Maar dat is tof!,  Salades,  Tips & Tricks

Pimp je salade – TIPS

Hallo allemaal, vandaag geen receptje voor jullie, maar wél leuke tips die je kan gebruiken om je salade die extra schwung te geven die het nodig heeft.

Zoveel mensen vinden salades saai, voor de konijntjes of vinden het vooral goed als side dish bij biefstuk en frietjes. NEE, HOOR! Klopt helemaal niet, want je kan met salades zoveel doen en zoveel experimenteren en variëren. Salades zijn heerlijk en ze verdienen nog eens wat extra aandacht.

Verval jij gemakkelijk in de ‘gemengde sla – komkommer -tomaat’ combinatie waarbij je weinig inspiratie hebt om eens iets anders te proberen? Ginger to the rescue! Want ik heb volgende leuke tips voor jullie.

1.Think outside the box

Denk hierbij aan gepekelde groentjes, een kaas die je niet zo vaak eet, een groente die je niet goed kent of gekookte of gegrilde groentjes die je er koud bij doet (gepofte bietjes, geroosterde worteltjes, gekookte boontjes of geroosterde babygem lettuce, hmmm). Je kan bijvoorbeeld komkommer, rode kool, uitjes, worteltjes pekelen op azijn, suiker en water met kruiden bij (google it, duizenden opties) en dit toevoegen aan je salade. Je kan kiezen voor feta, gegrilde haloumi, stukjes brie of een stukje kaas waar je nieuwsgierig naar bent. Ook stevig gekruide scampi’s, gegrilde inktvis, varkensreepjes, gelakte kip of zalm zijn lekkere opties voor een salade. Zoals ik zei: Geen bang hebben het een beetje verder te zoeken.

Recept-tip: Klik HIER.

2. Noten, zaden en pitten

Echte smaakmakers. Zonder twijfel. Geroosterde cashewnoten, rauwe amandelen, geroosterde zonnebloem- of pompoenpitten, zoute pindanootjes. Geen bang hebben om ze te gebruiken. Het geeft veel smaak aan je salade. Ik denk ook aan pijnboompitten, hazelnoten, walnoten,.. noem maar op. Probeer zeker ook eens je noten te kruiden met bijvoorbeeld wat chilipoeder (noten roosteren, beetje olie toevoegen en dan je kruiden en meteen goed mengen en uit de pan halen) of ze te karameliseren met een beetje suiker of honing.

Recept-tip: Klik HIER.

3. Fruit

Mijn levensmotto: ‘Is je gerechtje warm dan liefst fruitarm, is de maaltijd koud dan doe je met fruit niets fout’.

Ik wil hiermee zeggen dat je gerust fruit kan gebruiken in je salades en dat het vaak heel lekker is. Denk hierbij zeker verder dan appel en peer. Pompelmoes of bloedsinaasappel is heel lekker met makreel, bosbesjes passen bij super veel en ook nectarine (eventueel gegrild en afgekoeld) en aardbeien zijn heel lekker in een salade. Zo past nectarine bijvoorbeeld heel goed bij feta, net zoals oranje meloen en watermeloen en passen aardbeien heel goed bij geitenkaas en gegrilde haloumi. Laat je verbeelding de vrije loop.

Recept-tip? Klik HIER of HIER.

4. Dressing is niet alles

unnamed (11))

Yes, dressing is lekker op je salades. Maar ik steek vaak zoveel smaak in mijn salades dat ik vaak genoeg heb met olijfolie, eventueel wat witte wijn azijn of balsamico azijn. Als ik dressings gebruik zijn het bijna altijd zelf gemaakte (tenzij ik in tijdsnood zit). Honing-mosterd obv yoghurt maak ik het vaakst. Ik gebruik bijvoorbeeld 1 potje yoghurt met 1 flinke tl mosterd, 1 tl honing en voeg wat zonnebloemolie toe tot ik de gewenste dikte krijg. Kruiden doe ik met peper, zout en tijm. Een dressing obv geroosterde paprika is ook heel lekker!

Recept-tip: Klik HIER of HIER.

5. Granen en co

Geen bang hebben om je salade aan te vullen met rijstnoedels, volkoren rijst, quinoa, parelcouscous, korte pasta, blé, bulgur,… Noem maar op! Probeer dit als extra toe te voegen en niet als basis. Ik neem bijvoorbeeld nooit meer dan 100 g voor 2 personen als ik een salade maak, tenzij ik echt bijvoorbeeld een pastasalade of quinoasalade wil maken.

Recept-tip: Klik HIER.

6. Vergeet de kruiden niet

Niet te onderschatten. Vergeet je salade niet te kruiden met peper en zout. Ik gebruik graag gedroogde oregano en durf zeker ook voor verse kruiden te gaan. Basilicum, verse peterselie en bieslook zijn hier favoriet. Tuinkers (valt misschien niet onder kruiden maar hé, dat is oké) is ook een absolute topper en smaakmaker om je salades mee af te werken.

Recept-tip: Klik HIER.

Het laatste dat ik jullie nog wil meegeven: Trek die koelkast open! Er zit zoveel meer in dan je denkt. Het is zeker niet omdat je komkommer op is, dat je geen lekkere salade meer kan maken. Denk aan dat potje kappertjes dat daar eenzaam ligt te wezen of dat blik makreel in de berging. Augurken, lente-ui, dat potje gemengde zaden dat je nooit gebruikt,… GA ERVOOR en uhmmm,…

Laat het smaken, hé 🙂

Laurence

4 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *