Cake & Taart

Pompoencake

De titel ‘pompoencake’ doet geen eer aan hoe LEKKER dit gebak is. Het is een pompoencake met cheesecake en crumble in de mix gegooid. Hij is zo tof en lekker en leuk om te maken en en en,… Zo één van die baksels waarbij ik echt plezier gehad heb om hem te maken.

Een echte herfstige cake. Wat is herfst een ge-wel-dig seizoen voor gebak. Voor al het eten in het algemeen zelfs. Al het beste van de culinaire wereld komt samen. Geweldige kruiden, geweldige groentjes. En één van die groenten is pompoen. Een veelzijdige groente om u tegen te zeggen. Hij domineert met recht en rede het weekmenu van vele mensen. En zo ook die van As Cooked by Ginger.

PS: De ingrediëntenlijst lijkt lang, maar als je graag bakt, heb je het overgrote deel van de ingrediënten in huis en zal je voornamelijk nog pompoenpuree en roomkaas nodig hebben.

Benodigdheden:

Voor de pompoencake:

50 ml zonnebloemolie

70 g suiker

70 g lichtbruine suiker

225 g pompoenpuree

1 ei

2 tl vanille extract

180 g patisseriebloem

1 tl kaneel

2 tl pumpkin spice (te vervangen door speculaaskruiden)

1 tl bakpoeder

1/4 tl baking soda

snuf zout

Voor de cheesecake vulling:

115 g roomkaas

1 ei

1 tl vanille extract

50 g suiker

25 g patisseriebloem

Voor de crumble:

70 g patisseriebloem

20 g havervlokken

45 g lichtbruine suiker

1 tl kaneel

55 g koude boter, in blokjes

Bereiding:

Voor de pompoencake:

Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een langwerpige cakevorm in (23x12cm ongeveer).

Giet de zonnebloemolie in een grote mengkom en voeg er de suiker, bruine suiker, vanille, ei en pompoenpuree aan toe. Meng goed met de garde.

Voeg vervolgens de bloem, bakpoeder, baking soda, kaneel, pumpkin spice (of speculaaskruiden) en zout aan toe. Meng tot één geheel en zet apart.

Voor de cheesecake vulling:

Meng de roomkaas met de vanille en het ei. Klop los met de garde en voeg vervolgens de suiker en bloem toe. Meng glad en zet apart.

Voor de crumble:

Meng alle droge ingrediënten en voeg dan de koude boter in blokjes toe. Kneed deze eronder met je handen totdat je een crumble achtige structuur krijgt.

Voor de samenstelling en het bakken:

Giet de helft van het beslag van de pompoencake in de ingevette vorm (zie tips). Strijk glad en giet daarover de cheesecake vulling. Spatel de tweede helft van het beslag van de pompoencake over de cheesecake vulling. Draai hem er wat in met de pannenlikker. Je kan eventueel alles wat door elkaar ‘swirlen’ met een mes.

Strooi de crumble over de cake uit en druk het er lichtjes in. Bak 50-55 minuten of totdat een prikker er schoon uitkomt.

Laat volledig afkoelen en eet op!

Tips:

  • Bakvorm: Werk eventueel met een dun reepje bakpapier dat je in de lengte in de vorm drukt en een tweede dat je in de breedte in de vorm drukt. Dit maakt het gemakkelijker de cake te ontvormen. Doe je dit niet dan ga je je cake ondersteboven houden om hem uit te vorm te halen en gaat er veel van je crumble van de cake vallen.
  • De crumble laag en cheesecake laag zijn optioneel. Je kan één van beide of beide weglaten, maar het lijkt me wel leuk en lekker om altijd minstens één van de twee te doen. Als je beide of één van de twee lagen weg laat, bak de cake dan 40-45 minuten in plaats 50-55 minuten.
  • Pumpkin spice: Dit is een kruid dat populair is hier in Amerika. Maar kan perfect vervangen worden door een combinatie van kaneel, kruidnagel, nootmuskaat en gember. Of, niet helemaal hetzelfde maar wel een goed alternatief: Speculaaskruiden!
  • Bewaren: De cake blijft drie dagen goed op het aanrecht. Dek hem af of plaats hem in een afgesloten doos om uitdrogen tegen te gaan.

Hoe lekker was dit?! Kan je niet genoeg krijgen van gebak met pompoen, check dan zeker ook deze yummy pumpkin pie of deze kruidige pompoenmuffins. Yum! Je kan me natuurlijk ook altijd volgen op Instagram en TikTok voor dagelijkse inspiratie!

Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence

Pompoencake

As Cooked By Ginger
Een heerlijke, kruidige pompoencake met cheesecake vulling en een crumble on top. Om duimen en vingers af te lekken!
Voorbereidingstijd 40 min
Bereidingstijd 50 min
Totale tijd 1 uur 30 min
Gang Gebak
Keuken Amerikaans
Porties 8 personen

Equipment

  • Oven
  • Langwerpige bakvorm

Ingrediënten
  

Voor de pompoencake

  • 50 ml zonnebloemolie
  • 70 g suiker
  • 70 g lichtbruine suiker
  • 225 g pompoenpuree
  • 1 ei
  • 2 tl vanille extract
  • 180 g patisseriebloem gezeefd
  • 1 tl kaneel
  • 2 tl pumpkin spice alternatief: speculaaskruiden
  • 1 tl bakpoeder
  • 1/4 tl baking soda
  • 1 snuf zout

Voor de cheesecake vulling

  • 115 g roomkaas
  • 1 ei
  • 1 tl vanille extract
  • 50 g suiker
  • 25 g patisseriebloem

Voor de crumble

  • 70 g patisseriebloem
  • 20 g havervlokken
  • 45 g lichtbruine suiker
  • 1 tl kaneel
  • 55 g boter koud, in blokjes

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een langwerpige bakvorm van (ongeveer) 23×12 cm in.
  • Meng voor de pompoencake de zonnebloemolie, suiker, lichtbruine suiker, vanille, ei en pompoenpuree. Klop tot een glad geheel met de garde.
  • Voeg de bloem, kaneel, pumpkin spice of speculaaskruiden, bakpoeder, baking soda en zout toe. Meng tot één geheel en zet apart.
  • Meng voor de cheesecakevulling de roomkaas met het ei en de vanille tot een glad geheel. Voeg vervolgens de suiker en bloem toe en meng. Zet apart.
  • Maak de crumble door alle droge ingrediënten te mengen. Kneed de koude boter eronder totdat je een crumble krijgt.
  • Doe de helft van het deeg van de pompoencake in de bakvorm. Strijk glad en giet daarover de cheesecake vulling. Verdeel daarover de rest van het deeg van de pompoencake. Draai het er wat in met de spatel en strijk glad.
  • Verdeel daarover de crumble en druk deze wat in het beslag. Bak 50-55 minuten. Laat volledig afkoelen en serveer.
Trefwoord Cake, Pompoen

15 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept