Feestdagen,  Voor- of bijgerecht

Crème van feta met asperges, spek en tomaat

Oeh la la, het voorgerecht van mijn kerstmenu is zeker geen klassiek voorgerechtje. In tegendeel, het is een niet alledaagse combinatie, maar wel eentje die werkt! Crème van feta met asperges, spek en tomaat. Een smaakbommetje dat toch niet te zwaar is. Het is ook gemakkelijk vegetarisch te maken, wat altijd handig is. Vaak kookt iemand voor de hele familie en als er iemand bij is die geen vlees eet, kan het soms wat zoeken zijn naar een veggie alternatief. Bij dit gerecht kan je perfect het spek weglaten en blijft het toch een gerecht boordevol smaak.

De feta is opgeklopt in de blender met olijfolie en water waardoor hij lekker smeuïg en bijna fluffy wordt. Daar nog stevig gegrilde asperges met een jasje van spek en geroosterde tomaten bij en je krijgt een smaakbom van jewelste. Het is zo een gerechtje dat je wilt geproefd hebben.

Benodigdheden, voor 2 personen:

Voor de feta:

200 g feta

40 ml olijfolie

40 ml water

peper

Voor de tomaten:

300 g kerstomaten

3 el olijfolie

1 el suiker

1 el balsamicocrème

1/2 tl tijm

peper, zout

Voor de asperges:

4 groene asperges

4 vellen ontbijtspek

Bereiding:

Mix de feta, olijfolie en water in de blender. Mix een viertal minuten of totdat de feta opgeklopt is. Kruid stevig met peper.

Halveer de kerstomaten en doe in een ovenschaal en voeg de rest van de ingrediënten toe. Meng en zet 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C.

Kook de asperges in een viertal minuten beetgaar en dep ze droog. Draai rond elke asperge een vel ontbijtspek en grill totdat het spek mooi goudbruin is.

Serveer alles samen.

Tips:

  • Om te serveren kan je alles op één grote schotel dresseren. De feta eerst over een grote schotel verdelen. Daarover de tomaatjes en dan de asperges. Ofwel maak je verschillende bordjes. Beide zijn leuk! Werk in beide gevallen af met extra peper.
  • Veggie variant: Simpel, laat het spek weg en grill de asperges zo. Het gerecht is nog altijd super lekker zonder het spek!
  • Voorbereiding: Je kan de crème van feta op voorhand maken, de asperges alvast beetgaar koken en het spek errond wikkelen en de tomaatjes al klaarzetten. Op het moment zelf laat je de feta wat op temperatuur komen, zet je de tomaatjes in de oven en grill je de asperges met het spek rond.
  • Wil je de scherpe smaak van feta een klein beetje zachter maken, voeg dan een lepel volle of Griekse yoghurt toe vooraleer je begint te mixen.

Laat het smaken!

Laurence

Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence

Toch op zoek naar een ander voorgerecht? Dan kan ik deze avocadocrème met rauwe zalm en mango absoluut aanraden. Al is dit torentje van pompoen en feta met rucola-olie ook al elk jaar super populair! Je kan me natuurlijk ook volgen via Instagram voor dagelijkse inspiratie!

Crème van feta met asperges, spek en tomaat

As Cooked By Ginger
Een heerlijk en feestelijk voorgerecht deze crème van feta met asperges, spek en tomaat. Opgeklopte feta, gegrilde asperges met een jasje van spek en geroosterde tomaatjes, hmmm!
Totale tijd 40 min
Gang Voorgerecht
Keuken Belgisch
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

Voor de feta

  • 200 g feta
  • 40 ml olijfolie
  • 40 ml water
  • peper

Voor de kerstomaten

  • 300 g kerstomaten
  • 3 el olijfolie
  • 1 el suiker
  • 1 el balsamicocrème
  • 1/2 tl tijm
  • peper, zout

Voor de asperges

  • 4 groene asperges
  • 4 vellen ontbijtspek

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Halveer de kerstomaten en doe ze in een ovenschaal. Voeg de rest van de ingrediënten voor de tomaten toe, meng en zet 20 minuten in de oven.
  • Mix de feta met de olijfolie en het water in de blender. Mix ongeveer 4 minuten of totdat de feta smeuïg en lichtjes opgeklopt is.
  • Kook de asperges beetgaar in een viertal minuten. Dep droog en wikkel rond elke asperge een vel ontbijtspek. Grill in een hete grillpan totdat het spek mooi goudbruin is.
  • Serveer alles samen door een paar lepels feta op een bord uit te smeren, daarop de tomaatjes te verdelen en daarover de asperges te leggen. Werk eventueel af met extra peper.
Trefwoord Asperges, Feta, Spek, Tomaat

4 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept