfolie, vorm een bal van het deeg en leg deze in de kom. Dek af met een vochtige theedoek en laat op een warme plaats minstens 2 uur rijzen.

Maak vervolgens de veenbessensaus door de veenbessen, suiker en sap van de sinaasappel in een steelpan te doen. Breng aan de kook en zet het vuur dan lager. Prak de veenbessen fijn met de pureestamper wanneer deze zacht zijn. Laat verder inkoken totdat het een dikke saus is en haal van het vuur. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Snijd de brie in schijfjes en hak de pecannoten grof.

Verwarm de oven voor op 200°C.

Haal het deeg uit de kom en neem er een bakplaat bij (zie tips) waar je een vel bakpapier op legt. Rol uit tot een grote rechthoek.

Bestrooi met de geraspte mozzarella, gevolgd door de oregano. Verdeel daarover de schijfjes brie. Schep her en der hoopjes veenbessensaus rond de brie en strooi daarover de pecannoten.

Bak 15 minuten.

Hak de rucola grof en strooi over de pizza. Werk af met een streepje honing. Snijd in stukken en serveer.

Tips:

  • Deeg: Je kan het pizzadeeg meerdere uren op voorhand klaarmaken. Laat het gewoon op het aanrecht staan tot het tijd is om hem bijna te gaan serveren. Let erop dat je de gist en het zout niet gelijktijdig toevoegt, maar eerst de gist onder de bloem mengt en vervolgens het zout.
  • Gist: Let erop dat er instant op je gist staat, deze variant moet niet geactiveerd worden in vloeistof en kan meteen bij droge ingrediënten gedaan worden.
  • Deeg kneden: Je kan het deeg ook met je handen kneden als je geen keukenmachine hebt. Kneed het deeg dan, eens alle ingrediënten gemengd zijn, een dikke vijf minuten.
  • Bakplaat: Ik nam een kleinere rechthoekige bakplaat en rolde het deeg ter grootte van de volledige bakplaat uit. Dit maakte het makkelijker om hem uit te rollen en ik kon randjes maken door het deeg tegen de randen van de bakplaat aan te drukken.
  • Kaas: De geraspte mozzarella kan vervangen worden door een Italiaanse kazenmix of een mix van geraspte mozzarella en provolone.
  • Afwerking: Rucola versterkt de smaakexplosie in je mond en past heel goed bij de combinatie van brie en veenbessen, maar je kan ook afwerken met verse peterselie en/of basilicum en/of oregano.

Laat het smaken!

Laurence

Pizza party? Check dan zeker eens deze minipizza met ansjovis en basilicum of deze variant met aardbei en feta. Neem ook eens een kijkje bij deze pizza bianca of deze populaire pizza met witloof en bosbes. Je kan me natuurlijk ook altijd volgen op Instagram en TikTok voor dagelijkse inspiratie.

Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence

Pizza met brie en veenbessen

As Cooked By Ginger
Een heerlijke, winterse pizza met brie en veenbessen. Een smaakvolle veggie pizza, ideaal voor bij de feestdagen!
Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 2 uur
30 min
Totale tijd 3 uur
Gang Aperitief, Bijgerecht, Lunch, Voorgerecht
Keuken Belgisch
Porties 1 pizza

Ingrediënten
  

Voor het deeg

  • 250 g bloem gezeefd
  • 3,5 g instant gist
  • 1/2 tl zout
  • 1 el olijfolie
  • 125 ml lauwwarm water

Voor de toppings

  • 200 g veenbessen
  • 3 el suiker
  • sap 1 sinaasappel
  • 200 g geraspte mozarella
  • 1 el oregano
  • 200 g brie in schijfjes
  • 50 g pecannoten grof gehakt
  • 1 handje rucola
  • 1 el honing

Instructies
 

Voor het deeg

  • Doe de bloem in de keukenmachine en voeg de gist toe. Meng kort en voeg het zout toe. Meng opnieuw.
  • Voeg de olijfolie en het water toe en meng tot één geheel. Kneed vijf minuten.
  • Vet een mengkom in met een dun laagje olijfolie, vorm een bal van het deeg en leg het in de mengkom. Dek af met een vochtige theedoek en laat minstens twee uur rijzen op een warme plaats.

Voor de veenbessensaus

  • Doe de veenbessen, suiker en sap van de sinaasappel in een steelpan. Breng aan de kook, zet het vuur middellaag en laat pruttelen. Prak de veenbessen fijn met de pureestamper als deze zacht zijn. Laat verder inkoken tot een dikke saus en haal van het vuur. Laat afkoelen.

Voor de samenstelling

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Leg een vel bakpapier op de bakplaat en rol het deeg uit tot een grote, dunne rechthoek.
  • Verdeel er de geraspte mozzarella over en bestrooi met de oregano.
  • Verdeel daarover de schijfjes brie en schep vervolgens hoopjes veenbessensaus rond de brie.
  • Verdeel de pecannoten erover en bak de pizza 15 minuten.
  • Hak de rucola grof en verdeel over de pizza. Werk af met een streepje honing. Snijd in stukken en serveer.
Trefwoord Brie, Pizza, Veenbessen

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept