Lunch,  Voor- of bijgerecht

Frisse bietensalade

Haa, bietjes. Zo omstreden. Je vindt het of echt lekker of niet te eten. In ons huishouden zijn de kampen verdeeld. Ik ben pro, de echtgenoot absoluut contra. Gekookt vindt hij ze zelfs nog viezer dan rauw. Ik waagde dus een voorzichtige poging met deze rauwe bietensalade, die er bovendien gewoonweg verrukkelijk uitziet, maar het heeft niet mogen zijn. Eigenlijk niet erg, hé, meer voor mij!

Deze salade is bedoeld als een bijgerecht, bijvoorbeeld om te serveren bij een lekker stukje vis, al denk ik dat ie in het wildseizoen ook niet zou misstaan bij een stukje sterk gekruid lamsvlees (note to self: test in wildseizoen). Maar het gerecht kan evengoed als basis van een maaltijdsalade dienst doen. Doe er wat gebakken scampi’s, kip, tonijn, makreel of,… bij, wat extra noten een groen blaadje sla (ik denk aan rucola) en misschien een beetje kaas. Je kan er dus best veel kanten mee uit.

Aan alle bietenlovers, deze is gewoon top!

unnamed (5)

Benodigdheden, als bijgerecht voor 2-3 personen:

2 rode bieten

2 choggia bieten (die met die wit-rode cirkeltjes vanbinnen)

2 gele bieten

1/2 bakje tuinkers

handvol pijnboompitten

Dressing: sap van 1/2 citroen, 1 el rijstsiroop of honing, 2 el zonnebloemolie, peper en zout.

unnamed (23)

Bereiding:

Het is een heel gemakkelijk recept om te maken. Het enige dat je wél nodig hebt, is een mandoline, ofwel moet je tekeer gaan met je dunschiller, maar dan gaat het allemaal iets langer duren.

Schil de bieten en snijd er hele dunne schijfjes van met behulp van de mandoline. Hussel ze allemaal wat door elkaar en doe ze in een grote mengkom. Neem de waterkers en strooi deze over de bieten. Kruid met wat peper. Strooi de pijnboompitten erover, rooster deze eventueel op voorhand, dan zijn ze sterker van smaak.

Meng vervolgens alle ingrediënten van de dressing onder elkaar. Kruid stevig met peper en zout. Giet het geheel over de salade en meng alles nog eens goed door elkaar.

Zeer fris en lekker. In de zomer ook perfect om als salade bij de barbecue te serveren.

Smakelijk!

unnamed (4)

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *