De Kinderhoek,  Ontbijt,  Snacks

Bananenmuffins

Ik heb nog eens een ontbijtje voor jullie vandaag, namelijk heerlijke, gezonde en voedzame bananenmuffins. Een nieuw ontbijt op de blog, dat gebeurt niet zo vaak omdat ik nogal eentonig ontbijt. Een volkoren boterham met muizenstrontjes of yoghurt met granola en fruit. Af en toe mag het echter eens iets anders zijn, hé. Vandaar deze oplossing: Bananenmuffins!

Een perfect on-the-go ontbijtje. Je moet ze ’s morgens maar meegraaien en je bent klaar. Je kan ze vijf dagen in de koelkast bewaren dus als je ze in het weekend bakt, ben je meteen klaar voor de hele week. Je kan ze ook perfect invriezen, waardoor ze ideaal zijn voor de mealprep.  

Psst, ze zijn perfect peuterproof. Julien heeft ze meer dan goedgekeurd! 

Wat heb je nodig?

  • Havervlokken: grove of fijne vlokken, dat maakt niet uit want je mixt ze tot een fijn meel. Je kan dus ook gewoon havermeel kopen in de winkel voor dit recept.
  • Volkoren bloem: kan vervangen worden door gewone bloem, maar volkoren zorgt voor een meer verzadigende muffin wat we wel willen omdat we dit als ontbijt of tussendoortje eten.
  • Yoghurt: ik gebruik Griekse maar Skyr, sojayoghurt of natuuryoghurt kan ook. Al heeft Griekse of Skyr de voorkeur.
  • Bananen: Liefst overrijpe dwz bananen met al een volledig bruine schil.
  • Eieren
  • Ahornsiroop
  • Vanille extract: Indien gewenst kan dit vervangen worden door vanillesuiker
  • Bakpoeder
  • Optioneel: Pure chocolade, bosbessen, appel,… dit is naar keuze!

Wat moet je doen?

Het fijne aan dit recept is dat je alles in één kom kan klaarmaken (eens je havervlokken gemixt zijn). Begin met het voorverwarmen van je oven en prak dan je bananen zo fijn mogelijk met een vork.

Dan mogen alle natte ingrediënten erbij. Zijnde de yoghurt, eieren, vanille extract en ahornsiroop. Meng dit goed los met de garde tot het één geheel is.

Voeg dan alle droge ingrediënten toe: Havermeel, volkoren bloem, bakpoeder en zout en meng tot een beslag.

Als je extra’s wilt toevoegen, is dit nu het moment. Ik voeg zelf vaak grof gehakte pure chocolade toe.

Verdeel over een ingevette muffinplaat. Het deeg vormt 18 muffins dus je hebt twee platen nodig of je bakt in twee keer af, dat kan ook. Bak in de oven, laat lauw worden en haal uit de oven.

Check de receptenkaart onderaan voor het exacte recept.

Tips:

  • Toevoegingen: Voeg gerust kruiden zoals kaneel of kardemom toe aan het beslag. Je kan ook chocolade, bosbessen, aardbeie, frambozen, appel,.. toevoegen. Deze muffins zijn het perfecte basisrecept.
  • Chocolade: Ik maak ze zelf vaak met grof gehakte pure chocolade eronder gemengd: HEERLIJK en de kinderen zijn er dol op.
  • Lauw of koud eten: Je kan deze muffins op zijn Amerikaans lauw opeten, open gesneden met een beetje boter erop of gewoon volledig laten afkoelen en koud eten.
  • Bewaren: Je kan de muffins 5 dagen in een afgesloten doos bewaren in de koelkast.
  • Invriezen: Je kan de muffins perfect invriezen. Ik maak ze zelf in grote hoeveelheden klaar en steek ze nog bevroren in de boterhamdoos of snackbox van de kindjes. Tegen dat het tijd is om te eten, zijn ze ontdooid en kraakvers (op voorwaarde dat je ze ook kraakvers hebt ingevroren). Wil je ze zelf als ontbijt eten? Haal ze dan de avond voordien uit en je hebt ’s morgens de perfecte, voedzame muffin.

Zin in meer van deze heerlijke ontbijt- en snackgerechtjes? Check dan zeker eens volgende lekkernijen.

Vergeet me niet te volgen op Instagram en TikTok voor dagelijkse inspiratie!

Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence

Bananenmuffins

As Cooked By Ginger
Super lekkere, gezonde en voedzame bananenmuffins. Perfect als ontbijt of als tussendoortje. Ook perfect om in de boterhamdoos van de kindjes te doen. Smakelijk!
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Ontbijt, Snack
Keuken Belgisch
Porties 18 bananenmuffins

Equipment

  • Muffinplaat

Ingrediënten
  

  • 4 overrijpe bananen
  • 250 g Griekse yoghurt
  • 40 ml ahornsiroop
  • 4 eieren
  • 2 tl vanille extract
  • 200 g havervlokken
  • 120 g volkoren bloem
  • 3 tl bakpoeder
  • 1 snufje zout
  • 200 g pure chocolade optioneel

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180°C en vet je muffinplaat in met boter en bestuif met bloem. Je kan ook gewoon bakpapiertjes gebruiken. Als je twee platen hebt, vet dan nog 6 extra gaatjes van de tweede muffinplaat in want we maken 18 muffins met dit deeg.
  • Prak de bananen zo fijn mogelijk met een vork.
  • Voeg er de yoghurt, ahornsiroop, eieren en vanille extract aan toe en meng stevig met de garde.
  • Mix de havervlokken in de blender tot een fijn meel en voeg toe aan het beslag, samen met de volkoren bloem, het bakpoeder en het zout.
  • Optioneel: Hak de chocolade in grove stukken en meng onder het beslag.
  • Verdeel over 18 gaatjes van 2 muffinplaten of bak in 2 keer af indien je maar één muffinvorm hebt. Bak 25 minuten, laat lauw worden en haal uit de vorm. Eet lauw of koud.
Trefwoord Banaan, Muffins

10 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept