Voor- of bijgerecht

Geplette aardappelen met avocado-dressing

Je hebt ze waarschijnlijk al op veel plaatsen zien verschijnen, deze geplette aardappelen oftewel ‘smashed potatoes’. Zowel op Pinterest als op Instagram had ik ze een paar keer gezien en ik was er zo benieuwd naar, naar deze patatjes.

Thuis eten we niet zo heel vaak aardappelen. Als we het doen, zijn dat meestal krieltjes. Ik vind het leuk om de schil eraan te kunnen laten, dat bovendien veel tijd uitspaart. Altijd mooi meegenomen. Plus, ik vind krieltjes gewoon ook het lekkerst.

Ik probeerde deze geplette aardappelen dus een keertje zelf uit. Met krieltjes en véél olijfolie en zeezout.

Over-heerlijk! Ideaal voor als het eens wat meer mag zijn en je vooral ook wilt uitpakken met iets dat er super leuk uitziet. Zeker leuk om een keertje te maken, dit. Veel kookplezier!

Benodigdheden, als bijgerecht voor 2 personen:

10-12 krielaardappelen

olijfolie

zeezout, peper

verse peterselie

Dressing: 1 rijpe avocado, 1 el olijfolie, water, sap van 1 citroen, peper, zout, snuf cayennepeper, 1 tl honing

Bereiding:

Kook de aardappelen net niet gaar. Zo’n 10 minuutjes ongeveer. Haal ze uit het water en laat een klein beetje afkoelen. Verwarm ondertussen de oven voor op 200°C en haal de bakplaat uit de oven.

Leg een vel bakpapier op de bakplaat en leg er de krieltjes op. Neem er een waterglas bij en plet de aardappelen tot ongeveer 1 cm dikte. Als je bang hebt dat de patatjes zullen blijven plakken, kan je de onderkant van je glas altijd met wat olijfolie insmeren.

Sprenkel flink wat olijfolie over de patatjes en kruid met zeezout en peper. Zet nu 25-30 minuten in de oven.

Maak ondertussen de dressing door alle ingrediënten te mixen in de blender, behalve het water. Wanneer je alles gemixt hebt, voeg je water toe tot je dressing lopend is. Zo’n 100 ml ongeveer zou genoeg moeten zijn.

Haal de aardappelen uit de oven. Werk af met verse peterselie, zet de dressing erbij en genieten maar!

TIP: Lekker met een biefstuk, witte vis, lamskoteletjes,… Lekker met heel veel, eigenlijk!

Smakelijk,

Laurence

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *