Cake & Taart,  Fruit

Appeltaart met rozijnen en walnoten

Deze appeltaart met rozijnen en walnoten is nog eens echt een ouderwetse, heerlijke taart. Boordevol appel en kaneel. Je gaat hem zó lekker vinden, op voorwaarde dat je niet vies bent van kaneel. Want dan hebben we wel een probleem. Ik ben er gelukkig helemaal zot van, dus deze taart is zeker en vast mijn dada. Je hebt er wel wat werk aan, maar taart maken is zo leuk, dat het eigenlijk niet ‘werk’ genoemd kan worden, hé. Bakken doe je voor je plezier. Als ik niet zou werken, zou het elke dag bakdag zijn ten huize Ginger. Gelukkig werk ik wél, anders zouden het lief en ik wat veel beginnen wegen met al die baksels in huis ;). Maar dus, appeltaart. Een heerlijk ‘gebakje troost’ op een herfstachtige zondagnamiddag. Een verdiend genot voor je weer aan een werkweek begint.

Benodigdheden:

Voor het deeg:

300 g patisseriebloem

80 g suiker

1 zakje vanillesuiker

snuf zout

200 g boter, zacht en in blokjes

1 ei

Voor de vulling:

6 grote appels

30 g paneermeel

85 g suiker

1 zakje vanillesuiker

2 el kaneel

1 tl kardemom

50 g rozijnen

50 g walnoten, grof gehakt

Voor de afwerking:

1 ei

Bereiding:

Meng de bloem met de suiker, vanillesuiker en het zout in de keukenmachine. Voeg de boter toe en kneed tot een kruimelachtig deeg. Voeg het ei toe en kneed tot een deegbal. Wikkel deze in plasticfolie en laat 30 minuten rusten in de koelkast.

Schil de appels, snijd ze in blokjes en doe ze in een grote mengkom. Meng in een ander kommetje de suiker, vanillesuiker, paneermeel, kaneel en kardemom. Strooi dit mengsel over de appelblokjes en meng heel goed, zodat elk appelblokje bedekt is met het suikermengsel.

Doe als laatste de rozijnen en walnoten erbij.

Verwarm de oven voor op 180°C en vet een springvorm van 22 of 24 cm in. Rol 2/3e van het deeg uit en bekleed er de taartvorm mee. Maak ook randjes tot bovenaan de vorm.

Verdeel de appelblokjes over de bodem en druk een beetje aan.

Rol hierna de rest van het deeg uit en snijd het in lange repen. Maak een ruitenpatroon (of een patroon naar keuze) op de taart. Bestrijk met het ei en bak 60 minuten.

Ga in de zetel liggen met een goed boek en laat de geur al je zintuigen prikkelen. Héérlijk!

Tips:

  • Het deeg is normaal gezien vrij stevig. Is het toch niet vast genoeg, kneed er tijdens het uitrollen dan wat extra bloem onder. Dit kan je ook doen wanneer je aan het einde de repen uit het deeg snijdt.
  • Wanneer je het patroon maakt, kan je in één richting reepjes deeg leggen en dan plooi je in de andere richting een nieuw reepje onder en boven de reepjes die er al liggen. Een beetje als een slang die boven en onder de reepjes kruipt tot aan de overkant 😉 Vergeet de reepjes aan de buitenkant niet vast te maken aan de randen van de bodem.
  • Nadat je de taart hebt ingesmeerd met ei kan je hem nog altijd bestrooien met wat rietsuiker. Dit oogt mooi en geeft een beetje een gekarameliseerde smaak.
  • Je kan de taart lauw of koud eten, al dan niet met een bolletje ijs erbij. Hmmmm!

Geniet ervan.

Laurence

Helemaal into taarten bakken? Ga dan eens voor deze super lekkere flantaart of bak eens zelf rijsttaart, veel te lekker! Je kan mijn avonturen ook dagelijks meevolgen op Instagram.

Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence

Appeltaart met walnoten en rozijnen

As Cooked By Ginger
De beste van de beste appeltaart met walnoten en rozijnen. Geweldig leuk om te maken maar nog oh zoveel leuker om op te eten!
Totale tijd 2 uur
Gang Gebak
Keuken Belgisch

Ingrediënten
  

Voor het deeg

  • 300 g patisseriebloem
  • 80 g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • snuf zout
  • 200 g boter zacht, in blokjes

Voor de vulling

  • 6 grote appels geschild, in blokjes
  • 30 g paneermeel
  • 85 g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2 el kaneel
  • 1 tl kardemom
  • 50 g rozijnen
  • 50 g walnoten grof gehakt

Voor de afwerking

  • 1 ei losgeklopt

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Meng de gezeefde bloem met de suiker, vanillesuiker en het zout in de keukenmachine. Voeg de boter toe en kneed tot een kruimelachtig deeg. Voeg het ei toe en kneed tot een deegbal. Wikkel deze in plasticfolie en laat 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Doe de appelblokjes in een grote mengkom. Meng de suiker, vanillesuiker, paneermeel, kaneel en kardemom en strooi bij de appelblokjes. Meng heel goed.
  • Voeg de rozijnen en walnoten toe aan de appelblokjes en meng nog een laatste keer.
  • Vet een springvorm van 22 of 24 cm in en bestrooi met bloem. Rol 2/3e van het deeg uit en bekleed er de taartvorm mee. Vorm ook randjes tot bovenaan de vorm.
  • Verdeel de appelblokjes over de bodem en druk een beetje aan.
  • Rol de rest van het deeg uit en snijd het in lange repen. Maak hiermee een ruitenpatroon op de taart.
  • Bestrijk met het losgeklopte ei en bak 60 minuten.
  • Eet lauw of koud, al dan niet met een bolletje ijs. Enjoy!
Trefwoord Appel, Rozijnen, Taart, Walnoten

4 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept