Dessert,  Fruit,  Muffins & Gebakjes

Mini appel cheesecakes

Oh my God, deze zijn verrukkelijk. Verrukkelijk, zeg ik je! Heerlijke mini appel cheesecakes die bestaan uit een korst van petit beurre en een laagje cheesecake, getopt met een laagje appeltjes met kaneel en een heerlijke boterachtige crumble. Gemakkelijker te maken dan je denkt en gewoonweg héérlijk!

Je kan de cheesecakes perfect op voorhand maken waardoor ze ideaal zijn om in te zetten tijdens een etentje of een brunch. Meer nog, ze zijn zelfs lekkerder wanneer ze super koud zijn de dag nadien. Ik raad dus zeker aan ze de avond voordien klaar te maken.

Love me, love me,.. Say that you love me!

Binnenkort een etentje voor Valentijn gepland? Een bolletje vanille-ijs op de mini cheesecake, eventueel nog wat karamel of witte chocoladesaus en je hebt hét perfecte nagerecht voor een romantisch diner. Zullen we?

Benodigdheden, voor 9 mini cheesecakes:

Voor de korst: 

110 g petit beurre koekjes

50 g boter, gesmolten

Voor de crumble: 

50 g bloem

40 g havervlokken

50 g lichtbruine suiker

½ tl kaneel

50 g boter, koud

Voor de cheesecake

280 g roomkaas, op kamertemperatuur

90 g suiker

1 tl vanille extract 

1 ei

Voor de appelvulling: 

1,5-2 appels

2 tl sinaasappelsap

40 g lichtbruine suiker 

1 tl kaneel

1 tl maïszetmeel

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 170°C.

Doe de petit beurre koekjes in de mixer en mix tot fijne kruimels. Giet er de gesmolten boter bij en meng goed. Neem er de muffinplaat bij en doe er 9 papiertjes in. Verdeel de petit beurre mengeling over de papiertjes en druk goed aan met een theelepel. Bewaar in de koelkast.

Meng voor de crumble de droge ingrediënten. Breek de boter in stukjes en voeg toe. Kneed met je handen tot een crumble en bewaar in de koelkast. 

Klop voor de cheesecakemengeling de roomkaas met de suiker tot één glad geheel (dit gaat het gemakkelijkst met de elektrische garde). Voeg de vanille en het ei toe en meng opnieuw. 

Schil de appels en snijd in kleine blokjes. Meng met het sinaasappelsap, de suiker en kaneel. Voeg als laatste het maïszetmeel toe en meng goed. 

Verdeel de cheesecakemengeling over de petit beurrekorst en verdeel er vervolgens de appeltjes over. Druk lichtjes aan en verdeel als laatste de crumble over de appelblokjes. Druk opnieuw zachtjes aan en bak 35 minuten. 

Laat volledig afkoelen in de vorm en zet het het geheel dan minstens een viertal uur in de koelkast. Ontvorm, verwijder de muffinpapiertjes en serveer! 

Tips:

  • Extra lekker de dag nadien. Je kan ze na een viertal uurtjes zeker eten, maar ik vind ze nog beter de dag erna en raad aan ze zeker de dag voordien te maken als je ze bijvoorbeeld ’s avonds op een etentje wilt serveren.
  • Geen fan van kaneel? Ook al vind ik het zelf een must, kan je het altijd vervangen door vanillesuiker. Als je een kardemomfan bent, kan je dit kruid zeker ook toevoegen aan de crumble.
  • Pimpen tot een nagerecht? Absoluut! Een kleine bolletje vanille-ijs er bovenop of erlangs en wat karamelsaus of witte chocoladesaus erover en je hebt een topper van een nagerecht. Delicious!
  • Appels: Probeer zeker te gaan voor een type appel zoals Jonagold of Pink Lady. Geen zachte appels zoals Boskoop nemen want dan wordt je appellaagje een mousse ipv beetgare appeltjes en dat is niet de bedoeling.

Laat het smaken!

Laurence

Zin in appelgebak? Ga dan zeker eens kijken of deze oldschool appeltaart met walnoten niets voor jou is. Al kan je ook kiezen voor mijn fluweelzachte, lichte appelcake. Je kan me natuurlijk ook altijd volgen op Instagram om mijn dagelijkse kookavonturen mee te volgen.

Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence

Mini appel cheesecakes

As Cooked By Ginger
Verrukkelijke mini appel cheesecakes. Met smaken zoals kaneel, vanille en appel gecombineerd met het romige van de cheesecake en boterachtige van de crumble een échte lekkernij!
Gang Gebak
Keuken Amerikaans, Belgisch
Porties 9 mini appel cheesecakes

Equipment

  • Oven
  • Muffinplaat & muffinpapiertjes
  • Elektrische garde

Ingrediënten
  

Voor de korst

  • 110 g petit beurre koekjes
  • 50 g boter gesmolten

Voor de crumble

  • 50 g bloem
  • 50 g lichtbruine suiker
  • 40 g havervlokken
  • 1/2 tl kaneel
  • 50 g boter koud, in blokjes

Voor de cheesecake

  • 280 g roomkaas type Philadelphia
  • 90 g suiker
  • 1 tl vanille extract
  • 1 ei

Voor de appels

  • 1,5-2 appels geschild, in kleine blokjes
  • 2 tl sinaasappel- of citroensap
  • 40 g lichtbruine suiker
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl maïszetmeel

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 170°C.
  • Mix de petit beurre koekjes in de blender. Giet ze over in een mengkom en giet er de gesmolten boter bij. Meng heel goed.
  • Vul een muffinplaat met 9 papiertjes en verdeel er de mengeling over. Druk goed aan met een theelepel en zet in de koelkast.
  • Maak de crumble door alle droge ingrediënten te mengen en vervolgens de koude boter toe te voegen. Kneed met je vingers tot een crumble en zet in de koelkast.
  • Klop voor de cheesecake de roomkaas, suiker en vanille op. Dit kan je met de elektrische garde doen. Voeg het ei toe en klop tot één glad geheel.
  • Meng de appelblokjes met het citroen- of sinaasappelsap, de suiker en kaneel. Voeg als laatste het maïszetmeel toe en meng goed.
  • Neem er de muffinplaat weer bij en verdeel er de cheesecakemengeling over. Vervolg met de appelblokjes en druk ze lichtjes in de cheesecakelaag. Verdeel de crumble er vervolgens royaal overheen en druk lichtjes aan.
  • Bak 35 minuten. Laat afkoelen en zet nog eens minstens 4uur in de koelkast en liefst een nachtje. Verwijder de muffinpapiertjes en serveer. Smakelijk!
Trefwoord Appel, Cheesecake

6 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept