Julien’s verjaardagstaart (2 jaar)
HIEPER DE PIEP, HOERA! Onze lieve schat werd onlangs twee jaar. Twee jaar?! Hoe kan het dat we nu al zo ver zitten. Ik heb een paar keer met mijn ogen geknipperd en plots zijn we twee jaar verder en is mini-mensje nummer 2 alweer onderweg. Maar tot het zover is, is onze grote meneer nog alleen en kreeg hij op zijn verjaardag ook alle aandacht die hij verdiende.
Julien is één brok positiviteit en goedlachsheid. God, hoeveel je van je kind houden kan. Daarom verdiende hij ook een extra speciale taart. Een super deluxe veel te grote taart mét een grote ‘2’ er bovenop.
Zijn jullie klaar voor het recept? Het is een werkje, maar het is het wel waard!
Benodigdheden:
Voor de cake:
450 g suiker
350 g boter, zacht
450 g patisseriebloem
6 tl bakpoeder
1 tl sodiumbicarbonaat (baking soda)
8 eieren
6 el melk
2 zakjes vanillesuiker
3 el cacapoeder
Voor de frosting:
750 g mascarpone
115 g bloemsuiker
1-2 el melk
1 zakje vanillesuiker
Voor de topping:
200 g mascarpone
70 g suiker
80 ml volle room
Afwerking: DIY CAKE TOPPER (KLIK HIER) + extra discobolletjes
Bereiding:
Voor de cake:
TIP: Als je een keukenmachine hebt, gebruik deze dan voor je beslag. Je gaat het jezelf een stuk gemakkelijker maken 😉
Verwarm de oven voor op 180°C. Klop de boter, suiker en vanillesuiker op. Voeg dan één voor één de eieren toe en vervolgens de melk. Zeef de bloem boven het geheel uit en meng het onder het beslag, samen met het bakpoeder en sodiumbicarbonaat.
Weeg het deeg af en verdeel het in drie gelijke delen. Voeg aan één deel het cacaopoeder toe en meng. Bak de drie delen deeg 25-30 minuten in een ingevette bakvorm van 18 cm.
TIP: Heb je drie vormen en kan je ze tegelijk bakken? Top! Zo niet (zoals mij), moet je wat meer geduld hebben en ze in drie keer afbakken. Laat de cake altijd 10 minuten afkoelen in de bakvorm, ontvorm en plaats op een rooster om volledig af te koelen.
Laat de cakes volledig afkoelen en snijd ze nadien gelijk zodat de taart stevig blijft staan.
Voor de frosting:
Doe de mascarpone in een mengkom en meng wat los met de vanillesuiker. Zeef de bloemsuiker, voeg toe en meng tot een glad geheel. Voeg een eetlepel melk toe, check de consistentie (moet goed stevig blijven maar niet te hard) en voeg eventueel nog een eetlepel toe.
Smeer een kleine lepel frosting op een taartschotel (dit doen we zodat de taart niet gaat schuiven) en zet er een vanillecake op. Smeer er een flinke laag van de mascarponecrème op en zet daarop de chocoladecake. Doe hetzelfde en eindig met de tweede vanillecake. Smeer nu een dun laagje crème over de volledige taart (dit noemen we een kruimellaag om de kruimeltjes weg te smeren). Zet de taart een kwartiertje in de koelkast.
Haal de taart terug uit en smeer de mascarponecrème uit over de volledige taart en strijk glad met een spatel.
Voor de topping:
Klop de volle room op en meng ondertussen de mascarpone en de suiker. Spatel de opgeklopte room onder het mengsel en doe het in een spuitzak met spuitmondje naar keuze (geen is ook goed als je dit niet hebt). Spuit toefjes op de bovenkant van de taart en eventueel ook een randje aan de onderkant.
Strooi er nog wat discobolletjes overheen en bewaar in de koelkast totdat het tijd is om te serveren.
VERGEET DEZE LEUKE DIY CAKE TOPPER ER NIET IN TE PRIKKEN! <3
In de gloria, in de gloriaaaa,… Hieperdepiep HOERA!
Laurence
21 Comments
Pingback:
Nathalie
Ziet er super uit! Deze ga ik zeker ook eens proberen 👌
As Cooked By Ginger
Heel leuk om te horen 😉 Dankjewel!
Laurence
Ineke
Hey Laurence,
Kan ik de taart/ een deel van de taart ook een dag op voorhand maken?
Hoe bewaar ik hem dan best?
Of toch niet aan te raden?
Groetjes!
As Cooked By Ginger
Hoi!
Je kan de taart gerust de dag op voorhand volledig maken. Ik zou enkel de topper er niet in steken en de discobolletjes pas vlak voor serveren over de taart strooien 🙂
Veel bakplezier!
Laurence
Sharon
Hey Laurence,
Ik zou wat fruit willen toevoegen tussen de cakelaagjes, framboosjes ofzo. Of zou je dat afraden naar stevigheid toe?
Groetjes,
Sharon
As Cooked By Ginger
Hoi Sharon,
Dat kan je zeker doen, de cake is vrij stevig dus dat gaat zeker lukken 🙂
Een laagje aardbei confituur extra toevoegen kan bijvoorbeeld zeker ook!
Veel bakplezier!
Laurence
Valérie
Hallo,
Ik zou deze taart heel graag willen maken, maar ik vroeg mij af of de cake ook luchtig is zoals biscuit of is deze eerder wat meer compacter/zwaarder.
Ik weet ook nog niet zeker of ik al de verschillende lagen in één keer in de oven krijg, maar ik had ergens gelezen dat je het beslag best zo rap mogelijk in de oven zet omdat de cake anders niet genoeg rijst en echt heel vast wordt. Klopt dit ook? Of kan het geen kwaad dat ik de rest van het beslag eventjes laat staan tot de oven terug vrij is?
Groetjes,
Valérie
As Cooked By Ginger
Hoi Valérie,
Deze cake is iets compacter, het is geen biscuit maar eerder echt cake.
Ik maak de verschillende lagen ook niet in één keer omdat ik geen drie dezelfde bakvormen heb en mijn oven niet groot genoeg is. Je rijsmiddelen doen intussen hun werk waardoor elke cake steeds een beetje meer rijst. Maar je kan voor je begint te stapelen je cakes gewoon allemaal gelijk snijden vanboven waardoor dat geen probleem meer vormt 🙂
Veel bakplezier!
Groetjes,
Laurence
Jessa
Dag Laurence
Als ik de frosting maak, wordt de mascarpone veel te vloeibaar vanaf het moment dat ik de suiker eronder begin te mengen. Zelfs als het ik een paar uur terug in de koelkast zet. Als ik het dan op de taart smeer, loopt het er gewoon langs af. Hoe komt dit? Is er een manier om dit te voorkomen?
Groetjes
As Cooked By Ginger
Hoi,
Zo jammer dat de frosting niet wilt lukken! Ik heb het nog niet gehoord dat het zo vloeibaar wordt dat het van de taart afglijdt, maar wat je eventueel kan doen is de mascarpone verminderen met 200 g en 200 ml stijf geklopte room voorzichtig onder de mengeling spatelen.
Zorg ervoor dat zowel je mascarpone als je room koud zijn vooraleer je alles onder elkaar mengt.
Groetjes,
Laurence
Cindy
Dag Laurence,
Vraagje: voor hoeveel personen is dit recept?
Alvast bedankt en groetjes!
As Cooked By Ginger
Hoi!
Het is een stevig taartje. Kan je gemakkelijk met minstens 12 personen van eten 🙂
Groetjes,
Laurence
Annelies
Wat een heerlijke recept! Dit is mijn standaard basisrecept geworden voor al mijn ‘grote’ feesttaarten! Dit weekend maak ik hem weer voor een babyshower!
As Cooked By Ginger
Oh, hoe leuk is dat om te horen! Echt super tof 🙂
Claire
Deze taart is zo goed! Iedereen vond hem heerlijk. Het duurt wel even vooraleer die volledig op is 😉
As Cooked By Ginger
Inderdaad, hij is voor veel personen en anders zijn het héérlijke restjes 😉
Anna
Wat een fantastisch feestelijke taart! Ik ga deze maken voor de verjaardag van m’n dochter. Kun je aangeven welk spuitmondje je hebt gebruikt voor de mooie toefjes?
As Cooked By Ginger
Geweldig! Alvast een gelukkige verjaardag aan je dochter 🙂 Ik nam een gekarteld spuitmondje. Hierdoor krijg je van die toefjes!
Reine Gorissen
Vraagje, ik wil deze taart graag maken voor mijn dochtertje haar tweede verjaardag 🤗kan ik de cake zelf ook al 2 dagen op voorhand maken?
As Cooked By Ginger
Hoi! De lagen cake kan je twee dagen op voorhand maken en in plasticfolie bewaren in de koelkast. De frosting zou ik max de dag op voorhand doen, omdat er anders veel barstjes op kunnen komen 🙂 groetjes!