Geroosterde aubergine met rode paprikadressing
Geroosterde aubergine met rode paprikadressing. De aubergine. Er is verdeeldheid over binnen ons gezin. Mijn man, ikzelf en mijn broer vinden het lekker. Mijn zus en mama vinden het vreselijk en mijn schoonbroer en papa staan er neutraal tegenover. Jullie kunnen me dus wel geloven wanneer ik zeg dat deze, binnen ons gezin controversiële, groente niet zo vaak op tafel komt bij familiefeestjes. Daarom komt de aubergine voornamelijk binnen ons eigen huishouden op tafel.
Aubergine & paprika
Geroosterde aubergine met een lekkere dressing stond al erg lang tussen mijn hele lange lijst van ideeën, maar om één of andere reden kwam ik er nooit toe. Nu het herfstseizoen weer aanbrak, kreeg ik zin in een stevig stukje lamsvlees en greep ik mijn kans om er geroosterde aubergine bij te serveren. Over de dressing moest ik niet lang nadenken, dat werd de overheerlijke geroosterde paprikadressing die hier al een tijdje op de blog staat te pronken. Aubergine en paprika, een match made in heaven.
Benodigdheden, voor 2 personen:
2 aubergines
olijfolie
tijm, peper, zout
1 à 2 el geroosterde sesamzaadjes
Dressing: zie recept
Bereiding:
Snijd de aubergines in de lengte doormidden. Maak er kruiselings inkepingen in door eerst van linksboven naar rechtsonder te snijden en vervolgens andersom. Wrijf in met olijfolie (niet te zuinig zijn) en kruid met voldoende tijm, peper en zout. Leg de aubergines met de binnenkant naar boven op een bakplaat en rooster ze ongeveer 40 minuten. Ga af en toe eens kijken om te zien of ze niet te zeer aan het aanbakken zijn.
Maak ondertussen de dressing zoals aangegeven in het recept.
Haal de aubergines uit de oven en leg ze op een grote schotel. Giet er zoveel dressing over als je zelf wilt, strooi er wat sesamzaadjes overheen en serveer.
Tips:
- Serveersuggesties: Je kan dit bijgerecht eten bij een lekker stukje vlees, als bijgerecht bij de barbecue serveren of met een voedzame salade eten. Ik denk dan bijvoorbeeld aan een quinoasalade met feta en kikkererwten of koolsla en kruidige kippenbouten of biefstuk.
- Vervang de tijm gerust een keertje door rozemarijn of gebruik beiden.
- Op voorhand maken: Je kan dit gerecht volledig op voorhand maken. Houd enkel de dressing en aubergines apart. Warm de aubergines op in de microgolfoven wanneer het tijd is om te eten en werk af met de dressing en sesamzaadjes.
- Hoeveelheden: Dit is een bijgerecht voor 2 personen. Ik reken 1 volledige aubergine per persoon. Als je het als onderdeel van een groter buffet serveert, zoals bij bvb een uitgebreide barbecue, dan is 1 helft per persoon voldoende.
Bewaren:
- Je kan dit gerecht drie dagen bewaren in de koelkast
- De dressing blijft één week goed in een afgesloten potje in de koelkast.
Laat het smaken,
Laurence
Bijgerechten die je ook lekker zal vinden:
- Geplette aardappelen met avocadodressing
- Gezonde minipizza’s
- Geroosterde aubergine met feta en munt
- Aardappelsalade met feta en rode kool
- Frisse bietensalade
Je kan me ook altijd volgen op Instagram en TikTok voor dagelijkse inspiratie!
Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence
Geroosterde aubergine met rode paprikadressing
Ingrediënten
Voor de aubergines
- 2 aubergines
- 1 tl tijm
- olijfolie
- peper, zout
- 2 tal el geroosterde sesamzaadjes
Voor de dressing
- 2 rode paprika's
- 2 el olijfolie
- 125 g natuuryoghurt
- 1 snufje rozemarijn
- peper, zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Halveer de paprika's en verwijder de zaadlijsten. Leg met de binnenkant naar beneden op de bakplaat.
- Halveer de aubergines en maak kruiselings inkepingen in het vruchtvlees. Smeer royaal in met olijfolie en bestrooi met de tijm. Kruid met peper en zout. Smeer de kruiden een beetje in het vruchtvlees en leg met de binnenkant naar boven bij op de bakplaat.
- Zet de groentjes 40 minuten in de oven.
- Zet de oven uit en haal de paprika's uit de oven, laat de aubergine er nog even in.
- Laat de paprika's 5 minuten rusten en trek dan de schil los van het vruchtvlees. Snijd het vruchtvlees grof en doe in de blender met de rest van de ingrediënten. Mix glad. Proef en kruid eventueel bij met peper en zout indien nodig.
- Haal de aubergines uit de oven en leg ze op een grote schotel. Lepel er wat van de dressing over en werk af met sesamzaadjes. Serveer.
3 Comments
Aline
Oh my God, dit is echt WAANZINNIG lekker!! De paprika dressing is super makkelijk te maken (en fingerlicking good!) en dan die zachte geroosterde aubergines bij een malse lamsmignonnette, heer-lijk!!
Merci Laurence voor deze topper, die komt nu geregeld hier op tafel 😉
Groetjes,
Aline
As Cooked By Ginger
Hoi Aline,
Wat een geweldig leuk berichtje! Bedankt om zo’n leuke reactie achter te laten 🙂
Groetjes,
Laurence
Pingback: