Healthy,  Ontbijt,  Snacks

Gezonde ontbijtkoekjes (zonder banaan)

We moeten het zeggen zoals het is,.. De zomervakantie zit er alweer bijna op. Een paar maanden waarbij ‘gezonde ontbijtkoekjes’ nu niet meteen in het lijstje van meest gebruikte woordenschat stond. Wat was het zalig, zoveel quality time met het gezin. Alles aan een versnelling lager, ochtenden waarbij er niet gehaast moet worden, niemand die zich moet opjagen om de kind(eren) door de schoolpoort te krijgen voor de bel afgaat, geen koffie snel snel achterover slaan,.. Kortom, alles op het gemak. Zalig vond ik dat. 

Maar aan alle mooie liedjes moet een einde komen, dus het is bijna: Back to school. Wat voor de kinderen dan ook wel weer super tof is. Terug veel spelen met hun vriendjes, bijleren en zich amuseren zonder mama en papa. Julien heeft er alvast heel veel zin in!

Vandaag geef ik wat inspiratie voor het ontbijt. Eén van dé dingen die wegvallen of veel te gehaast gebeuren omdat we in tijdsnood zitten. Althans, dat is bij mij toch het geval. Deze gezonde ontbijtkoekjes zorgen voor een voldaan gevoel in de ochtend en zijn ook nog eens lekker! Ideaal om in te zetten wanneer het allemaal snel, snel, snel moet gaan en ze zijn ook super als voormiddagsnack. Wanneer je een hongertje krijgt tussen het ontbijt en lunch in. 

Een extra plus? Het zijn gezonde ontbijtkoekjes zonder banaan, zowat het meest gebruikte ingrediënt in alle gezonde koekjes en cakes en ik vind het vaak niet zo lekker. Vandaar dat ik een variant maakte zonder banaan. Graag gedaan!

Ik gebruikte ingrediënten als havervlokken, ei, kokospoeder, ahornsiroop, amandelboter en de lijnzaadmix met chia en sesam van Delhaize. Het gebroken lijnzaad zorgt voor een goede binding van het deeg en zorgt voor extra veel vezels. Veel bakplezier!

Benodigdheden, voor 14 gezonde ontbijtkoekjes: 

230 g havervlokken

50 g lijnzaadmix met chia en sesam

20 g kokosrasp

½ tl bakpoeder

Snuf zout

180 g amandelboter

100 ml ahornsiroop

1 ei

Bereiding: 

Verwarm de oven voor op 180°C. Meng de havervlokken, lijnzaadmix, kokosrasp, bakpoeder en zout. Meng vervolgens de amandelboter, ahornsiroop en ei in een andere kom. Klop goed los met de garde en giet het geheel vervolgens bij de droge ingrediënten. Meng tot één geheel.

Leg een vel bakpapier op de bakplaat en vorm 14 koekjes van het deeg. Gebruik ongeveer een eetlepel deeg per koekje, rol tot een balletje en druk lichtjes plat. Bak 10-12 minuten. Laat volledig afkoelen en ziezo: gezonde ontbijtkoekjes zonder banaan. Bewaar ze in een luchtdichte doos en dan blijven ze een drietal dagen goed.

Smakelijk! 

Toch fan van banaan? – Check dan zeker dit lekkere bananenbrood of deze bananenmuffins die je perfect als ontbijt of on the go snack kan eten. Twee gerechtjes met banaan die ik wél lekker vind.

– Dit recept kwam tot stand in samenwerking met Delhaize –

Ontbijtkoekjes

As Cooked By Ginger
Lekkere en voedzame ontbijtkoekjes die super snel klaar zijn. Ze zitten boordevol vezels owv de havermout, lijnzaad en chiazaad. Je kan ze ook perfect als snack eten, om de kleine honger te stillen.
Totale tijd 30 minuten
Gang Ontbijt, Snack
Keuken Belgisch
Porties 14 koekjes

Ingrediënten
  

  • 240 g havervlokken
  • 50 g lijnzaadmix met chia en sesam of 35 g gebroken lijnzaad & 15 g chia- en sesamzaad
  • 20 g kokosrasp
  • 1/2 tl bakpoeder
  • 1 snuf zout
  • 180 g amandelboter of pindakaas
  • 110 ml ahornsiroop
  • 1 ei

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Meng de havervlokken, lijnzaadmix (of gebroken lijnzaad, chia- en sesamzaad), kokosrasp, bakpoeder en zout.
  • Meng in een aparte kom het ei met de ahornsiroop en amandelboter en giet bij de droge ingrediënten. Meng tot één geheel.
  • Rol 14 balletjes van het deeg (ongeveer 1 el per balletje), leg ze op de bakplaat en druk ze een beetje plat. Bak 12 minuten en laat volledig afkoelen.

Notities

  • De koekjes blijven drie dagen goed in een afgesloten doosje. 
  • Je kan ze ook met pindakaas maken ipv met amandelboter.
  • Je kan ze als ontbijtje on the go of als snack eten. 
  • Je kan de koekjes op twee manieren invriezen. Ofwel 1) vries je de rauwe balletjes in nog voordat je ze afgebakken hebt en laat je ze kort ontdooien vooraleer je ze afbakt ofwel 2) vries je de koekjes na het bakken in (eerst volledig laten afkoelen en dan meteen invriezen) en bak je ze diepgevroren ongeveer 7-10 minuten af om ze terug wat krokant te krijgen.
Trefwoord Chiazaad, Granen, Havermout, Lijnzaad

16 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept