Comfortfood,  Lunch,  Ovenschotels,  Vis

Courgettetaart met zalm

Courgettetaart met zalm. Een tijdje geleden zat ik in mijn koelkast te staren, op zoek naar alle antwoorden. De hamvraag ‘wat eten we vandaag?’ werd al meermaals door het lief gesteld. Toen dacht ik: ik heb courgetten, eieren, ricotta en gerookte zalm… Misschien kan ik een soort taart maken. Ik ben een grote taartfan, dus waarom niet eens taart als hoofdgerecht, toch? Na even peinzen en surfen op het web, bedacht ik deze heerlijke combo. Oh ja, heb ik al gezegd dat ik áltijd, maar dan ook áltijd, courgetten in mijn koelkast heb?! Hier gaan we!

Wat heb je nodig?

  • Courgetten
  • Eieren
  • Parmezaan: geraspt, maar liefst zelf geraspt, niet voorgemaakt uit een pakje
  • Ricotta
  • Gerookte zalm
  • Rode peper
  • Lente-ui
  • Verse basilicum
  • Kruiden: Oregano, basilicum, tijm, rozemarijn

Wat moet je doen?

De oven voorverwarmen, dat moet altijd eerst gebeuren wanneer we een ovengerecht maken. Daarna mag je met de dunschiller de courgetten in slierten snijden. Het rode pepertje mag je fijn snipperen.

Stoof de rode peper aan in olijfolie en voeg er al snel de courgetteslierten aan toe. Kruid stevig met peper en zout en ook met de rest van de kruiden. Hoeveelheden wat op gevoel, maar check de receptenkaart onderaan als je de exacte hoeveelheden wilt kennen. Laat een vijftal minuten bakken, haal van het vuur en laat afkoelen tot het lauw is.

Meng eieren, ricotta en parmezaan. Voeg daar versnipperde lente-ui en verse basilicum aan toe en kruid stevig met peper en zout. Voeg de lauwe courgetteslierten toe en meng goed. Scheur gerookte zalm in reepjes en deze mag je er als laatste ook nog bij doen.

Dan mag je alles in een ingevette taartvorm doen en bakken in de oven tot het volledig gaar is. Lekker!

Check de receptenkaart onderaan voor het exacte recept.

Tips:

  • Hoeveelheden: Als avondmaal eten wij deze taart op met 2 personen met een salade erbij en dan hebben we misschien nog een klein restje over. Als lunch kan je hier ongeveer met 3-4 personen van eten, eveneens met een grote salade erbij.
  • Serveren: Je kan de taart warm, meteen uit de oven, opeten maar hij is ook lekker koud. Je kan hem bijvoorbeeld prima meenemen naar het werk om koud op te eten tijdens de lunch.
  • Serveren: Wij eten deze courgettetaart met zalm altijd met een salade on the side. Heerlijke combi.
  • Kidsproof: Dit gerechtje is ook best kidsproof en kan je (als je niet té veel extra zout toevoegt want de parmezaan en gerookte zalm zijn al zout) prima aan kleine etertjes geven 🙂
  • Op voorhand maken: Je kan de taart gerust volledig op voorhand maken. Warm hem op in de microgolfoven en voilà, klaar om te eten.
  • Bewaren: deze courgettetaart met zalm kan je nog 2 dagen in een afgesloten bewaardoos in de koelkast bewaren.

Smakelijk!

Vind je gerechtjes als deze altijd lekker? Check dan zeker eens deze top maaltijden.

Vergeet me niet te volgen op Instagram en TikTok voor dagelijkse inspiratie!

Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence

Courgettetaart met zalm

As Cooked By Ginger
Een heerlijke, hartige courgettetaart met zalm. Een smaakvol en zomers gerechtje dat heel lekker is met een salade on the side.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 1 uur 10 minuten
Gang Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Belgisch

Equipment

  • 1 taartvorm van ong. 24 cm diameter

Ingrediënten
  

  • 2 courgetten
  • 1 rode peper versnipperd
  • 1 tl oregano
  • 1 tl basilicum
  • 1/2 tl tijm
  • 1/4 tl rozemarijn
  • 2 eieren
  • 250 g ricotta
  • 40 g parmezaan geraspt
  • 12 blaadjes basilicum versnipperd
  • 2 stengels lente-ui in ringen
  • 200 g gerookte zalm
  • peper, zout
  • olijfolie

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Snijd de courgetten met de dunschiller in dunne slierten.
  • Verhit een scheutje olijfolie in een grote pan en doe er de rode peper in. Volg al snel met de courgetteslierten.
  • Voeg de oregano, basilicum, tijm en rozemarijn toe en kruid ook stevig met peper en zout. Roerbak 5-8 minuten op middelmatig vuur zodat het vocht kan uitkoken en je taart niet te nat wordt.
  • Haal van het vuur en laat afkoelen tot het lauw is.
  • Meng ondertussen de eieren met de ricotta en parmezaan. Kruid met een beetje zout en flink wat peper.
  • Voeg de lente-ui en basilicum toe, gevolgd door de lauwe courgettemengeling.
  • Scheur als laatste de gerookte zalm in slierten en doe deze bij de mengeling. Meng nog een laatste keer en doe alles in de ingevette taartvorm (invetten met een dun laagje olijfolie).
  • Bak 40-45 minuten. Eet meteen, lauw of koud. Lekker met een salade!
Trefwoord Courgette, Zalm

4 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept