Cake & Taart,  Chocolade,  Fruit

Taart van witte chocolade- en aardbeimousse

Een prachtig taartje dit. Het oogt super mooi en niet alleen dat.. Het is ook echt gewoon super lekker. Ik ben best wel fan van zowel aardbeien als van witte chocolade en ook speculaas klinkt me als een klein gelukje in de oren. Daarom is deze taart écht iets voor mij en hopelijk ook voor jou? 

Het is wel een taart waar je veel werk aan hebt. Je hebt er niet gewoon één mengkom voor nodig of enkel je keukenmachine. Het is een bodem maken, een middelste chocolade laag en dan een aardbeienlaag. Hèhè, een heus werkje, maar het resultaat mag er keihard zijn. 

Ik word er alvast super gelukkig van. Zeker als je hem eindelijk uit de vorm mag halen, helemaal geweldig! <3

Benodigdheden:

Voor de onderste laag:

250 g speculaaskoekjes

80 g gesmolten boter

Voor de middelste laag:

200 g witte chocolade

150 g slagroom, niet opgeklopt

200 g slagroom, opgeklopt

6 g gelatinepoeder (1 zakje)

2 el water

Voor de bovenste laag:

300 g aardbeien + vijftal aardbeien voor de afwerking

50 g suiker

6 g gelatinepoeder (1 zakje)

2 el water

200 g slagroom, opgeklopt

Bereiding:

We beginnen met het maken van de middelste laag met witte chocolade, dan gaan we over naar de bovenste laag met aardbeien en dan maken we de bodem.

Smelt de witte chocolade met de 150 g niet opgeklopte slagroom au bain-marie. Doe het gelatinepoeder in een kommetje met twee eetlepels water, meng kort en laat vijf minuten staan. Wanneer de chocolade gesmolten is, meng je alles tot een mooi geheel en voeg je de stevig geworden gelatine toe. Meng totdat deze gesmolten is onder het mengsel en laat dit geheel dan afkoelen tot kamertemperatuur.

Ondertussen werken we aan de aardbeienlaag. Was de aardbeien, ontdoe ze van hun kroontje en snijd in stukjes. Doe de aardbeien in een steelpan en voeg er de suiker aan toe. Voeg een heel klein scheutje water toe. Zet op een hoog vuur en roer regelmatig. Wanneer de aardbeien plat geworden zijn, zet je het vuur middelhoog en laat je het geheel nog zo’n vijftal minuten verder pruttelen. Doe ondertussen het gelatinepoeder in een kommetje met twee eetlepels water. Meng kort en laat vijf minuutjes staan. Neem er de staafmixer bij en mix de aardbeien volledig glad. Voeg dan de stevig geworden gelatine toe aan het warme mengsel en meng totdat de gelatine volledig gesmolten is. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Doe vervolgens de speculaaskoekjes in de blender en mix tot zeer fijne kruimels. Het is niet de bedoeling dat er nog grotere stukjes in zitten. Doe de boter in een kommetje en smelt in de microgolfoven. Dit is in een halve minuut gepiept normaal gezien. Doe de speculaaskruimels in een mengkom en voeg er de boter aan toe. Meng goed totdat alle kruimels nat zijn.

Neem er een taartvorm van ongeveer 22 cm bij, bedek de bodem met bakpapier en stort het speculaasmengsel in de vorm. Druk stevig aan met je handen en zet het geheel in de koelkast.

Wanneer de witte chocolade wat afgekoeld is, klop je 200 g slagroom stevig op met de elektrische garde. Spatel het vervolgens onder de witte chocolade en meng totdat er geen klonters meer in het mengsel zitten. Giet over de speculaasbodem en zet zo’n 45 minuten in de koelkast.

Klop nadien opnieuw 200 g slagroom stevig op en spatel onder het aardbeibeslag. Giet over de (normaal gezien stevig geworden) witte chocoladelaag.

Zet terug in de koelkast en laat minstens zes uur opstijven. Liefst gewoon een nachtje. Snijd de resterende aardbeien in schijfjes en werk er de taart mee af.

TIP: Bij het verwijderen van de vorm, houd je een mes onder heet water, droog je het af en ga je langs de randjes. Ontvorm daarna pas de taart.

Ziezo.

Wat een prachtige taart. Helemaal de moeite waard.

Laat het smaken!

Laurence

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *