Healthy,  Ontbijt

Gezonde havermoutpannenkoeken

Zoals jullie weten ben ik nogal een gewoontedier als het op het ontbijt aankomt, maar af en toe overhaal ik mezelf om eens iets nieuws te proberen, zoals deze super lekkere en gemakkelijke havermoutpannenkoeken.

Een gezondere pannenkoek, waarom niet? Zelf eet ik helemaal niet vaak pannenkoeken. De echtgenoot gruwelt ervan en ik heb gewoon vaak iets dat ik nog liever eet dan pannenkoeken, waardoor de pannenkoek vaak aan de kant geschoven wordt voor een, voor mezelf, beter alternatief (denk: donuts, Brusselse en Luikse wafel, muffins,…). Als ik ze eet, dan is dat zo goed als altijd met bruine suiker. Stroop durf ik er ook al eens op te smeren, maar bruine suiker wint de ‘wat ik het vaakst op mijn pannenkoeken doe’-wedstrijd.

We kunnen het ondertussen nog zoveel over pannenkoeken hebben, het feit blijft dat ze niet op en top gezond zijn. Gelukkig zijn er heel wat gezondere alternatieven, zoals deze havermoutpannenkoeken, die ervoor zorgen dat je toch dat pannenkoek-gevoel krijgt zonder al meteen aan je calorieën voor de rest van de dag te zitten. Als we daar nog aan doen tenminste, aan calorieën tellen, zo populair is dat niet meer. We zullen het wel aan onze broek voelen op een gegeven moment, zeker? Receptje komt eraan!

IMG_6133

Benodigdheden, voor 2 havermoutpannenkoeken:

3 flinke eetlepels havermeel (ik neem volkoren havermeel)

1 ei

1 el natuuryoghurt

scheutje melk naar keuze

zonnebloemolie

Bereiding:

Zo’n makkie en zo snel klaar. Doe het ei en de yoghurt in een kommetje en meng met een vork. Voeg het havermeel toe en meng tot één geheel. Als je geen meel hebt, kan je ook wat gewone havermout blenden. Op dit moment heb je een dikke pap. Giet er een scheutje melk bij tot het voor jou de gewenste consistentie heeft. Voor mij is dat als ik mijn vork eruit haal, dat het deeg traag, maar lopend van mijn vork valt. Ik heb graag dunne pannenkoeken!

IMG_7857
Zoals je kan zien, kan je ze altijd anders dresseren. Hier plooide ik de pannenkoeken dubbel ipv ze op te rollen en werkte ik af met gebakken appeltjes met kaneel en aardbei.

Verhit een koekenpan en smeer in met wat zonnebloemolie. Bak je pannenkoeken op middelhoog vuur. Ik maak er van deze hoeveelheid altijd twee.

TIP: Je kan altijd een snufje kaneel, kardemom of wat vanille extract toevoegen aan je beslag voor extra smaak.

Werk je pannenkoeken af zoals je ze zelf wilt. Ik doe dit vaak met yoghurt en rode vruchten of met gebakken appelblokjes met kaneel. Héérlijk!

Super lekker én gezonder dan gewone pannenkoeken!

Guilt-free brekkie,

Enjoy!

Laurence

IMG_7829

Heerlijk, toch?! Als je zin gekregen hebt in andere gezonde gebakjes die je als ontbijt of snack kan eten, check dan zeker eens deze heerlijke ontbijtkoekjes (zonder banaan) of deze heerlijke havermoutwafels!

Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence

Gezonde havermoutpannenkoeken

As Cooked By Ginger
Gezonde havermoutpannenkoeken voor het ontbijt of als lekker vieruurtje. Voedzaam, vullend en heel erg lekker. Werk ze af met yoghurt en je lievelingsfruit!
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 5 min
Totale tijd 15 min
Gang Ontbijt, Snack
Keuken Belgisch
Porties 2 pannenkoeken

Ingrediënten
  

  • 3 el havermeel
  • 1 ei
  • 1 el natuuryoghurt
  • scheutje melk
  • zonnebloemolie

Instructies
 

  • Meng het ei en de yoghurt met een vork of een garde in een mengkom.
  • Voeg het havermeel toe en meng tot één geheel.
  • Giet er een scheutje melk bij om het geheel wat uit te dunnen en meng nog eens.
  • Verhit een koekenpan en smeer in met wat zonnebloemolie. Bak de pannenkoeken op middelhoog vuur. Met deze hoeveelheid deeg kan je 2 pannenkoeken bakken.

Notities

  • Je kan van deze hoeveelheid deeg twee pannenkoeken bakken. Verdubbel het recept indien gewenst. 
  • Je kan ook volkoren havermeel gebruiken ipv gewone havermeel. 
  • Heb je geen havermeel? Dan kan je altijd havermout mixen in de blender tot het een fijn meel wordt. 
  • Dit is een basisrecept, voeg gerust kruiden zoals kaneel of kardemom toe of een beetje vanille extract. Ik zou voor deze hoeveelheden maximum 1/2 tl extract gebruiken. 
  • Werk je pannenkoeken af met yoghurt en je lievelingsfruit. Ikzelf vindt gebakken appeltjes met kaneel of rode vruchten en een beetje ahornsiroop heerlijk! 
Trefwoord Havermout, Pannenkoek, Yoghurt

4 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept