Comfortfood,  Vlees

Burritobowl

Wat een verrukkelijk eenpansgerecht, deze burritobowl. Eén pan, één bord, lekker veel toppings en genieten maar. Daar komt het zowat op neer bij dit gerecht. Het is zo eentje dat echt bijzonder goed smaakt en absoluut in de categorie ‘comfortfood’ thuis hoort.

Liefde voor burrito’s

Burrito’s zijn geweldige dingen. Een grote tortilla gevuld met rijst, bonen, vlees, zure room, avocado,.. Heerlijk om daar je tanden in te zetten. Als we deze uit elkaar halen, kan je er een heerlijke kom comfortfood van maken. Gewoon, omdat variatie altijd leuk en lekker is. Toch? Verandering van spijs doet eten!

Dit gerecht is een lekker en simpel eenpansgerecht. Het wordt volledig in één pan gemaakt en je moet zelfs je rijst niet op voorhand koken. Bovendien staat het in ongeveer 25-30 minuten op tafel en kan je het ook gemakkelijk op voorhand klaarmaken. Het is een goedkoop, simpel en heerlijk gerecht. Eentje dat de harten van iedereen aan tafel kan veroveren. Smakelijk!

Wat heb je nodig?

  • Rundsgehakt: of gehakt naar keuze maar om het niet te zwaar te maken, raad ik puur rundsgehakt aan.
  • Tacokruiden: zie tips om een eigen kruidenmengeling samen te stellen.
  • Zwarte bonen: uit blik
  • Maïs: uit blik
  • Witte rijst
  • Een blik tomatenblokjes
  • Kipbouillon: water waar je een blokje kipbouillon in oplost.
  • Geraspte cheddar: voor de afwerking
  • Kerstomaten: voor de afwerking
  • Avocado: voor de afwerking
  • Zure room: voor de afwerking
  • Nachos: voor de afwerking
  • Lente-ui: voor de afwerking

Wat moet je doen?

Je neemt er om te beginnen een grote pan met hoge randen bij. Verhit er een flinke scheut olijfolie in en bak het gehakt. Bak gaar en kruid ondertussen met de tacokruiden. Deze zullen meteen veel smaak aan je vlees geven.

Als het gehakt gaar is, voeg dan de zwarte bonen en maïs toe. Roer om en voeg de (ongekookte) rijst toe. Giet er de kipbouillon en tomatenblokjes bij en breng aan de kook. Laat 20 minuten pruttelen op middelhoog vuur. Roer regelmatig in de pan zodat de rijst niet aan de bodem blijft plakken.

Wanneer het vocht bijna weg gekookt is, proef je de rijst even. Is deze gaar, dan zit je goed. Is deze nog hard, voeg dan extra bouillon bij en kook verder tot de rijst gaar is. Normaal zou na 20 minuten ongeveer je rijst gaar moeten zijn.

Als de rijst gaar is, mag je de pan van het vuur halen. Verdeel een gewenste portie over de borden. Werk af met de cheddar, blokjes kerstomaat en avocado, zure room, ringetjes lente-ui en een handje verkruimelde nachos. Su-per lekker, ik beloof het!

Check de receptenkaart onderaan voor het exacte recept.

Tips:

  • Zelf tacokruiden maken: Je kan normaal gezien overal zakjes tacokruiden kopen, maar heb je alle ingrediënten in huis behalve de tacokruiden en wil je jezelf een tripje naar de winkel besparen? Meng dan volgende kruiden onder elkaar: chilipoeder, paprikapoeder, komijn, lookpoeder, uipoeder, oregano, zout en zwarte peper.
  • Toch liever een traditionele burrito ipv deze burritobowl? De burritobowl is ideaal om op je schoot te nemen en mee de zetel in te nemen voor een avondje op de bank. Heb je toch meer zin in burrito’s, verdeel de vulling én toppings dan op een groot vel tortilla. Rol strak op en zet 8 minuten in de oven of bak kort langs beide kanten aan in de pan.
  • Op voorhand maken: Je kan de vulling volledig op voorhand klaarmaken en gewoon de gewenste portie opwarmen in de microgolfoven en de toppings er nadien over verdelen.
  • Bewaren: De rijstvulling blijft 2 dagen goed in de koelkast.

Helemaal fan van dit soort gerechten? Check dan zeker eens volgende lekkernijen.

Vergeet me niet te volgen op Instagram en TikTok voor dagelijkse inspiratie!

Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence

Burritobowl

As Cooked By Ginger
Deze burritobowl is een lekker eenpansgerecht dat gemakkelijk om te maken en oh zo lekker is. Alles in één pan en 30 minuten later ben je heerlijk aan het eten!
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Mexicaans
Porties 2 personen

Equipment

  • 1 grote pan met hoge randen

Ingrediënten
  

Voor de rijstvulling

  • 400 g rundsgehakt
  • 1-2 el tacokruiden
  • 200 g zwarte bonen (= uitgelekt gewicht) afgespoeld en uitgelekt
  • 150 g maïs (= uitgelekt gewicht) afgespoeld en uitgelekt
  • 150 g witte rijst met kooktijd van ong. 20 minuten
  • 1 blik tomatenblokjes = 400 g tomatenblokjes
  • 800 ml kipbouillon
  • olijfolie

Voor de afwerking

  • 100 g geraspte cheddar
  • 10 kerstomaten in blokjes
  • 1 avocado in blokjes
  • 2 el zure room
  • 2 stengels lente-ui in ringen
  • 2 handjes nachos verkruimeld

Instructies
 

  • Verhit een scheut olijfolie in een grote pan met hoge randen en bak er het gehakt in aan.
  • Kruid het gehakt met 1 of 2 el tacokruiden en bak verder tot het gehakt volledig gaar is.
  • Voeg de zwarte bonen en maïs toe en meng.
  • Voeg de rijst toe en de tomatenblokjes. Meng en giet de bouillon erbij. Breng aan de kook.
  • Zet het vuur op middelhoog en laat 20 minuten pruttelen. Roer regelmatig.
  • Proef of de rijst gaar is, zo ja, haal van het vuur. Zo niet, voeg extra bouillon toe en blijf herhalen tot de rijst gaar is.
  • Verdeel een gewenste portie van de rijstmengeling over 2 borden en werk af met de cheddar, tomaatjes, avocado, zure room, lente-ui en nachos. Smakelijk!
Trefwoord Burrito, Eenpansgerecht, Rijst

17 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept