Cake & Taart,  Chocolade

Zondag Bakdag: Twixtaart

My oh my, over deze heb ik veel privé-berichtjes op Instagram gekregen. Ik had al even een teaser gepost op mijn Instagram Stories en ik heb zoveel vragen gekregen over wanneer het recept online kwam. En hier is het dan ein-de-lijk! DE Twixtaart #nomnomnom! Ik maakte in het verleden al eens een twixtaart, maar toen maakte ik de laag karamel gewoon door karamelsnoepjes te laten smelten en over de taart te gieten. Geen verrassing om te horen dat je daar je tanden op stuk beet. Dat was dus een kei harde no go! Ik zette het idee een hele tijd opzij, tot ik opeens terug heel veel zin kreeg om er mijn tanden opnieuw in te zetten (en ze er niet op stuk te bijten deze keer). Dus, ik maakte gewoon mijn eigen karamel en zorgde voor een meer loperige en zachte variant.

IMG_6776

Karamel maken is niet het gemakkelijkste dat er is. Het lijkt maar niet van de grond te komen, dus je blijft er maar bij staan en bij staan en bij staan,… en er gebeurt niet al te veel. Tot je plots 10 seconden je rug draait om iets anders te doen en bam, verbrande karamel. De karamel én de pan zijn vervolgens om in de vuilbak te gooien. Wat een miserie, plus, je kan je er zo fel mee verbranden. Waarschuwing: raak een hete karamel NOOIT aan, het is gloeiend heet!

Bon, na een proces van trial & error, kwam ik tot deze heerlijke twixtaart. Geslaagd, heerlijk en iedereen kan er zeker van zijn dat de tanden heel zullen blijven (ja, ook de bomma!)

IMG_6773

Benodigdheden:

Voor de bodem:

50 g suiker

1 zakje vanillesuiker

120 g boter (Solo patisserie is plantaardig en dus lactosevrij)

180 g (glutenvrije of spelt) bloem

snufje zout

Voor de karamel:

130 g suiker

70 g boter

100 ml (lactosevrije) slagroom

Voor de chocoladelaag: 

250 g pure chocolade

klontje boter

100 ml (lactosevrije) slagroom

IMG_6775

Bereiding:

We werken laag per laag en beginnen met de bodem. Mix de boter, suiker en vanillesuiker tot een romig geheel (ik doe dit met de elektrische garde, maar als je hard genoeg klopt, moet het zo ook lukken). Zeef de bloem en voeg deze toe aan het mengsel, samen met een snufje zout. Meng alles tot een deeg en doe in een taartvorm. Ik nam een langwerpige met ribbels, maar je kan bvb ook een gewone ronde of een ronde met ribbels nemen. Druk het deeg aan en maak ook randjes. Prik met een vork overal gaatjes in het deeg en bak hem vervolgens 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C.

IMG_6777

Doe de suiker in een sauspan en zet het vuur middelhoog. Roer even als het begin te smelten en lichtbruin wordt. Als het bruinig begint te worden, voeg je de boter toe en roer je. Als het een mooie karamelkleur heeft, voeg je de room toe. Meng goed met de garde en haal meteen van het vuur. Giet het geheel over de afgebakken bodem en laat het afkoelen en wat uitharden (ongeveer een uurtje). Laat het gewoon op de kast staan, niet in de koelkast zetten.

Na een uurtje smelt je de pure chocolade au bain-marie met het klontje boter en de room. Als alles tot één mooi geheel versmolten is, giet je het over de karamellaag. Laat opstijven in de koelkast, et voilà, enkele uurtjes later is hij helemaal klaar.

Héérlijk!

IMG_6774

 

 

4 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *