Maar dat is tof!

Eten voor het goede doel: ‘Maastricht aan Tafel’

Eten voor het goede doel. Dat klinkt toch wel heel erg plezant, niet? Én je mag lekker smullen én je doet er een ander nog een plezier mee ook. Maar ‘Maastricht aan Tafel’, wat is dat nou precies? Wel, het is een project dat loopt van 6 tem 20 augustus 2017 in Maastricht. Je kan in de meer chique en duurdere restaurants een menuutje gaan eten voor 25,55 euro. Van elk verkocht menu, gaat er 0,55 euro naar de stichting ‘Stille Armen Maastricht’. Dit is een privé-initiatief van enkele goede zielen dat mensen in kansarmoede een duwtje in de rug geeft. Het gaat om zaken zoals winterjassen aankopen voor kinderen, een tapijt, wasmachine, gordijnen,… voorzien bij de mensen thuis. Wat ik helemaal geweldig vind? Ze gaan bij Kerstmis pakjes bezorgen bij gezinnen die het moeilijker hebben. Zo kan iedereen kerst vieren.

unnamed (2)

Als sociaal werker in een ziekenhuis, kom ik regelmatig in aanraking met mensen die in kansarmoede leven. Vechters, dat zijn het. Daarom was ik dan ook meteen overtuigd wanneer ze me vroegen om samen met een chef van één van de deelnemende restaurants een menu samen te stellen voor ‘Maastricht aan Tafel’. I’m in!

unnamed (4)

Daar ging ik dus op een mooie zonnige dag in juni meedraaien in de keuken van chef-kok Jeroen Raes van restaurant Rozemarijn. Een heel mooi, fris restaurant met een vernieuwende Franse keuken. Als een volledige leek stond ik daar in een restaurantkeuken waar ik nog nooit geweest was. Help, ik loop verloren! Maar na een paar keer goed lachen met mijn vreselijke snijkunsten, was de spanning er vanaf en gingen we aan de slag. Chef Jeroen had al enkele leuke ideetjes waardoor we snel aan het koken konden slaan. Wil je weten wat we gemaakt hebben en wat jullie dus ook (ongeveer) kunnen gaan proeven tijdens Maastricht aan Tafel?

unnamed (6)

We maakten twee voorgerechtjes. Het eerst was een ceviche van zalm, met een dressing van ui, rode peper en limoen. De ceviche werd afgewerkt met verschillende soorten tomaat en avocado. Lekker!

unnamed (7)

Het tweede voorgerecht werd er één op basis van inktvis. Traag gegaarde inktvis en kort aangestoofde inktvis. Heerlijk gecombineerd met aardappel, olijven, komkommer en homemade tzatziki (gemaakt door de Griekse medewerker die als tip meegaf om tijm te gebruiken ipv oregano of dille en de look tot een pasta te pletten met wat zout ipv hem er grof bij te doen). Zeker en vast een overheerlijk gerecht.

unnamed (9)

Als hoofdgerecht gingen we voor een hele zeebaars klaargemaakt in de Green Egg die daar in de keuken mijn ogen aan het uitsteken was. We combineerden het met een salade van boterbonen, rauwe rode biet met een dressing van sinaasappel, zoete ui en champignons. Visje fileren aan tafel, et voilà, genieten maar.

unnamed (16)

Als laatste het dessert. We maakten er een frisse en fruitige meloensalade van met een soepje van aardbei. Het soepje maakten we door aardbeien, een beetje suiker, vanillelikeur, cassislikeur en limoen te mixen. De cantaloupe werd uitgehold door er bolletjes uit te steken en we namen ook een stuk watermeloen om er diezelfde bolletjes uit te halen. De bolletjes in de uitgeholde meloen, soepje erover en afwerken met een bolletje aardbeisorbet. Yes, please! De presentatie kon misschien wat verfijnder, maar ach, moet kunnen! Het was alleszins heel erg lekker.

unnamed (17)

Willen jullie ook van dit menuutje proeven? Reserveer dan nu je plekje via de website van restaurant Rozemarijn (tussen 6 en 20 augustus, al is er gewoon zo gaan eten ook een dikke aanrader, hoor). Let wel, het kan zijn dat het een beetje verschilt van wat ik jullie hier gepresenteerd heb. Al zal het altijd even goed smaken aangezien chef Jeroen overduidelijk een natuurtalent is en prachtige gerechten op je tafel zal toveren.

Voor meer informatie over Maastricht aan Tafel en de deelnemende restaurants, moet je hier zijn.

Eten jullie mee voor het goede doel?

Smakelijk alvast!

PS: Als jullie in Rozemarijn gaan eten tijdens Maastricht aan Tafel, tag me dan aub in jullie foto’s, dan kan ik lekker meegenieten ;-).

Groetjes,

Laurence

unnamed (44)

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *