
Broodpudding met appel en kaneel
Ik weet niet precies waarom, maar regelmatig krijg ik de vraag of ik een recept voor broodpudding heb. Tot nu toe moest ik daar nee op antwoorden, maar daar komt vandaag verandering in! Ik heb namelijk deze heerlijke broodpudding met appel en kaneel voor jullie klaargemaakt.
Broodpudding
Broodpudding is dé perfecte manier om oud brood een tweede leven te geven. En het mooie is: je kunt echt elk soort brood gebruiken! Of je nu wit, grijs, brioche of zelfs koffiekoeken in huis hebt, het kan allemaal. De basis van een broodpudding recept blijft altijd hetzelfde: je weekt het brood eerst in melk (met of zonder suiker) en voegt daarna extra ingrediënten toe. Denk aan rozijnen, fruit, kaneel of zelfs cacao – helemaal naar smaak. Soms wordt er ook een scheutje sterke drank aan toegevoegd.
Appel & kaneel
Wij gaan vandaag voor broodpudding met appel en kaneel. Een match made in heaven. Er zijn maar weinig smaken die zo goed samengaan als appel en kaneel. Of je het nu verwerkt in gebak of gewoon zo eet, ik ben altijd fan van deze combinatie.


Benodigdheden, voor ongeveer 16 stukjes broodpudding met appel en kaneel:
500 g (oud) brood naar keuze
850 ml melk
80 g suiker
80 g rozijnen
1-2 tl kaneel
2 eieren
1 zakje vanillesuiker
1 appel

Bereiding:
Verwarm eerst de oven voor op 200°C.
Vet ondertussen een bakvorm van ongeveer 20×20 cm lichtjes in met boter. Scheur vervolgens je brood in kleine stukjes en doe het in een mengkom.
Verwarm intussen de melk met de suiker en vanillesuiker in een steelpan en meng totdat de melk lauwwarm is en de suiker is opgelost. Giet dit mengsel over het brood en laat vervolgens 15 minuten rusten. Leg tegelijkertijd de rozijnen in water en laat ze wellen.
Voeg daarna de eieren toe en meng ze er meteen goed onder. Schil ondertussen de appel en snijd deze in kleine blokjes. Doe ze samen met de kaneel en de uitgelekte rozijnen bij het mengsel. Meng alles goed en doe het in de bakvorm.
Bak de broodpudding 45 minuten in de voorverwarmde oven. Laat hem vervolgens wat afkoelen, snijd in 16 stukken en geniet ervan, lauwwarm of koud.


Tips:
- Brood: Ik gebruikte in dit gerecht wit kaneelbrood, maar je kan elk brood gebruiken dat niet meer vers genoeg is om zo te eten. Frans brood in kleine stukjes, wit, grijs, koffiekoeken leftovers of een mix. Het zal altijd wat smaakverschil geven, maar de bereidingswijze blijft hetzelfde.
- Kaneel: Ik ben iemand die graag heel veel kaneel gebruikt en doe er gemakkelijk 2 theelepels in. Wil je het iets subtieler, ga dan voor 1 theelepel.
- Experimenteer gerust met andere kruiden zoals kardemom, gember of speculaaskruiden.
- Je kan het gebak lauw opeten of volledig laten afkoelen en koud laten worden in de koelkast. Zo vind ik het persoonlijkst het lekkerst.
Bewaren:
- De broodpudding met appel blijft maximum drie dagen goed in de koelkast.
- Je kan de broodpudding ook invriezen. Doe de stukjes in een afgesloten plastic zakje, zo kan je het ongeveer twee maanden bewaren. Laat volledig ontdooien en eet zo of warm eventueel kort op in de microgolfoven. Het gebakje kan een beetje natter zijn dan wanneer het vers afgebakken was.
Andere snacks die je ook lekker zal vinden:
- Gezonde ontbijtkoekjes (zonder banaan)
- Vanilleyoghurt muffins
- Gevuld verloren brood
- Zoete broodrolletjes met appel en kaneel
- Havermoutrepen met koffie
Vergeet me niet te volgen op Instagram en TikTok voor dagelijkse inspiratie!
Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence

Broodpudding met appel
Equipment
- 1 vierkanten bakvorm ongeveer 20x20 cm
Ingrediënten
- 500 g (oud) brood naar keuze
- 80 g rozijnen
- 850 ml melk
- 80 g suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 2 eieren
- 1-2 tl kaneel
- 1 appel geschild in blokjes
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Scheur het brood in kleine stukjes en doe in een grote mengkom. Leg de rozijntjes in water en laat weken.
- Doe de melk, suiker en vanillesuiker in een steelpan en laat lauwwarm worden. Wanneer de suiker opgelost is, haal je de melk van het vuur en giet je het over het brood. Laat 15 minuten staan.
- Voeg de eieren toe en meng ze er meteen onder.
- Voeg de kaneel, uitgelekte rozijnen en appel toe. Meng en doe alles in een licht ingevette bakvorm van ongeveer 20x20 cm.
- Verdeel gelijkmatig en bak 45 minuten. Laat lichtjes afkoelen, snijd in 16 stukjes en eet lauw of koud.


Aanbevolen

Vanilleyoghurt muffins
27 juni 2021
Kidsproof bagels
7 september 2020
39 Comments
San
Ik ben mega fan van broodpudding en vind dat weinig bakkers nog lekkere verkopen dus van zodra ik dit recept zag kon ik niet anders dan dit uit te proberen 😊 en hij is overheerlijk , perfect van textuur , zo lekker met de appeltjes en kaneel, gewoon yumie! Als hij even in de oven staat ruikt je keuken zo lekker . Pas wel op…. ik kon niet wachten om te proeven dus van zodra hij uit de oven kwam heb ik er een stukje afgesneden en stuk hete appel bleef tegen mijn gehemelte plakken …. resultaat 6 dagen verbrand en kapot gehemelte, dus wees geduldig…. 😂 persoonlijk vind ik hem het allerbeste de dag zelf als hij nog niet in de ijskast gestaan heeft en de buitenkant nog lekker krokant is!! Mijn man vond hem dan weer nog beter de volgende dag.
As Cooked By Ginger
Zo leuk om te lezen! Het is inderdaad een gebakje dat je hele huis lekker doet ruiken 🙂 en OMG klinkt als een hele pijnlijke – maar leerrijke haha – ervaring! Hopelijk is het volledig genezen nu 😉
Alison
Bedankt! Weer een super lekker receptje. Deze gemaakt en werd door iedereen die er van at goed gekeurd.
Cara Jansen
Heeeerlijk 🤤
As Cooked By Ginger
Dankjewel! 🙂
Anne Cl
Heerlijke broodpudding, eenvoudig recept. Voedzaam voor de kindjes! Hier sowieso snel op 😊
As Cooked By Ginger
Leuk te horen 🙂
Liesbet
Super makkelijk recept, met een heerlijk resultaat!
Eindelijk lekker broodpudding!
As Cooked By Ginger
Joepie! Zo leuk om te horen 🙂
Valerie Theuwissen
Gemaakt en (door iedereen) goedgekeurd! ☺️
As Cooked By Ginger
Hoera! Geweldig!
Nathalie America
Lekker recept! Bedankt
As Cooked By Ginger
Meer dan graag gedaan!
Chelsea
Super lekker!
As Cooked By Ginger
Dankjewel! 🙂
Jill
Heerlijke broodpudding die regelmatig hier op de tafel verschijnt en nog sneller weer verdwijnt… zooo lekker!
Dankjewel L. voor het receptje ♡
As Cooked By Ginger
Ohhh, geweldig leuk om te horen! 🙂
Lies
Heerlijk receptje!
As Cooked By Ginger
Dankjewel 🙂
Sarah
Dit weekend gemaakt, super lekkere smeuige broodpudding. Zal hier nog veel op tafel komen te staan 🙂!
As Cooked By Ginger
Ohh, joepie! Zo geweldig 🙂
Lies
Makkelijk, lekker en toegankelijk receptje. Zelfs mijn man zou het kunnen maken 😉
Dankjewel Laurence!
Franne
Heel lekker & geen brood moeten weggooien dus top! Bedankt 🙂 !
As Cooked By Ginger
Joepie!! Love een goeie zero waste optie 🙂
Dorien Calliauw
Super lekker!!
Ik doe het in een taartvorm en zet het 1u10 in de oven, zo heb ik meer korst 🙂 en is die minder nat.
As Cooked By Ginger
Goed idee om het zo te doen 🙂
Pingback:
Hilde Sillis
Super!
Hier wel zonder kaneel 😉
De stukjes appel geeft het een frisse touch.
Dankjewel voor dit lekkere receptje 🙂
As Cooked By Ginger
Leuk te horen dat het gesmaakt heeft 🙂
Axel
Goed recept!
Ps. Ik gebruik havermelk in plaats van gewone melk.
As Cooked By Ginger
Heel fijn te horen dat het ook met havermelk kan! 🙂
Lotte
Heerlijke broodpudding! Lekker smeuïg!
As Cooked By Ginger
Heel leuk te horen, bedankt!
Karin
Voor het eerst broodpudding gemaakt aan de hand van dit recept. Hoewel mijn gezin huiverig was bij het zien van de smurrie voor het bakken, was iedereen enthousiast toen het gegeten kon worden. “5 sterren, mam”, aldus mijn puberzoon.
As Cooked By Ginger
Hahaha, het ziet er inderdaad niet geweldig smakelijk uit voordat het gebakken wordt 😀 Maar zoveelste groter is de verrassing nadien tijdens het proeven 😉
Pingback:
Kirsten Denil
Gisteren gemaakt en ik kan alleen maar bevestigen dat dit recept volledig terecht in de top 10 staat 🤗
Els
Ik heb het recept voor de eerste keer geprobeerd en het was een succes!!! Super lekker!
Pingback: