Voor- of bijgerecht

Aardappelsalade met feta en rode kool

Jullie kennen hem wel, dé aardappelsalade. Gekookte patatjes met peper, zout, peterselie of bieslook, sjalotje, eventueel één of meerdere hardgekookt eitjes eronder en bakken mayonaise. De favoriet van elke Belgische BBQ’er. Ik moet toegeven dat ik er zelf ook dol op ben, hoor. Al ben ik niet zo’n ‘patatten-eter’, af en toe smaakt het toch echt wel. Gekookte patatjes met wat zout op, hmmm! Of een gepofte versie in zilverpapier op de BBQ, ook hmm!

Om terug te komen op die aardappelsalade,… Lekker is ie wel, maar gezond, dat is een andere zaak. Ik heb een poging gedaan om hem in een gezonder jasje te steken, erop hopend dat een paar enkelingen (op zijn minst) hierdoor beïnvloed zouden worden en eens voor deze optie gaan ipv voor de klassieker. Hij is fris, zurig, minder zwaar, lekker én gezond.

unnamed-4

Benodigdheden, voor 2-4 personen:

12-14 krielaardappeltjes

1/2 blok (lactosevrije) feta

3 el rode wijnazijn

2 el olijfolie

verse bieslook, enkele stengels

verse peterselie, enkele stengels

zakje rode kool (rauw)

peper, zout

unnamed-1

Bereiding:

Kook de krieltjes gaar en laat volledig afkoelen. Snijd ze in kleinere stukken (ik sneed ze in de helft en maximum in vier voor de grotere) en doe ze in een mengkom en verbrokkel er de feta overheen. De hoeveelheden zijn relatief, voeg gerust wat minder of wat meer toe naar eigen smaak. Voeg een handvol rode kool snippers toe. Versnipper flink wat verse peterselie en bieslook en voeg deze toe aan het mengsel. Meng apart de rode wijnazijn en de olijfolie en doe er flink wat peper en een beetje zout bij. Giet dit mengsel over de salade en meng alles zeer goed.

Voilà, zo gemakkelijk gaat dat. Perfect op voorhand klaar te maken en maar gewoon uit de koelkast te nemen als het geserveerd mag worden.

TIP: als je hem bijvoorbeeld een dag op voorhand maakt, giet er dan een klein scheutje olijfolie of wijnazijn bij en meng nog eens goed om er zeker van te zijn dat het niet te droog geworden is.

TIP: de hoeveelheden zijn niet verplicht te volgen. Bij een BBQ eet je er waarschijnlijk minder van omdat je dan best veel vlees/vis eet (alhoewel, als dat vlees lang op zich laat wachten ben ik toch meestal die persoon die volledig genoeg heeft omdat ze niet van de aardappelsla en brood met cocktailsaus kon afblijven), dus dan tel je wat minder patatjes per persoon dan wanneer je het met bijvoorbeeld één stukje vis eet.

De echtgenoot en ik vonden deze alvast helemaal geweldig en aten het met een stukje gekruide kip.

Smakelijk!

unnamed

 

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *