Healthy,  Ontbijt,  Snacks

Havermoutrepen met amandel en honing

Of je ze nu als ontbijt of als snack eet, dagelijks of sporadisch, met pindakaas of amandelboter, met of zonder chocolade,… We lusten allemaal van tijd tot tijd wel een granenreep. Ik eet ze trouwens zo goed als uitsluitend homemade. Zo heb ik beter onder controle wat er in mijn energiebooster zit. Want daarom eten we ze, omdat we een dipje hebben en wel wat extra energie kunnen gebruiken tot aan de volgende maaltijd.

Ik heb ze al eens met pindakaas, chocolade en koffie gemaakt (super lekker!) maar vandaag maak ik ze met amandelboter, honing en chiazaad.

Ik gebruik hiervoor de vaste honing van Meli. Deze is vol van smaak en smaakt zachtjes door in je granenrepen.

Benodigdheden, voor ongeveer 16 repen:

300 g havermout

180 g amandelboter

120 ml vaste honing

70 g amandelen

3 el chiazaad

snufje zout

Afwerking: 70 g pure chocolade + scheutje melk

Bereiding:

Doe de amandelboter en honing in een steelpannetje op het vuur en verhit langzaam op een middellaag vuurtje. Laat het niet te heet worden want zo verliest de honing voedingsstoffen.

Meng ondertussen in een grote mengkom de havermout, het chiazaad en het zout. Snijd de amandelen in kleine stukjes en voeg deze ook toe.

TIP: Je kan altijd extra ingrediënten die je lekker vindt, toevoegen. Chocolate chips, vanille, kaneel, cacaopoeder, andere noten en zaden, een beetje kardemom gaat hier ook lekker bij zijn, gedroogd fruit. Allemaal lekker!

Voeg de gesmolten honing en amandelboter toe aan de droge ingrediënten. Meng goed zodat alle droge ingrediënten nat worden.

Neem er een schotel bij (ik nam een rechthoekige ovenschotel van 20x30cm) en leg er een vel bakpapier in. Stort het beslag in de schotel en druk heel goed aan met je handen, ook in de hoekjes.

Smelt vervolgens de chocolade met een klein scheutje melk in de microgolfoven. Je wilt een dik, maar loperig geheel. Meng en sprenkel over de repen.

TIP: Als je in een chocolade-mood bent, smelt dan iets meer chocolade en geef de repen een volledige laag van chocolade.

Zet het geheel minstens twee uur in de koelkast en snijd vervolgens in repen.

Ziezo, lekker hoor!

X

Laurence

2 Comments

  • Zahra Van Veldhoven

    Dag Laurence, bedankt voor lekkere recept! Waar koop je amandelboter? Of wat kan je gebruiken als alternatief?
    Heb je ook receptjes met gepofte quinoa? Ik heb nog een zak en ben op zoek naar een lekkere manier om te verwerken.

    • As Cooked By Ginger

      Dag Zahra,
      Dankjewel! Je kan amandelboter in de lokale bio winkels zeker wel vinden en het is ook gemakkelijk zelf te maken. Je kan je amandelen zo’n 15-20 minuutjes in de blender doen (af en toe de randen afschrapen) en dan krijg je ook zo’n boter. Dit kan je met praktisch alle noten doen.
      Als je in de zoekfunctie ‘gepofte quinoa’ tikt, ga je op mijn gepofte quinoa-repen uitkomen. Veel kookplezier! Laurence

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *