Cake & Taart,  Fruit

Zondag Bakdag: Sinaasappelcake

Cake cake cake! Toch wel iets dat ik heel graag eet. Als er een grote taart met slagroom, fruit en crème au beurre op tafel staat en daarlangs staat een appelcake. Dan kies ik steevast voor de cake. Er is iets aan de textuur en smaak van cake dat het gewoon onweerstaanbaar maakt. Ik zet er zo graag mijn tanden in, hmmm.

IMG_1988-2

Op een goede dag besloot ik dus om nog eens een lekkere cake te bakken. Een frisse, zomerse cake, aangezien het goed in de 30 graden was buiten. Even nadenken,… Sinaasappelcake it is! In principe kan je bij cake altijd voor de 250 g bloem, 250 g suiker, 250 g boter en 4 eieren gaan en je hebt altijd een goede basiscake. Van daaruit kan je werken en verschillende combinaties maken. Zo voegde ik aan deze cake best wel wat sap van de sinaasappels toe, dus verhoogde ik ook mijn hoeveelheid bloem zodat de cake niet te nat zou blijven. Het is altijd zoeken met gebak en kleine afwijkingen kunnen al voor mislukkingen zorgen. Ik kan het weten, zucht!

Voor iedereen die geen zin heeft om zelf te experimenteren en gewoon meteen een lekkere cake wilt. Zie hier: De sinaasappelcake. Yum!

IMG_2004-2

Benodigdheden:

340 g bloem (spelt of tarwe)

250 g boter

250 g rietsuiker

4 eieren

2 tl bakpoeder

zeste en sap van 2 grote sinaasappels

Afwerking: 100 g rietsuiker, sap van 1 grote sinaasappel (100 ml)

IMG_2001-2

Bereiding:

Verwarm je oven voor op 170°C.

Neem je keukenmachine erbij en doe er de rietsuiker en de boter zacht en in blokjes in. Laat even draaien totdat het één geheel geworden is. Voeg dan één voor één de eieren toe onder continu draaien. Zet het af en toe stop om met je pannenlikker over de randen en de bodem van de keukenmachine te gaan om er zeker van te zijn dat alles goed met elkaar mengt.

IMG_1980-2

Wanneer de eieren onder het geheel gemengd zijn, voeg je de gezeefde bloem en het bakpoeder toe. Laat enkele minuten draaien en zorg dat alles goed onder elkaar gemengd is. Voeg de zeste en het sinaasappelsap toe en meng.

Vet een ronde cakevorm (ongeveer 23 cm diameter) in en stort het deeg in de vorm. Zet de cake één uur in de oven. Als je prikker er proper uit komt, is de cake klaar.

TIP: Kijk na 45 minuten ongeveer even of je cake niet té bruin aan het worden is. Als dit het geval is, leg dan een vel bakpapier of aluminiumfolie op de bovenkant zodat het niet verder bruint maar wel nog kan verder garen.

IMG_2002-2

Laat de cake volledig afkoelen voordat je hem afwerkt. Doe voor de afwerking de rietsuiker en sinaasappelsap in een sauspan op het vuur en laat enkele minuten doorkoken. Laat nadien volledig afkoelen. Je zal zien dat je een lekkere siroop hebt gemaakt nu.

Zet de cake op een rooster en giet de siroop er volledig overheen. Laat uitlekken en zet de cake dan op een bord. Helemaal klaar om verorberd te worden.

Oh zo smakelijk!

Laurence

IMG_1992-2

6 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *