Heerlijke broodpudding met appel en kaneel, vers uit de oven.
De Kinderhoek,  Fruit,  Muffins & Gebakjes,  Ontbijt,  Snacks

Broodpudding met appel en kaneel

Ik weet niet precies waarom, maar regelmatig krijg ik de vraag of ik een recept voor broodpudding heb. Tot nu toe moest ik daar nee op antwoorden, maar daar komt vandaag verandering in! Ik heb namelijk deze heerlijke broodpudding met appel en kaneel voor jullie klaargemaakt.

Broodpudding

Broodpudding is dé perfecte manier om oud brood een tweede leven te geven. En het mooie is: je kunt echt elk soort brood gebruiken! Of je nu wit, grijs, brioche of zelfs koffiekoeken in huis hebt, het kan allemaal. De basis van een broodpudding recept blijft altijd hetzelfde: je weekt het brood eerst in melk (met of zonder suiker) en voegt daarna extra ingrediënten toe. Denk aan rozijnen, fruit, kaneel of zelfs cacao – helemaal naar smaak. Soms wordt er ook een scheutje sterke drank aan toegevoegd.

Appel & kaneel

Wij gaan vandaag voor broodpudding met appel en kaneel. Een match made in heaven. Er zijn maar weinig smaken die zo goed samengaan als appel en kaneel. Of je het nu verwerkt in gebak of gewoon zo eet, ik ben altijd fan van deze combinatie.

Benodigdheden, voor ongeveer 16 stukjes broodpudding met appel en kaneel:

500 g (oud) brood naar keuze

850 ml melk

80 g suiker

80 g rozijnen

1-2 tl kaneel

2 eieren

1 zakje vanillesuiker

1 appel

Gebakken broodpudding met appels en kaneel, heerlijk geurend uit de oven.

Bereiding:

Verwarm eerst de oven voor op 200°C.

Vet ondertussen een bakvorm van ongeveer 20×20 cm lichtjes in met boter. Scheur vervolgens je brood in kleine stukjes en doe het in een mengkom.

Verwarm intussen de melk met de suiker en vanillesuiker in een steelpan en meng totdat de melk lauwwarm is en de suiker is opgelost. Giet dit mengsel over het brood en laat vervolgens 15 minuten rusten. Leg tegelijkertijd de rozijnen in water en laat ze wellen.

Voeg daarna de eieren toe en meng ze er meteen goed onder. Schil ondertussen de appel en snijd deze in kleine blokjes. Doe ze samen met de kaneel en de uitgelekte rozijnen bij het mengsel. Meng alles goed en doe het in de bakvorm.

Bak de broodpudding 45 minuten in de voorverwarmde oven. Laat hem vervolgens wat afkoelen, snijd in 16 stukken en geniet ervan, lauwwarm of koud.

Tips:

  • Brood: Ik gebruikte in dit gerecht wit kaneelbrood, maar je kan elk brood gebruiken dat niet meer vers genoeg is om zo te eten. Frans brood in kleine stukjes, wit, grijs, koffiekoeken leftovers of een mix. Het zal altijd wat smaakverschil geven, maar de bereidingswijze blijft hetzelfde.
  • Kaneel: Ik ben iemand die graag heel veel kaneel gebruikt en doe er gemakkelijk 2 theelepels in. Wil je het iets subtieler, ga dan voor 1 theelepel.
  • Experimenteer gerust met andere kruiden zoals kardemom, gember of speculaaskruiden.
  • Je kan het gebak lauw opeten of volledig laten afkoelen en koud laten worden in de koelkast. Zo vind ik het persoonlijkst het lekkerst.

Bewaren:

  • De broodpudding met appel blijft maximum drie dagen goed in de koelkast.
  • Je kan de broodpudding ook invriezen. Doe de stukjes in een afgesloten plastic zakje, zo kan je het ongeveer twee maanden bewaren. Laat volledig ontdooien en eet zo of warm eventueel kort op in de microgolfoven. Het gebakje kan een beetje natter zijn dan wanneer het vers afgebakken was.

Andere snacks die je ook lekker zal vinden:

Vergeet me niet te volgen op Instagram en TikTok voor dagelijkse inspiratie!

Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence

Broodpudding met appel

As Cooked By Ginger
Lekkere en smeuïge broodpudding met appel. Ideaal om oud brood op te maken in de vorm van een geweldig smakelijk ontbijtje of snack.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 1 uur 15 minuten
Gang Ontbijt, Snack
Keuken Belgisch
Porties 16 stukjes broodpudding

Equipment

  • 1 vierkanten bakvorm ongeveer 20x20 cm

Ingrediënten
  

  • 500 g (oud) brood naar keuze
  • 80 g rozijnen
  • 850 ml melk
  • 80 g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2 eieren
  • 1-2 tl kaneel
  • 1 appel geschild in blokjes

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Scheur het brood in kleine stukjes en doe in een grote mengkom. Leg de rozijntjes in water en laat weken.
  • Doe de melk, suiker en vanillesuiker in een steelpan en laat lauwwarm worden. Wanneer de suiker opgelost is, haal je de melk van het vuur en giet je het over het brood. Laat 15 minuten staan.
  • Voeg de eieren toe en meng ze er meteen onder.
  • Voeg de kaneel, uitgelekte rozijnen en appel toe. Meng en doe alles in een licht ingevette bakvorm van ongeveer 20x20 cm.
  • Verdeel gelijkmatig en bak 45 minuten. Laat lichtjes afkoelen, snijd in 16 stukjes en eet lauw of koud.
Trefwoord Appel, Brood, Broodpudding, Kaneel

39 Comments

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept