Comfortfood,  Lunch,  Vis

Rode curry soep met visballetjes

Oh la la, deze rode curry soep met visballetjes is een topper van jewelste. Een romige Thais geïnspireerde soep van kokos en rode curry met visballetjes van een heerlijk stukje vis, gember en rode peper. Een beetje een spicy soepje, maar zeker niet té. Bovendien kan je het zo pikant of niet pikant maken als je zelf wilt.

North Sea Chefs

Voor de basis van de soep gebruik ik de visfumet van North Sea Chefs. North Sea Chefs is verbond van chefs met liefde voor de Noordzee. Hun missie is om onbekendere Noordzee vissen en bijvangst bekender én geliefder te maken. Bovendien zetten ze zich in tegen food waste door alle delen van de vis te gebruiken. Enter: Visfumet. North Sea Chefs biedt bovendien ook 5 sauzen aan in hun gamma, met de visfumet als basis. Beurre Blanc, Provençaalse saus, garnaal natuur, garnaal dragon en basilicum. Klinkt lekker, toch?!

Ik had de eer om met de visfumet te mogen werken. Het is een hele krachtige fumet die meteen een perfecte basis is voor mijn rode curry soep met visballetjes.

Wat heb je nodig?

  • Gember: Zowel voor de visballetjes als voor de soep
  • Rode peper: voor de visballetjes
  • Schelvis: of een andere witte vis naar keuze
  • Ei: Voor de visballetjes
  • Maïszetmeel: om de visballetjes te binden
  • Citroengras
  • Rode currypasta
  • Visfumet: Ik gebruik die van North Sea Chefs
  • Vissaus
  • Bruine suiker: Donkerbruine
  • Shiitake
  • Kokosmelk
  • Limoen
  • Koriander

Wat moet je doen?

Het recept bestaat uit twee delen. De visballetjes en de soep. Je start met het maken van de visballetjes. Dan kunnen deze extra stevig worden in de koelkast terwijl je de soep maakt.

Voor de visballetjes doe je gember en rode peper in de blender en deze mix je fijn. Dan voeg je er de vis aan toe en dit mix je opnieuw fijn. Dan het ei, mix, maïzena, mix. Afkruiden met flink wat peper en zout en dan balletjes rollen van de mengeling. Deze mag je op een vel bakpapier op een bord leggen en in de koelkast zetten tot je ze terug nodig hebt.

De soep maken is heel gemakkelijk en gaat snel. Je moet gewoon een scheutje arachideolie verhitten en daar geraspte gember, citroengras en rode currypasta bij doen. Dit bak je een minuutje aan en dan giet je er de visfumet bij. Meng en voeg vissaus, bruine suiker en shiitake toe. Laat een tiental minuutjes koken met de deksel op de pot.

Nadien mag er de kokosmelk bij. Wanneer dit kookt, voeg je de visballetjes toe. Laat een vijftal minuten garen in de soep en schep op. Werk af met koriander en limoensap en laat het smaken!

Check de receptenkaart onderaan voor het exacte recept.

Tips:

  • Ben je gehaast? Dan kan je de visballetjes ook skippen en gewoon een visfilet in stukken snijden en zo bij in de soep doen. Al zijn de balletjes super tof om te maken én lekker. Ik vind ze persoonlijk zeker een meerwaarde.
  • Visballetjes: Ik gebruikte schelvis voor de balletjes. Maar gebruik gerust een andere stevige witte vis of je kan bijvoorbeeld ook zalm gebruiken. Ik zou persoonlijk gewoon in de winkel op het moment zelf kijken naar wat er beschikbaar is. Visballetjes worden ook vaak met verse makreel gemaakt.
  • Rode currypasta: De rode is mijn persoonlijke favoriete currypasta. Ik vind hem het lekkerst, het heeft een goed niveau van pikant, zonder té spicy te zijn en ik vind het altijd ontzettend lekker in combinatie met kokosmelk. Maar wil je eens afwisselen? Dan lijkt groene currypasta me ook heel lekker in combinatie met de vis. Het zal een heel andere smaak aan je soep geven, maar zeker niet minder lekker!
  • Op voorhand maken: Je kan de soep volledig op voorhand klaarmaken en gewoon opwarmen wanneer het tijd is om te eten.
  • Bewaren: Je kan de soep maximum twee dagen bewaren in de koelkast. Ik zou hem zelf niet meer dan één keer extra opwarmen. Dus het is aan te raden enkel de gewenste portie op te warmen en niet de hele soep als je hem niet volledig gaat opeten.

Veel kookplezier!

Vind je dit gerecht helemaal geweldig? Check dan zeker eens deze lekkere gerechten.

Vergeet me niet te volgen op Instagram en TikTok voor dagelijkse inspiratie!

Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence

Rode curry soep met visballetjes

As Cooked By Ginger
Een heerlijke rode curry soep met visballetjes. Een Thais geïnspireerd soepje boordevol smaak. Heel gemakkelijk om te maken en zo eentje dat àltijd smaakt.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Hoofdgerecht, Lunch, Soep
Keuken Aziatisch
Porties 2 personen

Equipment

  • 1 (mini) blender
  • 1 grote kookpot

Ingrediënten
  

Voor de visballetjes

  • 3 cm verse gember geschild
  • 1/2-1 rode peper zaadjes verwijderd
  • 250 g schelvis of een andere vis naar keuze
  • 1 ei
  • 1,5 el maïszetmeel
  • peper, zout

Voor de rode curry soep

  • 1 tl geraspte gember
  • 1 stengel citroengras
  • 1 tl rode currypasta
  • 500 ml visfumet
  • 1 el vissaus
  • 1 tl donkerbruine suiker
  • 150 g shiitake
  • 400 ml kokosmelk 1 blik
  • peper, zout
  • arachideolie

Voor de afwerking

  • koriander
  • limoen

Instructies
 

  • Doe voor de visballetjes de gember en rode peper in de blender en mix fijn.
  • Voeg de vis toe en mix opnieuw fijn.
  • Voeg het ei toe en mix. Voeg het maïszetmeel toe en mix opnieuw. Kruid de mengeling stevig met peper en zout.
  • Rol balletjes van de vismengeling en leg ze op een vel bakpapier op een bord. Zet in de koelkast totdat je ze nodig hebt.
  • Maak de soep door een scheutje arachideolie te verhitten in een grote kookpot. Voeg er de geraspte gember aan toe. Snijd de stengel citroengras doormidden, breek open en stamp de binnenkanten wat aan met de achterkant van je mes. Zo komen de aroma's vrij. Doe in de pot, samen met de rode currypasta.
  • Roerbak een minuutje en voeg de visfumet toe, samen met de vissaus, bruine suiker en shiitake. Zet de deksel op de pot en kook 10 minuten.
  • Voeg de kokosmelk toe. Meng en breng aan de kook. Kruid het geheel met flink wat peper en een beetje zout.
  • Voeg de visballetjes toe wanneer de soep weer kookt en laat 5 minuten zachtjes koken/garen.
  • Schep op en werk af met koriander en limoensap. Smakelijk!
Trefwoord Rode curry, Soep, Vis

One Comment

  • Fiona

    4 sterren
    Heel erg lekker!
    Wij maakten er een beetje rijst bij als avondmaal, ook omdat ik eerder een hoeveelheid ‘saus’ had in plaats van soep. Deze zal hier af en toe in de weekmenu verschijnen 🙂

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept