Mini appel cheesecakes
Oh my God, deze zijn verrukkelijk. Verrukkelijk, zeg ik je! Heerlijke mini appel cheesecakes die bestaan uit een korst van petit beurre en een laagje cheesecake, getopt met een laagje appeltjes met kaneel en een heerlijke boterachtige crumble. Gemakkelijker te maken dan je denkt en gewoonweg héérlijk!
Je kan de cheesecakes perfect op voorhand maken waardoor ze ideaal zijn om in te zetten tijdens een etentje of een brunch. Meer nog, ze zijn zelfs lekkerder wanneer ze super koud zijn de dag nadien. Ik raad dus zeker aan ze de avond voordien klaar te maken.
Love me, love me,.. Say that you love me!
Binnenkort een etentje voor Valentijn gepland? Een bolletje vanille-ijs op de mini cheesecake, eventueel nog wat karamel of witte chocoladesaus en je hebt hét perfecte nagerecht voor een romantisch diner. Zullen we?
Benodigdheden, voor 9 mini cheesecakes:
Voor de korst:
110 g petit beurre koekjes
50 g boter, gesmolten
Voor de crumble:
50 g bloem
40 g havervlokken
50 g lichtbruine suiker
½ tl kaneel
50 g boter, koud
Voor de cheesecake:
280 g roomkaas, op kamertemperatuur
90 g suiker
1 tl vanille extract
1 ei
Voor de appelvulling:
1,5-2 appels
2 tl sinaasappelsap
40 g lichtbruine suiker
1 tl kaneel
1 tl maïszetmeel
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 170°C.
Doe de petit beurre koekjes in de mixer en mix tot fijne kruimels. Giet er de gesmolten boter bij en meng goed. Neem er de muffinplaat bij en doe er 9 papiertjes in. Verdeel de petit beurre mengeling over de papiertjes en druk goed aan met een theelepel. Bewaar in de koelkast.
Meng voor de crumble de droge ingrediënten. Breek de boter in stukjes en voeg toe. Kneed met je handen tot een crumble en bewaar in de koelkast.
Klop voor de cheesecakemengeling de roomkaas met de suiker tot één glad geheel (dit gaat het gemakkelijkst met de elektrische garde). Voeg de vanille en het ei toe en meng opnieuw.
Schil de appels en snijd in kleine blokjes. Meng met het sinaasappelsap, de suiker en kaneel. Voeg als laatste het maïszetmeel toe en meng goed.
Verdeel de cheesecakemengeling over de petit beurrekorst en verdeel er vervolgens de appeltjes over. Druk lichtjes aan en verdeel als laatste de crumble over de appelblokjes. Druk opnieuw zachtjes aan en bak 35 minuten.
Laat volledig afkoelen in de vorm en zet het het geheel dan minstens een viertal uur in de koelkast. Ontvorm, verwijder de muffinpapiertjes en serveer!
Tips:
- Extra lekker de dag nadien. Je kan ze na een viertal uurtjes zeker eten, maar ik vind ze nog beter de dag erna en raad aan ze zeker de dag voordien te maken als je ze bijvoorbeeld ’s avonds op een etentje wilt serveren.
- Geen fan van kaneel? Ook al vind ik het zelf een must, kan je het altijd vervangen door vanillesuiker. Als je een kardemomfan bent, kan je dit kruid zeker ook toevoegen aan de crumble.
- Pimpen tot een nagerecht? Absoluut! Een kleine bolletje vanille-ijs er bovenop of erlangs en wat karamelsaus of witte chocoladesaus erover en je hebt een topper van een nagerecht. Delicious!
- Appels: Probeer zeker te gaan voor een type appel zoals Jonagold of Pink Lady. Geen zachte appels zoals Boskoop nemen want dan wordt je appellaagje een mousse ipv beetgare appeltjes en dat is niet de bedoeling.
Laat het smaken!
Laurence
Zin in appelgebak? Ga dan zeker eens kijken of deze oldschool appeltaart met walnoten niets voor jou is. Al kan je ook kiezen voor mijn fluweelzachte, lichte appelcake. Je kan me natuurlijk ook altijd volgen op Instagram om mijn dagelijkse kookavonturen mee te volgen.
Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence
Mini appel cheesecakes
Equipment
- Oven
- Muffinplaat & muffinpapiertjes
- Elektrische garde
Ingrediënten
Voor de korst
- 110 g petit beurre koekjes
- 50 g boter gesmolten
Voor de crumble
- 50 g bloem
- 50 g lichtbruine suiker
- 40 g havervlokken
- 1/2 tl kaneel
- 50 g boter koud, in blokjes
Voor de cheesecake
- 280 g roomkaas type Philadelphia
- 90 g suiker
- 1 tl vanille extract
- 1 ei
Voor de appels
- 1,5-2 appels geschild, in kleine blokjes
- 2 tl sinaasappel- of citroensap
- 40 g lichtbruine suiker
- 1 tl kaneel
- 1 tl maïszetmeel
Instructies
- Verwarm de oven voor op 170°C.
- Mix de petit beurre koekjes in de blender. Giet ze over in een mengkom en giet er de gesmolten boter bij. Meng heel goed.
- Vul een muffinplaat met 9 papiertjes en verdeel er de mengeling over. Druk goed aan met een theelepel en zet in de koelkast.
- Maak de crumble door alle droge ingrediënten te mengen en vervolgens de koude boter toe te voegen. Kneed met je vingers tot een crumble en zet in de koelkast.
- Klop voor de cheesecake de roomkaas, suiker en vanille op. Dit kan je met de elektrische garde doen. Voeg het ei toe en klop tot één glad geheel.
- Meng de appelblokjes met het citroen- of sinaasappelsap, de suiker en kaneel. Voeg als laatste het maïszetmeel toe en meng goed.
- Neem er de muffinplaat weer bij en verdeel er de cheesecakemengeling over. Vervolg met de appelblokjes en druk ze lichtjes in de cheesecakelaag. Verdeel de crumble er vervolgens royaal overheen en druk lichtjes aan.
- Bak 35 minuten. Laat afkoelen en zet nog eens minstens 4uur in de koelkast en liefst een nachtje. Verwijder de muffinpapiertjes en serveer. Smakelijk!
13 Comments
Lies Juwé
Succesreceptje bij mijn collega’s op mijn werk! De tip van het nachtje laten trekken is echt waar !
As Cooked By Ginger
Oh, hoe leuk om te lezen. Ze zijn inderdaad beter de dag nadien, hé 🙂
Laura
Ik maakte dit receptje voor een laat nieuwjaarsfeestje en ze vielen in de smaak! Dit was een echte topper en helemaal niet zo moeilijk om te maken!
As Cooked By Ginger
Super om te horen! 🙂
Anne Vandebergh
Méga lekker! Hemelse combinatie tussen appelcrumble en cheesecake! Grote fan!
As Cooked By Ginger
Heel fijn om te horen! 🙂
Claire
Overheerlijke cheesecake! Een dagje later smaken ze inderdaad nog beter 😃
As Cooked By Ginger
Hihi ja, het is echt de moeite waard om te wachten tot de dag nadien!
Pingback:
Kim
Super lekker. Deze staat op mijn shortlist voor kerst. Ik maakte ze wel in 1 grote springvorm.
Met nog wat kaneel in de cheesecake en met zusto ipv suiker.
Heerlijk.
As Cooked By Ginger
Hmmm, lekker met de kaneel! Leuk te horen dat het gesmaakt heeft 🙂
Pingback:
Pingback: