Maar dat is tof!,  Super Healthy,  Vis

Rijstsalade met roodbaars

Vandaag voor jullie een ultra tof, smakelijk en gemakkelijk gerechtje met vis. Een lekker stukje roodbaars. De titel verraadt het al, maar toch wil ik de ‘De Bewuste Visweek’ waarin kiezen voor duurzame vis aangemoedigd wordt, nog even in de kijker zetten.

Hoe weet je of je vis duurzaam is?

Een tijdje geleden sprak ik al over het MSC/ASC label op vis in de supermarkt. Dat is dat blauwe label waaraan je kan zien dat de vis gevangen werd met respect voor dier en milieu. Om er wat dieper op in te gaan…

  • MSC en ASC zijn twee aparte non-profit organisaties die samenwerken aan hetzelfde doel: Verantwoorde visvangst
  • Er wordt bij verantwoord en duurzaam vissen en kweken rekening gehouden met bedreigde diersoorten, men probeert de schade aan de zeebodem en andere elementen binnen het ecosysteem zoveel mogelijk te beperken en men vist enkel op soorten vissen die daadwerkelijk gevangen mogen worden. Klinkt goed, hé?!

Je kan dus, als je in de winkel vis koopt, heel gemakkelijk zien of het om duurzaam gevangen vis gaat. Easy peasy!

En dan nu het receptje? Alé dan 😉

Benodigdheden, voor 2 personen:

300-400 g roodbaarsfilet

125 g bruine rijst

80 g witte bonen

70 g erwtjes

2 stengels lente-ui

waterkers

1/2 rode peper

handje verse peterselie

peper, zout

boter

Dressing: sap van 1/2 citroen, 1 el olijfolie, 1 tl sesamolie, 1 tl sojasaus, 1 tl bruine suiker, 1 tl gemberpoeder

Bereiding:

Start met het koken van de rijst. Laat deze nadien volledig afkoelen in een grote mengkom.

Versnipper ondertussen de rode peper fijn en stoof aan in een scheutje olijfolie. Voeg er meteen ook de erwtjes aan toe en laat even meebakken. Kruid met peper en zout. Haal na een paar minuten van het vuur en laat afkoelen.

Snijd de lente-ui in schijfjes. Spoel de witte bonen en laat uitlekken. Versnipper de verse peterselie. Maak de dressing door alle ingrediënten te mengen tot de bruine suiker opgelost is.

Als zowel de rijst als de erwtjes afgekoeld zijn, meng je al de bovenstaande ingrediënten onder elkaar en daarna voeg je de dressing toe. Meng goed.

Verhit een flinke klont boter in een pan op het vuur. Kruid je roodbaars met peper en zout en bak dan enkele minuten aan elke kant aan.

Neem er een grote schotel bij en schep daar de rijstsalade in. Leg er de roodbaarsfilets op en werk af met tuinkers en peper.

Lekker én verantwoord. Laat het smaken!

Laurence

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *