Chocolade,  Healthy,  Ontbijt,  Snacks

Gezonde choco

I love choco. Ik eet het helemaal niet vaak, maar van tijd tot tijd krijg ik er zo’n zin in. Dan rooster ik een boterham en wanneer deze nog goed heet is, smeer ik er de dikste laag choco op en verorber ik het ding met zeer veel goesting. Nutella for life! Gelukkig hebben ze ook een goede lactosevrije variant. Geen Nutella, maar het komt in de buurt.

Hoe lekker choco ook mag zijn, gezond is het natuurlijk niet. Er zitten amper 13% hazelnoten in, aangevuld met suiker, palmolie en cacao. Daarom gaan we hem proberen wat gezonder klaar te maken. Dit doen we door zoveel mogelijk noten te gebruiken en zo weinig mogelijk suiker en andere ongezonde troep. Deze choco bestaat bijgevolg voor 77% uit hazelnoten en voor 23% uit chocolade. Klinkt dat goed? Dat denk ik ook!

IMG_5861

Benodigdheden, voor 1 potje:

200 g hazelnoten

60 g pure chocolade (zo puur mogelijk)

klein scheutje ahornsiroop (optioneel)

Belangrijk: een goede blender!

IMG_5859

Bereiding:

Leg de hazelnoten op een bakplaat en rooster ze tien minuten in de oven op 200°C. Haal ze uit de oven en doe ze in de keukenmachine. Je kan, als je dit liever hebt, ze eerst in een handdoek rollen om zoveel mogelijk velletjes te verwijderen. We roosteren de noten eerst omdat ze zo gemakkelijker tot notenboter gemalen kunnen worden.

Ik heb zo’n kleine foodprocessor van Kitchen Aid en daar gaat het perfect mee. Mix de noten dus in de blender totdat het een notenboter wordt (zo loperig mogelijk). Geen paniek, gewoon blijven blenden en uiteindelijk wordt het een mooie, smeuïge massa.

IMG_5860

Tijdens het blenden, smelt je de chocolade au bain-marie. Wanneer de noten tot een boter gemalen zijn, voeg je de gesmolten chocolade toe en eventueel een klein scheutje ahornsiroop om het iets zoeter te maken.

TIP: Heb je het graag zoet, voeg dan nog wat extra ahornsiroop toe. Proef eerst en voeg toe naar smaak.

Mix alles nog eens goed samen et voilà, als dat geen choco van je dromen is. Hij is zo lekker! Deze keer kan je al iets meer guiltfree die dikke laag choco op je toast smeren. Ik garandeer het jullie. Deze pot blijft niet lang vol!

Enjoy.

IMG_5858

 

4 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *