Feestdagen,  Wild

Kerstdiner: Wildstoofpotje

In mijn vriendenkring zijn de meningen verdeeld over wild. De één is er zot van, de ander kan het niet zo smaken. Jullie kunnen natuurlijk al raden bij welke groep ik hoor. Ik ben er helemaal WILD van. Hertenkalf, hazenrug, everzwijn, eend,… Ik verhang me er praktisch voor. Het wildseizoen is helemaal mijn seizoen. Al kan ik zeker nog wat oefening gebruiken in het klaarmaken ervan. Gelukkig baart oefening zo af en toe ook eens wat kunst. Voor mijn kerstmenu besloot ik er nog eens helemaal voor te gaan en God, wat hebben we ervan genoten. Ik ging voor ragout van everzwijn. Het neemt wat tijd en geduld in beslag, maar het resultaat loont zeker en vast de moeite!

unnamed-2

Benodigdheden, voor 2 personen:

500 g stoofvlees van everzwijn (te koop bij de Lidl)

250 g spekblokjes

3 wortelen

1 rundbouillonblokje

3/4 fles rode wijn

1 el veenbessenconfituur (of eventueel andere die je in de koelkast hebt staan)

1 el (glutenvrije) bloem

verse tijm

2 blaadjes laurier

1 kruidnagel

verse peterselie

peper, zout

boter

unnamed-1

Bereiding:

Verhit een flinke klont boter in een grote pot en korst het vlees aan op hoog vuur. Voeg de spekblokjes toe en laat meebakken. Strooi er de eetlepel bloem over en laat dit even mee aanbakken. Voeg de wortels, die je geschild en in schijfjes gesneden hebt, toe en bak mee. Kruid alvast met peper en zout. Voeg nu de wijn erbij en het bouillonblokje. Als je te weinig vocht hebt, kan je altijd een scheutje water extra toevoegen. Voeg de laurierblaadjes toe (vergeet deze er op het einde niet uit te halen) en ook de kruidnagel, tijm en peterselie. Als laatste voeg je de confituur toe. Laat het geheel nu vijf minuten koken op hoog vuur en laat het dan twee uur verder pruttelen op middellaag vuur. Ga er af en toe in roeren.

unnamed-3

Na twee uur ruikt je huis niet alleen overheerlijk, maar is het ook tijd om heerlijk te genieten!

Eet het bijvoorbeeld met gekarameliseerde witloof en pommes duchesses.

TIP: ikzelf eet geen ui, maar dat kan er bij dit gerecht zeker bij! Stoof één à twee sjalotjes als allereerste aan voor je het vlees begint te bakken. Als de sjalotjes glazig worden, kan je het vlees toevoegen.

Smakelijk!

unnamed-13

 

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.