Comfortfood,  Feestdagen,  Vlees

Kippenbout met mosterdgratin en een winterse salade

Wie oh wie is er nog op zoek naar kerstinspo? Omdat het niet altijd het duurste vleesje van de hoop moet zijn, ging ik dit feestseizoen eens voor kip. Een stevige, flinke, sappige kippenbout. Yum! Heerlijk in combinatie met de mosterdgratin en de winterse salade met appel en veenbessen.

Kip kan altijd wel wat kruiden en extra smaak gebruiken. Ik ging deze keer voor een dikke laag mosterd. Ik vind dat dat altijd een super lekkere smaak aan je vlees geeft. Subtiel, maar lekker. Ik gebruikte hiervoor de Maille Original mosterd. Deze gebruikte ik ook voor de gratin. Delicious!

Benodigdheden, voor 2 personen:

Voor de kip:

2 kippenbouten

3 el Maille Original mosterd

Voor de gratin:

500 à 600 g vastkokende aardappelen

400 ml melk

30 g bloem

30 g boter

100 + 50 g emmentaler

2 el Maille Original mosterd

peper, zout, nootmuskaat

Voor de salade:

zakje veldsla

1 appel

handvol walnoten + 1 el suiker

handvol gedroogde veenbessen

1/2 citroen

olijfolie

Bereiding:

Kruid de kippenbouten met peper en zout. Smeer ze royaal in met de mosterd. Verhit een flinke klont boter in een ovenvaste pot/pan. Korst er de kip in aan en zet de pan dan 50 minuten in de oven op 180°C.

Schil de aardappelen en snijd ze met behulp van de mandoline in dunne schijfjes. Smelt vervolgens de boter in een sauspan en voeg dan de bloem toe. Roer met de garde tot een roux en giet er vervolgens de melk bij. Roer continu met de garde tot de saus dikker wordt. Zet het vuur uit en voeg de kaas en mosterd toe. Meng en kruid de saus met peper, zout en nootmuskaat. Leg de aardappelen in laagjes in een ovenschotel en giet er de saus overheen. Zet het geheel 30 minuten in de oven. Als je het goed timet zijn de gratin en de kippenbouten samen klaar.

Maak de salade door de appel in dunne reepjes te snijden en de noten te karameliseren met de suiker (noten en suiker samen in een pannetje tot de suiker gesmolten is en op de noten hangt). Laat de noten afkoelen en meng met de appel, veldsla en veenbessen. Voeg het sap van de citroen en olijfolie toe en meng.

Serveer alles samen.

Laat het smaken!

Laurence

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *