Olijfoliecake met mandarijn
Ik geef het toe, deze olijfoliecake met mandarijn heeft me zo’n vijf pogingen gekost om helemaal perfect te krijgen. Eerst smaakte de olijfolie te sterk door terwijl ik de smaak subtiel wilde houden, dan probeerde ik amandelextract toe te voegen, wat de smaak dan weer te sterk overnam. Vervolgens testte ik het met en zonder zeste om dan uiteindelijk tot het perfecte resultaat te komen.
Veel mandarijntjes later, werd deze cake 100% goedgekeurd door het ganse gezin.
De cake is gemakkelijk om te maken, je hebt er niet veel ingrediënten voor nodig en hij is licht en luchtig. Zacht van smaak met subtiele toetsen van olijfolie en mandarijn, afgewerkt met een lekker glazuur. Een ideale cake voor wanneer de mandarijnen in seizoen zijn. Veel bakplezier!
Benodigdheden, voor 1 olijfoliecake:
Voor de cake:
350 g geschilde mandarijnen
2 eieren
180 g suiker
100 ml olijfolie
280 g patisseriebloem
1,5 tl bakpoeder
snuf zout
Voor de afwerking:
120 g bloemsuiker
1-3 el sap van een mandarijn of sinaasappel
1 mandarijn
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 160°C. Vet een bakvorm van 22 of 24 cm diameter in, leg een vel bakpapier op de bodem.
Doe de geschilde mandarijnen in de blender en mix glad (zie tips). Doe dit in een grote mengkom en voeg de eieren toe. Klop los met de garde en voeg de suiker toe, gevolgd door de olijfolie. Meng steeds tussendoor.
Voeg nu de bloem, bakpoeder en zout toe en meng nog eens. Meng niet langer dan nodig.
Giet het deeg in de vorm en bak 40 minuten of totdat een prikker er schoon uitkomt.
Laat volledig afkoelen en meng dan voor het glazuur de bloemsuiker met 1 el mandarijn- of sinaasappelsap. Voeg beetje bij beetje extra sap toe tot je de gewenste dikte krijgt (zie tips) en spatel het glazuur over de cake.
Snijd de mandarijn en dresseer over de cake. Serveer!
Tips:
- Mandarijnen mixen: Probeer de mandarijnen 1-2 minuten te mixen zodat het zo dun mogelijk wordt. Je gaat altijd een pulp achtige structuur krijgen, maar dat is helemaal niet erg!
- Glazuur: De gewenste dikte van je glazuur kies je zelf. Ik heb het graag wanneer hij nog dik is en niet te fel over de randjes loopt. Begin dus altijd met de minste hoeveelheid vocht en laat je niet misleiden om teveel toe te voegen. Blijven roeren in je bloemsuiker is de boodschap en op tijd stoppen met sap toe te voegen.
- De mandarijnen kunnen vervangen worden door dezelfde hoeveelheid geschilde sinaasappel. Sinaasappel geeft een minder subtiele smaak dan mandarijntjes. De mandarijnen en olijfolie zijn mooi in evenwicht in deze cake, dus ik ben voorstander van met mandarijnen te werken.
- Belangrijk: Gebruik zeker verse mandarijnen. Dit is niet het moment om mandarijnen die hun beste leven gehad hebben op te gebruiken. Deze cake vraagt om verse, lekkere mandarijnen om de cake zo lekker mogelijk te maken.
- Bewaren: De cake blijft 3 dagen goed op je aanrecht. Je kan hem ook – zonder glazuur – in plasticfolie wikkelen en invriezen. Zo blijft hij een tweetal maanden goed.
Veel bakplezier!
Laurence
In love with citrus? Same! Kijk dan zeker eens naar deze heerlijke sinaasappelcake of deze lekkere citroenrepen. Je kan me natuurlijk ook altijd volgen op Instagram en TikTok voor dagelijkse inspiratie.
Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence
Olijfoliecake met mandarijn
Equipment
- Springvorm 22 of 24 cm diameter
- Bakpapier optioneel
- Blender of mixer
- Oven
Ingrediënten
Voor de cake
- 350 g geschilde mandarijnen = gewicht ZONDER schil
- 2 eieren
- 180 g suiker
- 100 ml olijfolie extra virgin olive oil
- 280 g patisseriebloem
- 1,5 tl bakpoeder
- 1 snuf snufje zout
Voor de afwerking
- 120 g bloemsuiker
- 1-3 el sap van mandarijn of sinaasappel
- 1 mandarijn
Instructies
- Verwarm de oven voor op 160°C. Vet een bakvorm van 22 of 24 cm diameter in. Leg een vel bakpapier op de bodem.
- Doe de geschilde mandarijnen in de blender en mix een minuut of totdat je een gladde pulp krijgt.
- Doe dit in een mengkom en voeg er de eieren aan toe. Klop los met de garde.
- Voeg de suiker toe, gevolgd door de olijfolie. Meng steeds tussendoor.
- Voeg nu de bloem, bakpoeder en zout toe en meng tot een glad deeg.
- Giet het deeg in de bakvorm en bak 40 minuten of totdat een prikker er schoon uitkomt. Laat de cake volledig afkoelen.
- Meng voor de afwerking de bloemsuiker met 1 el sap van een mandarijn of sinaasappel. Meng en voeg beetje bij beetje sap toe tot je glazuur de gewenste dikte krijgt. Spatel over de cake.
- Snijd de laatste mandarijn in schijfjes en dresseer over de cake. Smakelijk!
6 Comments
Lies
Heel lekker recept!
As Cooked By Ginger
Ohh dankjewel! Doet me veel plezier 🙂
Rutsaert Nancy
De cake was top..!!!
Had geen bloemsuiker maar heb het met gewone suiker en sap laten indikken…en wat fijngemalen amandelen erover gestrooid!
Fantastisch recept .
Heb er veel gelezen maar dit leek le toch het beste.
Ik woon in Kreta en hier zijn ze er dol op.
En Bio clémentines genoeg hé
Bedankt
Zou je graag een paar foto’s sturen..
As Cooked By Ginger
Oh geweldig, wat doet me dat plezier om te horen. Heb hard gewerkt om deze cake helemaal perfect te krijgen, dus heel fijn om te lezen 🙂
Foto’s sturen kan altijd via een berichtje op Instagram!
Groetjes,
Laurence
Harriet
Hoi Laurence,
Had deze al lang op mijn lijst staan, maar moest wachten op het mandarijnseizoen. Nu eindelijk gemaakt en heel lekker! Dankjewel 🙂
As Cooked By Ginger
Heel fijn om te horen! 🙂