Ovenschotels,  Vis

Zeebaars uit de oven met chorizo en krieltjes

Genieten van een stukje vis in zijn geheel doet me altijd aan vakantie denken. Kroatië, Montenegro, de Algarve, Malaga,… De verse vangst van de dag opeten met enkel een patatje en wat groentjes bij, dat is vakantie. Oh ja, en laten we dan ook dat glaasje witte wijn voor erbij niet vergeten.

Vandaag neem ik jullie mee naar Spanje. Mijn gerecht heeft een Spaanse toets en mijn wijntje is van Spanje. Vanuit de Rueda streek, eentje op basis van de Verdejo druif. Deze wijn is fruitig (denk: appel, citrus) en fris en past heel goed bij witte vis. Lekker, hoor!

Ik maakte alles klaar in één grote ovenschotel, wat het een fijn gerecht maakt om tijdens een etentje te maken omdat het niet zo veel werk is en je alle groentjes op voorhand kan snijden en de vis op voorhand ‘ovenklaar’ kan maken. Ook een handig gerecht als je voor een grote groep moet koken.

Zullen we dan maar overgaan naar het recept?

Benodigdheden, voor 2 personen:

2x zeebaars in zijn geheel

1 citroen

verse peterselie

12 krieltjes

100 g chorizo

14 tal kerstomaten

2 stengels lente-ui

80 ml witte wijn

60 g erwtjes (ontdooid)

peper, zout, tijm, rozemarijn

Bereiding:

Neem er een grote ovenschotel bij. Was de krielaardappelen en snijd ze in twee of vier, afhankelijk van hoe groot ze zijn. Schillen is niet nodig. Leg de aardappelen in de ovenschotel en doe er flink wat olijfolie bij en kruid met peper, zout en rozemarijn. Meng en zet 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C.

Snijd ondertussen de chorizo in schijfjes of blokjes (naar keuze), snijd de kerstomaten in twee en de lente-ui in schijfjes. Zet de witte wijn klaar.

Neem een scherp mes en maak aan elke kant van de zeebaars een drietal slipjes (zie foto). Kruid met peper, zout en tijm. Sprenkel er olijfolie over en smeer met je handen de olijfolie en kruiden uit over de vis en in de slipjes.

Snijd de citroen in dunne schijfjes en vul de zeebaars op met enkele schijfjes citroen en flink wat verse peterselie. Wanneer de 20 minuten voorbij zijn, neem je de ovenschotel terug uit de oven en leg je er de vis bij en daarrond de kerstomaten, chorizo en lente-ui. Giet er de witte wijn bij en zet 15 minuten terug in de oven.

Na die 15 minuten doe je de erwtjes er terug bij en zet je de schotel nog eens vijf minuten terug.

Zie zo, super lekker. Oh! En vergeet dat glaasje Rueda wijn niet, hé.

Schol!

Laurence

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *