Maar dat is tof!

‘De Bewuste Visweek’ & het aanmoedigen van duurzaamheid

De bewuste vis wat? Ja, jullie horen het goed. Het is ‘De Bewuste Visweek‘ van 25/09/2017 tot en met 01/10/2017. Dat klinkt natuurlijk heel erg ecologisch verantwoord en duurzaam, maar wat is dat nu eigenlijk?

De Bewuste Visweek is een initiatief van het Aquaculture Stewardship Council (ASC); het Marine Stewardship Council (MSC) en WWF België. In deze week worden de consumenten aangemoedigd om te kiezen voor duurzame en verantwoorde visproducten. Dat is natuurlijk gemakkelijk gezegd, maar HOE kies je voor deze producten? Door te kiezen voor ASC & MSC gecertificeerde producten. Dat zijn producten die volgend tekentje op de verpakking hebben staan.

keurmerken-vis-asc-en-msc

  • Het ASC-tekentje wilt zeggen dat de vis verantwoord gekweekt is, waarbij kwekers zorg dragen voor de natuur en voor hun medewerkers.
  • Het MSC-tekentje biedt de garantie dat de vis op een duurzame manier gevangen werd, met respect voor de natuur en kwetsbare visgebieden.

Er wordt bij duurzaam vissen en kweken dus rekening gehouden met bedreigde diersoorten, men probeert de schade aan de zeebodem en andere elementen binnen het ecosysteem zoveel mogelijk te beperken en men vist enkel op soorten vissen die daadwerkelijk gevangen mogen worden. Klinkt goed, hé?!

Nu komt het belangrijkste: WAAR kan je duurzame vis dan kopen en waar ben je er zeker van dat het ook daadwerkelijk om verantwoorde vis gaat? Daar heb ik maar één antwoord op: Bij Delhaize, natuurlijk.

Delhaize zet enorm in op duurzame vis en draagt het hoog in het vaandel. Dat zijn zo’n dingen die je leert als je ambassadrice wordt. Bij Delhaize kan je heerlijke visjes vinden, maar wel alleen als ze ook duurzaam zijn. Hoe weet ik dit? Omdat ik het volgende over Delhaize geleerd heb.

  • Delhaize werkt met een beperkt aantal visleveranciers samen, met wie ze een goede vertrouwensband hebben opgebouwd. Deze leveranciers moeten zich aan bepaalde duurzaamheidscriteria houden, waar ze streng op gecontroleerd worden.
  • Er worden op regelmatige tijdstippen vis en schaaldieren geleverd bij Delhaize met een zo kort mogelijke leveringscyclus. De ambitie is om de vis binnen de 48u van de boot tot in de winkel te krijgen.
  • De vis die geleverd wordt, is dus altijd kraakvers en wordt nooit diepgevroren, maar wel continu op ijs bewaard.
  • Op dit moment is 95% van de vis bij Delhaize (vers, diepgevroren of uit blik) duurzaam en ze willen daar tegen 2020 graag 100% van maken.

Dat zijn één voor één zaken die ik graag hoor. Zoals jullie weten probeer ik ecologisch verantwoord te leven. Natuurlijk heb ik nog het één en ander te leren daarover, maar ik probeer toch mijn best te doen. Als iedereen dat al een klein beetje zou doen, zouden we al een heel stuk verder staan.

Ik geniet enorm van een lekker stukje vis, maar ik vind het ook belangrijk dat deze duurzaam is en dat ik weet waar mijn vis vandaan komt en op welke manier ze gevangen wordt.

Natuurlijk zou het niet à la Ginger zijn, als ik jullie niet ook enkele gerechtjes mee gaf. Want een verantwoord visje smaakt alleen als het ook lekker klaargemaakt wordt. Toch?

  1. Vis met een korstje van hennepzaad
  2. Visschotel met rijst 
  3. Spaghetti met vis, zeekraal en prosciutto

Wat wil ik jullie met dit artikel gewoon even meegeven? Dat is om een beetje oplettend te zijn en meer te kiezen voor producten die op een duurzame manier gevangen, gekweekt, geproduceerd zijn. Want eten met een gerust geweten, dat maakt je maaltijd toch net dat tikkeltje heerlijker!

Smakelijke groetjes,

Laurence

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *