Cake & Taart,  Dessert,  Feestdagen

Pumpkin pie

Laten we met deze pumpkin pie even lekker Amerikaans doen. Het is een taart die ontzettend populair is in Noord-Amerika en voornamelijk tijdens ‘pumpkin season’ gegeten wordt. De herfst en vroege winter dus. Het is een taart die erg populair is tijdens Thanksgiving en Kerstmis en ik, ik zeg er geen nee tegen.

Nu ik een tijdje in Amerika woon, voelt het als mijn plicht om deze pumpkin pie ook eens klaar te maken. Zo’n populaire taart, die moet ik toch eens gemaakt hebben. We gingen trouwens ook naar een pumpkin farm en wat was dat een hele beleving. Pompoenen zover je kan kijken, een reuzegrote potato sack slide, super veel toffe dingen voor de kinderen, pig races en verse apple cider donuts. Allemaal geweldig om eens te mogen meemaken.

Maar terug naar de taart, zullen we?

Benodigdheden:

Voor de korst:

200 g patisseriebloem

30 g suiker

snuf zout

115 g boter, zacht en in blokjes

1 ei

2 el room of melk

Voor de vulling:

150 g suiker

1 tl kaneel

1 tl gemberpoeder

1/2 tl pumpkin spice (te vervangen door 1/4 tl nootmuskaat en 1/4 tl kruidnagel)

snuf zout

2 eieren

420 g pompoenpuree

340 ml gecondenseerde melk

Voor de topping:

150 ml volle room

40 g bloemsuiker

snufje kaneel

Bereiding:

Voor de korst:

Verwarm de oven voor op 180°C.

Doe de bloem, suiker en zout in de keukenmachine en meng. Voeg de zachte boter toe en meng tot een kruimelachtig deeg. Doe het ei erbij en meng rustig verder. Voeg al roerend de room of melk toe en kneed tot één geheel. Vorm een deegbal, leg op een bebloemd bordje en laat 60 minuten rusten in de koelkast.

Rol het deeg uit en drapeer het in een ingevette taartvorm van 22 of 24 cm. Zorg ervoor dat je de randen tot bovenaan bekleed met het deeg. Prik met een vork enkele gaatjes in het deeg. Leg er een vel bakpapier op dat ook de randen bedekt en doe er bakparels in (zie tips). Druk ze goed aan en bak de korst 25 minuten in de oven.

Verhoog het vuur naar 220°C.

Voor de vulling:

Klop de eieren los met de garde en voeg er de pompoenpuree aan toe. Voeg vervolgens de kruiden, het zout en de suiker toe. Giet traag en al roerend de gecondenseerde melk erbij. Meng glad en giet de vulling over de korst (zie tips). Bak 15 minuten. Verlaag de oventemperatuur terug naar 180°C en bak nog eens 45 minuten of tot een prikker er schoon uitkomt.

Laat volledig afkoelen en laat dan nog 2 uur opstijven in de koelkast.

Voor de topping:

Klop de volle room en bloemsuiker met de elektrische garde op tot zachte pieken. Smeer uit over de taart en werk af met een snufje kaneel. Helemaal klaar, die pumpkin pie van je. Laat het smaken!

Tips:

  • Blind bakken: De korst wordt voorgebakken om te voorkomen dat de vulling in de korst gaat dringen en deze hierdoor niet zal garen. Heb je geen bakparels (die heb ik hier in Amerika ook niet), dan kan je gedroogde bonen, kikkererwten of zelfs rijst gebruiken. Gewoon vullen tot aan de rand, aandrukken en de oven in.
  • Vulling: Afhankelijk van de grootte van je vorm en hoe hoog je je korst aan de randen hebt laten komen, kan het zijn dat je een beetje vulling over hebt.
  • Koud laten worden: Het is belangrijk dat de taart voldoende tijd krijgt om koud te worden in de koelkast eens deze is afgekoeld. Zo gaan de smaken het beste tot hun recht komen en gaat de textuur het beste zijn.
  • Suiker: Vervang de suiker gerust door lichtbruine suiker voor een meer gebrande smaak in je taart.
  • Kruiden: Je kan variëren met de kruiden. Heb je het graag extra kruidig, voeg dan gerust wat meer kruiden toe.
  • Pumpkin spice: Pumpkin spice is een populair kruid in de States dat niet gemakkelijk te vinden is in België. Gelukkig is het heel gemakkelijk zelf te maken door het volgende met elkaar te mengen: 1 el kaneel, 1,5 tl gember, 1 tl nootmuskaat, 1/2 tl kruidnagel
  • Bewaren: De taart blijft drie dagen goed in de koelkast.
  • Op voorhand maken: Je maakt de taart best een dagje op voorhand. Zo ben je niet gehaast om hem klaar te krijgen én gaat hij nog beter smaken 🙂

Fan van gebak met pompoen? SAME! Check zeker eens deze heerlijke pompoenscones of deze yummy pompoenmuffins. Je kan me natuurlijk ook altijd volgen op Instagram en TikTok voor dagelijkse inspiratie!

Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence

Pumpkin pie

As Cooked By Ginger
Een heerlijke, all American pumpkin pie. Kruidig, romig en perfect voor de feestdagen!
Totale tijd 6 uur
Gang Gebak
Keuken Amerikaans
Porties 8 personen

Equipment

  • Oven
  • Taartvorm 22 of 24 cm
  • Keukenmachine optioneel

Ingrediënten
  

Voor de korst

  • 200 g patisseriebloem gezeefd
  • 30 g suiker
  • 1 snuf zout
  • 115 g boter zacht, in blokjes
  • 1 ei
  • 2 el volle room of volle melk

Voor de vulling

  • 2 eieren
  • 420 g pompoenpuree
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl gember
  • 1/2 tl pumpkin spice zie tips in de blogpost
  • 1 snuf zout
  • 340 ml gecondenseerde melk

Voor de topping

  • 150 ml volle room
  • 40 g bloemsuiker
  • kaneel

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Meng voor de korst de bloem, suiker en zout in de keukenmachine. Voeg de boter toe en kneed tot een kruimelachtig deeg. Voeg het ei toe en al roerend de room/melk. Kneed tot een deegbal en laat 1 uur rusten in de koelkast.
  • Rol uit en bedek een ingevette taartvorm van 22 of 24 cm met het deeg. Bedek ook de randen van de taartvorm met het deeg. Prik enkele gaatjes met een vorm en bedek het deeg met een vel bakpapier dat ook over de randen van het deeg komt. Giet er bakparels in (zie tips blogpost voor alternatieven) en bak 25 minuten.
  • Haal de korst uit de oven, verwijder de bakparels en het bakpapier. Verhoog de oventemperatuur naar 220°C.
  • Maak de vulling door de eieren los te kloppen en daar de pompoenpuree onder te mengen. Voeg de kruiden toe en meng. Giet traag en al roerend de gecondenseerde melk toe en meng tot één glad geheel. Giet over de korst tot net aan de bovenkant van de randjes.
  • Bak 15 minuten. Verlaag vervolgens de temperatuur van de oven naar 180°C en bak nog eens 45 minuten of totdat een prikker er schoon uitkomt.
  • Laat volledig afkoelen en laat vervolgens nog minstens 2 uur opstijven in de koelkast.
  • Klop voor de topping de volle room met de bloemsuiker tot zachte pieken. Spatel over de taart. Werk af met een snufje kaneel. Smakelijk!
Trefwoord Pumpkin pie

3 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept