
Gebakken rijst met spekjes, broccoli en courgette
Gebakken rijst met spekjes, broccoli en courgette. Zucht, het is maandag. Weer een leuk weekend dat de geschiedenis ingaat. Iedereen heeft genoten, lekker gegeten en gedronken, afgesproken met familie en vrienden en leuke dingen gedaan. Vandaag tikt de realiteit ons op de schouder en als we ons omdraaien slaat het ons keihard in ons gezicht, want dat is wat ze doet, de realiteit. Gelukkig hebben we goede copingskills ontwikkeld en kunnen we die bitchslap wel aan. Gewoon er weer invliegen en van start gaan, voor we het weten is de week goed ingezet.
Een lekkere troostmaaltijd, zoals deze gebakken rijst met spekjes, broccoli en courgette, op maandagavond kan daar zeker bij helpen. Het is belangrijk om op maandag een maaltijd in te plannen die je kan bekoren. Probeer jezelf bij het inkopen doen in te beelden wat je zal nodig hebben na de eerste werkdag van de week, dan heb je doorheen de dag iets om naar uit te kijken. Geloof me, dat helpt. Bon, een goed wokje met wat spekjes en lekkere groentjes past zeker binnen de categorie van maandagse troostmaaltijden. Je kan het zelfs een dag op voorhand klaarmaken, zodat je meteen aan het eten bent na je werk. Geweldig, toch?

Benodigdheden, voor 2 personen:
125 g bruine rijst
1 rode ui
200 g spekjes
1 broccoli
1 courgette
sojasaus, olijfolie
Kruiden: 1 tl paprikapoeder, 1/2 tl currypoeder, 1/2 tl gemberpoeder, snufje cayennepeper, peper

Bereiding:
Breng een pot water aan de kook en start met het koken van de rijst. Versnipper ondertussen de ui fijn. Snijd de broccoli in kleine roosjes en de courgette in blokjes. Verwarm de wokpan en bak de spekblokjes hierin aan. Haal ze uit de pan als ze gaar zijn. Giet wat olijfolie toe aan de pan en stoof er de ui enkele minuten in of totdat hij glazig ziet. Voeg de broccoli en courgette toe en kruid met alle kruiden (gebruik géén zout) en voeg alvast wat sojasaus toe. Laat de groentjes op laag vuur verder garen. Roer regelmatig.

Giet de rijst af en voeg toe aan de pan als de groentjes zo goed als gaar zijn. Meng alles goed door elkaar zodat de rijst kan meebakken en doe de spekjes terug in de pan. Giet er nog wat sojasaus bij. Laat nog enkele minuten staan op het vuur en dien dan op.
Een smaakbommetje!
Geniet ervan.
Laurence
Tips:
- Variëren met de groentjes kan absoluut. Hoewel deze combinatie top en heerlijk simpel is, kan je perfect ook met kleine blokjes wortel of paprika werken of erwtjes toevoegen. Tegen sojascheuten zou ik ook geen nee zeggen.
- Dit gerecht vegetarisch maken kan perfect door de spekjes weg te laten en bvb een roereitje toe te voegen in de plaats. Bak dit als eerste, haal het uit de pan en voeg vervolgens toe aan het einde. Een spiegelei als laatste bakken en mee afwerken, is ook een lekker alternatief
- Je kan dit gerecht perfect op voorhand maken en tot 2 dagen later nog opeten. Wat je ook kan doen, als je een mealprepper bent, is je rijst al op voorhand koken en in de koelkast bewaren. Dan staat dit gerechtje echt super snel op tafel.
Nog zin in maandagavondse troostmaaltijden? Bekijk dan zeker eens deze lekkere, snelle wok met rijstnoedels, scampi en groentjes of deze yummy udon noedels met tofu en groentjes, het sausje hiervan is to die for en je kan, indien gewenst, de tofu veranderen door kip of scampi. Mee volgen op Instagram voor dagelijkse extra inspiratie kan ook altijd, je bent altijd welkom op @ascookedbyginger.
Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence

Gebakken rijst met spekjes, broccoli en courgette
Ingrediënten
- 125 g bruine rijst
- 1 broccoli
- 1 courgette
- 1 rode ui
- 200 g spekblokjes
- 4 el sojasaus
- 1 tl paprikapoeder
- 1/2 tl currypoeder
- 1/2 tl gemberpoeder
- snufje cayennepeper
- peper
- olijfolie
Instructies
- Kook de rijst zoals aangegeven op de verpakking.
- Versnipper ondertussen de ui, snijd de broccoli in roosjes en de courgette in blokjes.
- Verhit een scheut olijfolie in een wokpan en bak de spekjes aan. Haal ze uit de pan wanneer ze gaar zijn.
- Voeg de ui toe aan de pan en als deze glazig is, voeg dan de broccoli, courgette en alle kruiden toe, samen met 1 el sojasaus.
- Laat de groentjes garen op laag vuur en zet het vuur hoger wanneer ze gaar zijn.
- Voeg de rijst toe, samen met de laatste 3 el sojasaus. Laat de rijst doorwarmen, meng nog eens goed en dien op.
Notities
- Je kan altijd extra groentjes toevoegen zoals paprika, paksoi of sojascheuten.
- Een scheutje oestersaus kan hierbij ook altijd smaken. Voeg dit dan gelijktijdig toe met de 3 el sojasaus.
- Nog wat crunch nodig? Afwerken met sesamzaadjes, cashewnoten of pindanoten is absoluut een heerlijke optie.
- Gebruik in geen geval zout. Het spek en de sojasaus zullen zeker voldoende zoute smaak afgeven.


19 Comments
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Stien
Gisteren de eerste keer dit gerechtje klaargemaakt. Super easy en lekker, zeker een aanrader!
Het gaf ons zelfs een klein beetje een vakantie gevoel.
As Cooked By Ginger
Oh maar zo leuk om te horen dat het zelfs een vakantiegevoel gaf, dit gerechtje.
Zalig!! 🙂
Laurence
Kelly
Dit is echt een voltreffer! We hebben dit al veel gemaakt en het blijft ons elke keer super hard smaken!
As Cooked By Ginger
Oh, zo lief! 🙂
Dankjewel!
Emma
Ik zie geen hoeveelheden bij de kruiden staan. Kun je vertellen hoeveel kruiden je gebruikt per kruid?
As Cooked By Ginger
Hoi Emma,
Ik heb het voor je aangepast. Je kan nu de hoeveelheden zien.
Veel kookplezier!
Laurence
Sofie Parmentier
Vanmiddag klaar gemaakt.
Was super lekker!
Dank u voor het lekkere recept! Maken we zeker nog eens
As Cooked By Ginger
Geweldig! Dankjewel 🙂
Dorien
Een wonder is geschied: mijn kinderen aten een gerecht dat ik voor de eerste keer klaarmaakte zonder tegenstribbelen 😱 hier wel zonder sojasaus en gemberpoeder om het iets toegankelijker te maken voor hen. Dit komt hier dus sowieso opnieuw op tafel!!
As Cooked By Ginger
Yayy, een mirakel aan tafel! Geweldig!
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Vanessa
Verbazend lekker👍😊
We hebben er allemaal van genoten.