Comfortfood,  Vlees

Gevulde zoete aardappel

Holy moly, dit was onverwachts superlekker. Het lief is geen grote fan van zoete aardappel. Het was me nog nooit gelukt om een vorm ervan op tafel te zetten (puree, frietjes,..) die hem goed gesmaakt had. Tot nu,.. Yes. Maar ik moet zeggen, dit is echt héél lekker. Om één of andere reden heerlijk warm, troostend voer. Winterkost. De zoete aardappel is aan zijn opmars bezig. Je ziet het overal verschijnen, vooral de foodblogs en pinterest zijn nogal vol van de zoete aardappel. En ik dacht ‘nou, zó overdreven lekker is het nu ook weer niet, chill allemaal even’. Maar nu ben ik degene waarvan ze dat moeten zeggen. Want ik ben helemaal voor de zoete aardappel. Niet dat ik hem verkies boven de gewone, dát hoor je me niet zeggen, maar de zoete aardappel is een welkome afwisseling. Zeker en vast toch al in deze vorm. Gepoft en gevuld, bedoel ik dan. Geloof me, je moet deze proberen. Oh, zorg dat je er op tijd aan begint want je moet zeker 90 minuten tellen voor dit gerecht. Weinig werk, maar wel lang wachten. Hier gaan we.

Benodigdheden, voor 2 personen:

2 grote zoete aardappelen

250 g ricotta

80 g geraspte parmezaan (steekt niet op een grammetje)

kleine handvol verse basilicum

handvol verse peterselie

200 g spekblokjes

handvol pompoenpitten

1 sjalot

peper en zout

2 tortillavellen (ik nam volkoren)

Bereiding:

Was de schil van de zoete aardappel goed. Droog de aardappel af en verpak hem strak in zilverpapier. Zet, afhankelijk van de grootte, de aardappel 60-90 minuten in een oven van 180°C. Die van mij waren echt groot, dus ik had 90 minuten nodig. Prik na een uurtje in de aardappel, dan weet je meteen hoe ver je staat.

Doe ondertussen even wat anders. Maak een dessert, kijk tv, zet wat muziek op en zing luidkeels mee, ga je vettig haar wassen, steek een machine was in, strijk, versier de kerstboom, bel uw mama, zeg tegen uw lief dat je hem/haar graag ziet, pinterest op zoek naar nieuwe eet-ideëen (ja, ik gebruik pinterest als een werkwoord), bekijk  wat trouwjurken online, maak een boodschappenlijstje, zoek je volgende vakantiebestemming op,….

Ok, de vulling nu. Neem een kom en doe er de ricotta in. Voeg de parmezaan toe. Versnipper de basilicum en de peterselie en kruid de ricotta met een klein beetje zout en veel peper. Snijd de sjalot fijn en voeg de helft toe aan de ricotta.

Bak de spekblokjes samen met de andere helft van de sjalot. Voeg 3/4 toe aan het kaasmengsel. Houd de rest apart.

Rooster de pompoenpitten. Let op, ze beginnen te poffen en zullen hun best doen om de pan uit te swingen. Houd er dus een deksel boven. Voeg 3/4 van de pitten toe aan het mengsel. Houd de rest apart.

Voila, het mengsel is klaar.

Haal de aardappelen uit de oven en haal uit het zilverpapier. Snijd met een groot mes een inkeping in het midden en trek de aardappel wat uit elkaar zonder hem in twee te breken. Lepel met een theelepel wat van de aardappel uit en laat het in het midden liggen. Vul de aardappel op met het mengsel en werk af met de rest van de spekjes en de pitten. Zet de aardappelen nog een paar minuten terug in de oven.

Scheur de twee tortillavellen in verschillende stukken en rooster ze krokant in de pan. Kan ook in de oven.

Neem twee borden en leg op elk bord een dikke patat met wat tortillastukjes langs. Met deze kan je de aardappel heerlijk uitscheppen.

Om vingers en duimen van af te lekken. Ik meen het!

Laat het maar eens goed smaken!

11 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *