
Appeltaart met rozijnen en walnoten
Deze topper is nog eens echt een ouderwetse, heerlijke taart. Boordevol appel en kaneel. Je gaat hem zó lekker vinden, op voorwaarde dat je niet vies bent van kaneel. Want dan hebben we wel een probleem. Ik ben er gelukkig helemaal zot van, dus deze taart is zeker en vast mijn dada. Je hebt er wel wat werk aan, maar taart maken is zo leuk, dat het eigenlijk niet ‘werk’ genoemd kan worden, hé. Bakken doe je voor je plezier. Als ik niet zou werken, zou het elke dag bakdag zijn ten huize Ginger. Gelukkig werk ik wél, anders zouden het lief en ik wat veel beginnen wegen met al die baksels in huis ;). Maar dus, appeltaart. Een heerlijk ‘gebakje troost’ op een herfstachtige zondagnamiddag. Een verdiend genot voor je weer aan een werkweek begint.
Benodigdheden:
Voor het deeg:
300 g bloem, gezeefd
80 g suiker
1 zakje vanillesuiker
snuf zout (ongeveer een halve tl)
200 g boter
2 eieren
2 el water
Voor de vulling:
6 grote appels
30 g paneermeel
100 g suiker
1 zakje vanillesuiker
3 el kaneel
handvol rozijnen
handvol walnoten
Bereiding:
Snijd de boter in blokjes. Meng de bloem, de suiker en het zout. Voeg vervolgens de boter, 1 ei en 2 el water toe. Kneed het in de keukenmachine tot een geheel. Maak een bal van het deeg en verpak het in plasticfolie. Zet het een halfuurtje in de koelkast.
Schil de appels, snijd ze in blokjes en doe ze in een grote mengkom. Meng in een ander kommetje de suiker, vanillesuiker, paneermeel en kaneel. Gooi dit mengsel over de appels en meng heel goed, zodat elk appelblokje bedekt is met het suikermengsel.
Doe als laatste de rozijnen en walnoten erbij. De walnoten mogen in grote stukken erbij gedaan worden. Ik deelde ze gewoon in twee.
Vet een cirkelvormige taartvorm in en verwarm de oven voor op 180°C. Neem 2/3e van het deeg en rol dit uit tot een grote ronde lap. Geen deegrol? No worries, je kan het ook met je handen doen of met een wijnfles die je ingesmeerd hebt met bloem. Leg de lap in de vorm en zorg dat de bodem en de zijkanten volledig bedekt zijn. Vul de vorm nu met het appelmengsel.
Rol hierna de rest van het deeg uit en snijd het in lange repen. Je kiest zelf hoe breed de repen moeten zijn. Maak er maar je eigen design van. Hoe artisanaler, hoe smakelijker, zeg ik altijd. Ik bedekte de bovenkant met een ruitenpatroon en maakte de uiteinden van de repen deeg vast aan de zijkant van de taart. Bestrijk de bovenkant (de repen deeg) van de taart met eigeel en zet de taart 60 minuten in de oven op 180°C.
Ga in de zetel liggen met een goed boek en laat, na een tijdje, de geur al je zintuigen prikkelen. Héérlijk.
Je kan de taart lauw eten, met eventueel een bolletje vanilleijs of je kan hem gewoon koud eten. Allebei top!
Geniet ervan!


2 Comments
Valerie
Kan je deze ook maken zonder walnoten en rozijnen?
As Cooked By Ginger
Hoi Valerie,
Ja dat kan, voeg gewoon een beetje extra appel toe in de plaats.
Veel bakplezier!
Laurence