Comfortfood,  Lunch,  Soep,  Vlees

Groentesoep met spek en boerenkool

Een voedzame, gezonde, vullende maaltijdsoep. Dat is de categorie waar deze groentesoep met spek en boerenkool onder valt. Wat zit er nog in? Boerenkool, cannellinibonen en wortelen. Samen met het spek zorgt het voor een krachtig en smaakvol geheel.

Het is zo’n soep die je graag eet wanneer je je niet zo lekker voelt. Ik kan me nog levendig herinneren dat wanneer ik ziek was als kind, mijn mama me altijd groentesoep met beschuitjes gaf. De ideale opkikker en dat is deze soep absoluut ook.

Mag daar nog wat kaas bij?

Je kan de soep perfect zonder kaas eten, maar wat is deze groentesoep met spek en boerenkool bijzonder smaakvol met wat geraspte parmezaan onder gemengd. Het zorgt voor een romiger, meer vullend geheel en geeft de soep nog meer extra smaak.

Klaar voor deze kom comfortfood? Daar gaan we.

Wat heb je nodig?

  • Ui: De basis van veel soepen
  • Wortelen
  • Spek: Een echte smaakmaker in groentesoep. Dat mag ontbijtspek, dik spek of spekblokjes zijn.
  • Gedroogde oregano en basilicum
  • Kipbouillon: Dat mag water met een kipbouillonblokje zijn of voorgemaakte bouillon/fond.
  • Boerenkool: Niet te verwarren met groene of savooikool
  • Cannellinibonen: De grotere, ietwat smaakvollere variant van de kleinere witte bonen.
  • Parmezaan

Wat moet je doen?

Gemakkelijker dan dit wordt het niet, want alles wordt gemaakt in één grote kookpot.

Versnipper de ui, snijd de wortelen in blokjes. Als je de wortelen goed wast, moet je ze niet per se schillen, maar dat kies je zelf. Snijd het spek in blokjes en scheur de boerenkool van de dikke stengels af en de blaadjes in kleinere stukjes. Zet de bouillon klaar en giet de bonen door een zeefje en spoel met water. Rasp de parmezaan.

Alles staat nu klaar om de soep samen te stellen. Verhit een scheut olijfolie in een grote pot en bak de ui glazig. Dan mogen de wortelen en het spek erbij. Kruiden met peper en zout en de oregano en basilicum mag op dit moment gebeuren. Laat enkele minuten bakken en giet dan de bouillon in de pot.

Wanneer de soep kookt, voeg je de boerenkool en cannellinibonen toe. Kook 15 minuten.

Meng er de geraspte parmezaan onder, kruid bij indien nodig en serveer.

Check de receptenkaart onderaan voor het exacte recept

Tips:

  • Voor de fodmappers onder ons, de ui kan gerust weggelaten worden. De soep zal nog altijd zeer smaakvol zijn zonder.
  • Je kan de boerenkool vervangen door spinazie.
  • De cannellinibonen kunnen vervangen worden door de kleinere witte bonen, maar zelf verkies ik cannellinibonen voor dit gerecht.
  • Parmezaan: Vervang deze gerust eens door Pecorino.
  • Afwerking: Je kan de soep perfect zo eten met brood, maar je kan hem ook afwerken met extra kaas en croutons.
  • Op voorhand maken: De soep kan volledig op voorhand gemaakt worden en opgewarmd worden op het vuur of in de microgolfoven. De soep is zelfs lekkerder als hij enkele uren heeft kunnen trekken.
  • Bewaren: De soep blijft 2-3 dagen goed in de koelkast. Ruikt hij zuur, eet hem dan niet meer op.

Helemaal fan van soepen zoals deze? Check dan zeker ook eens deze gerechten:

Vergeet me niet te volgen op Instagram en TikTok voor dagelijkse inspiratie!

Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence

Groentesoep met spek en boerenkool

As Cooked By Ginger
Een voedzame en gezonde groentesoep met spek en boerenkool. Heerlijk hartverwarmend en een ware opkikker op een grijze dag. Smakelijk!
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht, Lunch, Soep
Keuken Belgisch
Porties 2 personen

Equipment

  • 1 Kookpot

Ingrediënten
  

  • 1 ui versnipperd
  • 3 wortelen blokjes
  • 200 g spek in blokjes
  • 1 tl oregano
  • 1 tl basilicum
  • 1 liter kipbouillon
  • 100 g boerenkool in stukjes gescheurd
  • 200 g cannellinibonen = uitgelekt gewicht
  • 35 g parmezaan geraspt
  • peper, zout
  • olijfolie

Instructies
 

  • Bereid eerst alle ingrediënten voor en zet alles klaar. Verhit vervolgens een scheutje olijfolie in een grote kookpot.
  • Stoof er de ui in glazig en voeg dan de wortelen en spek toe. Kruid met peper, zout, basilicum en oregano. Roerbak 2-3 minuten.
  • Voeg de kipbouillon toe en breng aan de kook.
  • Voeg de boerenkool en bonen toe en kook de soep 15 minuten op middelhoog vuur.
  • Zet het vuur laag, voeg de parmezaan toe en meng onder de soep.
  • Haal van het vuur, schep op en eet smakelijk! TIP: Werk eventueel af met extra kaas en croutons.
Trefwoord Boerenkool, Bonen, Spek

4 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept