Veenbessencake
Eindelijk ben ik hier dan met dé veenbessencake waar ik jullie al een beetje van liet meeproeven op Instagram. Een smeuïge, sappige maar toch fluffy cake die bijna fluweelzacht te noemen is. Yum! Een heerlijke combinatie van zure veenbessen, frisse sinaasappel en een smeuïge cake. Dat nog eens afgewerkt met een lekker glazuur en het zondagse koffiemoment kan beginnen.
Dilemmaandag
Onlangs deed ik voor ‘dilemmaandag’ het dilemma ‘cake vs taart’ en het was zo’n beetje het spannendste dilemma tot nu toe. Team taart heeft maar heel nipt gewonnen van team cake. Daarom om onze cakeskes een hart onder de riem te steken, deze yummy veenbessencake. Eentje die je gewoon moet geproefd hebben!
Benodigdheden, voor 1 veenbessencake:
Voor de cake:
270 g patisseriebloem
1 tl bakpoeder
snuf zout
60 ml melk
zeste van 1 sinaasappel
60 ml versgeperst sinaasappelsap
90 g boter, zacht en in blokjes
150 g suiker
2 eieren
150 g verse veenbessen
1 tl maïszetmeel
Voor het glazuur:
130 g poedersuiker
2-3 el sinaasappelsap
1 tl sinaasappelzeste
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 170°C.
Meng de gezeefde bloem met het bakpoeder en het zout en zet apart.
Meng de melk met de zeste en sap van de sinaasappel en zet apart.
Klop de zachte boter stevig los met de suiker, tot zich een dik lichtgeel mengsel vormt. Voeg de eieren één voor één toe en meng steeds tussendoor. Voeg de helft van de bloemmengeling toe, vervolgens de helft van de melkmengeling, gevolgd door de rest van de bloem en de rest van de melk. Meng tussen elke stap.
Meng de veenbessen met het maïszetmeel en spatel het geheel voorzichtig onder het deeg. Doe het in een ingevette en bebloemde rechthoekige bakvorm en bak 45 minuten.
Laat volledig afkoelen en maak dan het glazuur door het poedersuiker te mengen met het sinaasappelsap. Voeg eventueel wat meer toe als je het glazuur wat loperiger wilt. Ik maak het graag wat dikker en smeer het op de cake met een lepel.
Werk af met de sinaasappelzeste en serveer!
Tips:
- Veenbessen: Je kan veenbessen uit de diepvries gebruiken, maar verse dragen zeker de voorkeur. Als je toch veenbessen uit de diepvries neemt, laat ze dan goed ontdooien en dep wat droog vooraleer je er het maïszetmeel bij doet. Sla de stap van het maïszetmeel niet over! Dit voorkomt dat alle veenbessen naar de bodem zakken bij het bakken.
- Je kan de cake een drietal dagen bewaren maar dek hem zeker goed af om uitdrogen tegen te gaan. De eerste en tweede dag is hij het lekkerst. Je kan de cake ook invriezen door hem in plakjes te snijden en de plakjes één voor één in plasticfolie te wikkelen en op deze manier in te vriezen.
- Glazuur: Je kiest zelf hoe dik je je glazuur wilt. Ik heb het graag zo dik dat ik het echt op de cake kan smeren, anderen hebben het graag wat dun. Hoe meer vocht je toevoegt, hoe dunner je glazuur wordt. Start met 1-2 eetlepels en werk zo verder.
- Je kan voor het volledige recept de sinaasappel (sap en zeste) vervangen door citroen. Beide zijn top, maar als ik moet kiezen ga ik voor appelsien in combinatie met de veenbessen.
Veel bakplezier!
Laurence
We all love cake! De bakkriebels te pakken gekregen? Check dan zeker eens mijn lekkere appelcake of deze chocoladecake met pindakaascrème. Eén van mijn favorietjes! Je kan ook altijd mijn dagelijkse kookavonturen meevolgen via @ascookedbyginger op Instagram.
Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence
Veenbessencake
Equipment
- Oven
- Keukenmachine of elektrische garde
Ingrediënten
Voor de cake
- 270 g patisseriebloem gezeefd
- 1 tl bakpoeder
- snuf zout
- 60 ml melk
- zeste 1 sinaasappel
- 60 ml sinaasappelsap versgeperst
- 90 g boter zacht, in blokjes
- 150 g suiker
- 2 eieren
- 150 g veenbessen verse
- 1 tl maïszetmeel
Voor het glazuur
- 130 g poedersuiker
- 2-3 el sinaasappelsap versgeperst
- 1 tl sinaasappelzeste
Instructies
- Verwarm de oven voor op 170°C.
- Meng de bloem, het bakpoeder en het zout en zet apart.
- Meng de melk, sinaasappelsap en -zeste en zet apart.
- Klop de boter en suiker op tot een stevige, lichtgele massa. Doe dit met de elektrische garde of keukenmachine.
- Voeg één voor één de eieren toe, meng steeds tussendoor.
- Voeg de helft van de bloemmengeling toe, gevolgd door de helft van de melkmengeling. Giet er dan de rest van de bloem en als laatste de rest van de melk bij. Meng tussen elke stap.
- Meng de veenbessen met het maïszetmeel en spatel ze vervolgens onder het deeg. Doe het deeg in een ingevette & bebloemde langwerpige bakvorm en bak 45 minuten of totdat een prikker er droog uitkomt.
- Laat de cake volledig afkoelen en maak vervolgens het glazuur door het sinaasappelsap bij het poedersuiker te doen. Blijf mengen tot de suiker vloeibaar geworden is. Voeg indien nodig extra sap toe.
- Smeer het over de cake en werk af met de sinaasappelzeste. Snijd in plakken en serveer!
One Comment
Pingback: