Cake & Taart,  Fruit

Appeltaart met rozijnen en walnoten

Deze topper is nog eens echt een ouderwetse, heerlijke taart. Boordevol appel en kaneel. Je gaat hem zó lekker vinden, op voorwaarde dat je niet vies bent van kaneel. Want dan hebben we wel een probleem. Ik ben er gelukkig helemaal zot van, dus deze taart is zeker en vast mijn dada. Je hebt er wel wat werk aan, maar taart maken is zo leuk, dat het eigenlijk niet ‘werk’ genoemd kan worden, hé. Bakken doe je voor je plezier. Als ik niet zou werken, zou het elke dag bakdag zijn ten huize Ginger. Gelukkig werk ik wél, anders zouden het lief en ik wat veel beginnen wegen met al die baksels in huis ;). Maar dus, appeltaart. Een heerlijk ‘gebakje troost’ op een herfstachtige zondagnamiddag. Een verdiend genot voor je weer aan een werkweek begint.

Benodigdheden:

Voor het deeg:

300 g patisseriebloem

80 g suiker

1 zakje vanillesuiker

snuf zout

200 g boter, zacht en in blokjes

1 ei

Voor de vulling:

6 grote appels

30 g paneermeel

85 g suiker

1 zakje vanillesuiker

2 el kaneel

1 tl kardemom

50 g rozijnen

50 g walnoten, grof gehakt

Voor de afwerking:

1 ei

Bereiding:

Meng de bloem met de suiker, vanillesuiker en het zout in de keukenmachine. Voeg de boter toe en kneed tot een kruimelachtig deeg. Voeg het ei toe en kneed tot een deegbal. Wikkel deze in plasticfolie en laat 30 minuten rusten in de koelkast.

Schil de appels, snijd ze in blokjes en doe ze in een grote mengkom. Meng in een ander kommetje de suiker, vanillesuiker, paneermeel, kaneel en kardemom. Strooi dit mengsel over de appelblokjes en meng heel goed, zodat elk appelblokje bedekt is met het suikermengsel.

Doe als laatste de rozijnen en walnoten erbij.

Verwarm de oven voor op 180°C en vet een springvorm van 22 of 24 cm in. Rol 2/3e van het deeg uit en bekleed er de taartvorm mee. Maak ook randjes tot bovenaan de vorm.

Verdeel de appelblokjes over de bodem en druk een beetje aan.

Rol hierna de rest van het deeg uit en snijd het in lange repen. Maak een ruitenpatroon (of een patroon naar keuze) op de taart. Bestrijk met het ei en bak 60 minuten.

Ga in de zetel liggen met een goed boek en laat de geur al je zintuigen prikkelen. Héérlijk!

Je kan de taart lauw eten, eventueel met een bolletje vanille-ijs of je kan hem koud eten. Allebei top!

Geniet ervan.

Laurence

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *