Maar dat is tof!

Het is ‘Wereldgezondheidsdag’ vandaag!

Het is vandaag ‘Wereldgezondheidsdag’, een initiatief van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarbij er aandacht gevraagd wordt voor ziektes en gezondheid in de wereld. In landen waar er veel armoede is, beperkt onderwijs, afwezigheid van goede zorg en een onvoldoende uitgewerkt gezondheidsbeleid komen bepaalde ziektes en gezondheidsproblemen vaker voor. Vandaag wordt daar even extra bij stilgestaan.

Ook Delhaize staat hier bij stil en niet enkel op een dag als vandaag, maar eigenlijk het hele jaar door. Ze hebben een groot aantal initiatieven op poten gezet die focussen op een verbetering van de gezondheid van haar klanten. Aangezien gezonde keuzes zeker en vast ook in de supermarkt gemaakt worden. De mensen vragen meer dan ooit een ruim aanbod aan gezonde producten, maar toch slaagt maar 5% van de bevolking erin om aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid groenten en fruit te komen. Bij de jongeren tussen 6-17 jaar is dat amper 1%. We eten te weinig groenten en fruit en te veel zout, suiker en vet. Het doel van Delhaize is om dit terug beter in balans te brengen, dus meer groenten en fruit en minder zout, vet en suiker.

IMG_0234

Delhaize wilt dit doen door ten eerste voldoende advies te geven en de mensen te informeren over de samenstelling van de producten. Zo hebben ze bijvoorbeeld de suikergids ontwikkeld waardoor men kan zien tot welke categorie (veel tot weinig suiker) de Delhaize ontbijtgranen behoren. Ten tweede wilt Delhaize inspiratie bieden aan diegenen die graag gezonder willen eten en leven, maar niet goed weten hoe. Op de website www.meemetmijnleven.be kan je aan ambassadeur Jeroen vragen stellen over de zaken waar je mee zit in verband met een gezonde levensstijl (toevallig de filmpjes met de rode tafel al gezien?). In het Delhaize magazine vind je ook veel inspirerende gerechtjes terug. Als derde ontwikkelt Delhaize voortdurend nieuwe producten waarbij gezondheid, gebruiksgemak en smaak centraal staan en herevalueren ze bestaande producten waarbij bekeken wordt of er minder zout, vet of suiker gebruikt kan worden. Zo werd in 2017 het suikergehalte in de huismerken van Delhaize verlaagd met 256 ton, het zoutgehalte met 63 ton (voornamelijk door het zout in de broden aan te passen) en het vetgehalte met 63 ton. Als laatste vergeet Delhaize niet dat het ook een maatschappelijke rol speelt en engageren ze zich voor het project ‘Good Cook‘ waarbij er op kookworkshops gegeven worden rond fruit en groenten in scholen over heel het land.

We kunnen stellen dat Delhaize goed bezig is, maar zijn wij dat ook? Want wij zijn natuurlijk die ‘bevolking’ die amper aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid fruit en groenten komt. Wat doe jij om gezonder te leven?

Hier alvast enkele tips om een gezonde levensstijl gemakkelijker te maken.

1. Let op met suiker in ontbijtgranen en andere producten

unnamed-3

Ik maak me er zelf ook soms schuldig aan, maar ik ben me er dan gelukkig wel heel bewust van, van de grote hoeveelheden suiker in veel soorten ontbijtgranen. Probeer dus altijd goed uit te kijken als je voor je dagelijks ontbijtje granola gaat kopen. De makkelijkste tip is: maak je granola zelf. Zo easy, zo lekker en je hebt meteen onder controle hoeveel zoetstof je erin doet. Ga je hem toch liever kopen, kijk dan goed op de verpakking en laat je niet vangen aan degene die er het meest smakelijk uitziet. I know, niet altijd gemakkelijk, maar het is belangrijk dat je geen te grote hoeveelheden snelle suikers binnenkrijgt bij je ontbijt, gegarandeerd dat je de lunch niet haalt door een suikerdip en naar een snelle snack gaat grijpen.

2. Probeer zoveel mogelijk op basis van groenten te eten

unnamed (26)

Mijn hoofdgerechten bestaan voornamelijk uit een uitgebreide basis van groenten waarop ik dan verder bouw en andere zaken toevoeg. Dit moet niet bij salades blijven, natuurlijk. Ook curry’s, maaltijdsoepen, lasagne, wok en nog zoveel meer zijn gerechten die je perfect kan maken met een grote hoeveelheid groentjes. Minstens de helft van je gerecht zou uit groentjes moeten bestaan. Probeer bijvoorbeeld rijst eens af te wisselen met bloemkoolrijst (bloemkool gemalen tot fijne korrels) of je pasta door wortel- of courgettenoedels, je lasagnebladen door courgetteslierten en je nootjes door geroosterde kikkererwten. Delhaize heeft bijvoorbeeld groenteslierten in de koelafdeling liggen en ook bloemkoolrijst is er te koop. Er zijn veel gezonde alternatieven te vinden of te bedenken, maar hé, af en toe zondigen is oké, hoor! Doe ik lekker ook 😉

3. Wees voorzichtig met snacks

unnamed-3

In snacks zit ook vaak veel suiker. Denk maar aan de ‘gezonde’ granenrepen die dan boordevol snelle suikers blijken te zitten. Je kan je snacks helemaal zelf maken. Een stukje bananenbrood, energieballetjes obv dadels, wortelsticks met hummus, een handvol noten, een appeltje met kaneel,… Ik ben een echte fruit-eter. Mijn snacks op een werkdag bestaan zo goed als altijd uit fruit. Passievrucht, kiwi’s, appels, druiven. Ik zorg ervoor dat ik het altijd in de koelkast heb liggen.

4. Wat je niet koopt, kan je niet opeten

unnamed (13)

Probeer je aan je boodschappenlijstje te houden en niet al te veel extraatjes mee te nemen als je boodschappen doet. Dit is beter voor je lijn én voor je portemonnee. Het is gewoon ook waar wat ze zeggen, ga niet shoppen op lege maag. Alles gaat er dan zo extra lekker uit zien! Als je het gekocht hebt, is de kans groot dat je het gaat opeten. Als iemand nog een tip heeft om die zakken chips in de winkel te laten staan, dat zou leuk zijn (oepsie!)

5.Vergeet niet te bewegen

Met gezond eten alleen kom je er niet, dat weten we allemaal en kunnen we gewoon echt niet ontkennen (zucht). Al kom je met een aantal kleine aanpassingen al een heel eind. Neem bijvoorbeeld altijd de trap in plaats van de lift. Ik neem ondertussen al heel lang de lift niet meer (nu met de zwangerschap speel ik soms wel eens vals, maar dat mag van mezelf). Probeer ook eens kortere afstanden te voet of met de fiets te doen en wat vaker ’s avonds een wandeling te gaan maken in plaats van in de zetel te gaan zitten.

6. Let op met ‘on the go’-voeding

unnamed (9)

Probeer te investeren in handige spulletjes om je eten in mee te nemen. Een waterfles, handige boterhammendoos, mok waarin je je soep veilig kan meenemen, handige potjes die in de afwasmachine kunnen,… Alles om het gemakkelijker te maken je eigen gezonde voeding mee te nemen als je een lange dag buitenshuis voor de boeg hebt. Niets zo moordend als veel op de baan zijn en aan tankstations stoppen. Daar kan je amper iets gezond vinden om je leven te redden. Zou dringend iets aan gedaan moeten worden, trouwens, maar tot het zover is: Bring your own food!

Gezonde groetjes,

Laurence

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *