Healthy,  Ontbijt,  Snacks

Havermoutrepen met amandel en honing

Of je ze nu als ontbijt of als snack eet, dagelijks of sporadisch, met pindakaas of amandelboter, met of zonder chocolade,… We lusten allemaal van tijd tot tijd wel een granenreep en al zeker deze havermoutrepen met amandel en honing. Ik eet ze trouwens zo goed als uitsluitend homemade. Zo heb ik beter onder controle wat er in mijn energiebooster zit. Want daarom eten we ze, omdat we een dipje hebben en wel wat extra energie kunnen gebruiken tot aan de volgende maaltijd.

Ik heb ze al eens met pindakaas, chocolade en koffie gemaakt (super lekker!) maar vandaag maak ik ze met amandelboter, honing en chiazaad.

Ik gebruik hiervoor de vaste honing van Meli. Deze is vol van smaak en smaakt zachtjes door in je granenrepen.

Benodigdheden, voor ongeveer 16 repen:

300 g havermout

180 g amandelboter

120 ml vaste honing

70 g amandelen

3 el chiazaad

snufje zout

Afwerking: 70 g pure chocolade + scheutje melk

Bereiding:

Doe de amandelboter en honing in een steelpannetje op het vuur en verhit langzaam op een middellaag vuurtje. Laat het niet te heet worden want zo verliest de honing voedingsstoffen.

Meng ondertussen in een grote mengkom de havermout, het chiazaad en het zout. Snijd de amandelen in kleine stukjes en voeg deze ook toe.

Voeg de gesmolten honing en amandelboter toe aan de droge ingrediënten. Meng goed zodat alle droge ingrediënten nat worden.

Neem er een schotel bij (ik nam een rechthoekige ovenschotel van 20x30cm) en leg er een vel bakpapier in. Stort het beslag in de schotel en druk heel goed aan met je handen, ook in de hoekjes.

Smelt vervolgens de chocolade met een klein scheutje melk in de microgolfoven. Je wilt een dik, maar loperig geheel. Meng en sprenkel over de repen.

Zet het geheel minstens een uurtje in de koelkast en snijd in repen!

Smakelijk,

Laurence

Tips:

  • Je kan altijd extra ingrediënten die je lekker vindt, toevoegen. Chocolate chips, vanille, kaneel, cacaopoeder, andere noten en zaden, een beetje kardemom gaat hier ook lekker bij zijn, gedroogd fruit. Allemaal lekker!
  • De amandelboter is zeker te vervangen door pindakaas of een andere notenboter naar keuze.
  • Als je in een chocolade-mood bent, smelt dan iets meer chocolade voor de afwerking en geef de repen een volledige laag van de chocolade ipv het erover de sprenkelen.
  • Bewaren: Je kan de repen enkele dagen bewaren in een afgesloten doos in de koelkast (maximum vijf dagen) maar je kan ze ook perfect invriezen in een afgesloten zakje. Dan kan je er gewoon eentje uithalen wanneer je er zin in hebt. Een kwartiertje laten ontdooien en klaar!

Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence

Havermoutrepen met amandel en honing

As Cooked By Ginger
Powerfood, deze havermoutrepen met amandel en honing. En ze zijn nog lekker ook! Ideaal als snelle snack om de dipjes doorheen de dag tegen te gaan.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Gang Snack
Keuken Belgisch
Porties 16 havermoutrepen

Ingrediënten
  

Voor de havermoutrepen

  • 300 g havervlokken
  • 180 g amandelboter
  • 120 ml honing
  • 70 g amandelen grof gehakt
  • 3 el chiazaad
  • snufje zout

Voor de afwerking

  • 70 g pure chocolade grof gehakt
  • scheutje melk

Instructies
 

  • Meng de havervlokken, amandelen, chiazaad en zout.
  • Verwarm de amandelboter en honing in een steelpan op zacht vuur. Laat met elkaar versmelten en giet het bij de droge ingrediënten.
  • Meng totdat alle droge ingrediënten nat zijn. Doe een vel bakpapier in een rechthoekige schaal (20x30cm ongeveer) en doe het beslag erin. Druk goed aan met je handen of de achterkant van een lepel.
  • Smelt de chocolade met een klein scheutje melk in de microgolfoven. Sprenkel het over het beslag en zet de schaal minstens 2 uur in de koelkast om op te stijven.
  • Snijd in 16 repen en bewaar in de koelkast of vries ze in. Zo heb je altijd een snelle snack binnen handbereik.

2 Comments

  • Zahra Van Veldhoven

    Dag Laurence, bedankt voor lekkere recept! Waar koop je amandelboter? Of wat kan je gebruiken als alternatief?
    Heb je ook receptjes met gepofte quinoa? Ik heb nog een zak en ben op zoek naar een lekkere manier om te verwerken.

    • As Cooked By Ginger

      Dag Zahra,
      Dankjewel! Je kan amandelboter in de lokale bio winkels zeker wel vinden en het is ook gemakkelijk zelf te maken. Je kan je amandelen zo’n 15-20 minuutjes in de blender doen (af en toe de randen afschrapen) en dan krijg je ook zo’n boter. Dit kan je met praktisch alle noten doen.
      Als je in de zoekfunctie ‘gepofte quinoa’ tikt, ga je op mijn gepofte quinoa-repen uitkomen. Veel kookplezier! Laurence

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept