Cake & Taart,  De Kinderhoek,  Feestdagen

Julien’s verjaardagstaart (1 jaar)

HIEP HIEP HOERA! Julienke is één jaar geworden. Een geweldig, allesoverweldigend, spetterend, vermoeiend, uitputtend, gelukzalig en prachtig jaar. Julien is een absolute topper en ik kan me geen beter, vrolijker en knapper zoontje wensen.

Verjaardagen, die zijn er natuurlijk om gevierd te worden. Ik kom uit een gezin waarin genieten centraal staat. Werken is allemaal goed en wel, maar genieten is zeker zo belangrijk. Jarig zijn in mijn gezin was (en is) dan ook altijd feest en werd uitgebreid gevierd. Yes, inclusief kaarsjes op de taart en in een rijtje aan komen zingen voor de jarige. Lang zal hij leven, lang zal hij leven,… HOERA!

En dat taartje, waar die grote nummer 1 kaars op stond te branden, wel dat taartje, daar ga ik het vandaag over hebben. Want het was lekker, zowel voor grote mensen als voor kleine mensen. Julien heeft er super smakelijk van liggen smullen en ook wij (oké, toegegeven, vooral ik) konden er niet vanaf blijven. Toppertje dus. Kon ie er perfecter, mooier en meer afgelikt uitzien? Jup, maar moet dat? Absoluut niet.

Benodigdheden:

Voor de cake:

280 g speltmeel (havermeel is ook een goede optie)

1 tl bakpoeder

100 g boter, gesmolten

120 ml ahornsiroop

2 eieren

1 zakje vanillesuiker

snuf zout

Voor de frosting:

250 g roomkaas, ik nam Philadelphia natuur

150 g Griekse yoghurt of Skyr

120 g bloemsuiker

Voor de afwerking:

rood fruit naar keuze

bloemsuiker

Bereiding:

Zeef de bloem en meng deze met het bakpoeder, de vanillesuiker en het zout. Meng vervolgens de gesmolten boter met de ahornsiroop en de eieren. Voeg de natte ingrediënten bij de droge en meng.

Neem er een vorm bij van 20 cm diameter. Heb je er zo drie, dan gaat het snel. Heb je er maar eentje (zoals mij) dan heb je wat meer tijd nodig. Weeg het deeg af en verdeel in drie gelijke delen. Bak in drie keer af, telkens 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C. Laat de cake telkens een kwartiertje afkoelen in de vorm voordat je de vorm alweer gebruikt voor de volgende laag. Vergeet de vorm niet iedere keer opnieuw in te vetten.

Laat de drie cakes volledig afkoelen en maak dan de frosting. Doe de roomkaas, yoghurt en bloemsuiker in een hoge maatbeker en klop stijf met de elektrische garde. Wanneer je mengsel zachte pieken vormt, is het goed.

Smeer een klein beetje van dit mengsel op het bord waar je de cake op wilt zetten en leg daar de eerste laag op. Smeer er met de spatel frosting op. Vervolgens de tweede laag en dan de derde, steeds met frosting ertussen. Verdeel de rest van de frosting over de bovenkant en smeer ook uit over de zijkanten.

Werk af met vers rood fruit en wat bloemsuiker.

Kaarsje erop en allen in koor: ‘Lang zal hij leven, lang zal hij leven,…’

X

Laurence

3 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *