Comfortfood,  Lunch,  Veggie

Hartige galette met courgette

Wat een mooie titel: Hartige galette met courgette. Klinkt als muziek in de oren, vind ik. Toch? Het klinkt niet alleen mooi, het is ook echt een bijzonder lekker, hartig taartje. Kaas, tomaatjes, courgette en nog wat extra kaas op een heerlijke, boterachtige korst. YUM!

De korst is gemaakt van bloem, boter en zure room. Ditmaal kan ik echter niet zelf met de eer gaan lopen maar gaan alle credits voor dit deeg naar mijn Amerikaanse vriendin Sonia. Ik leerde haar hier de eerste dag aan de schoolpoort kennen en toen ze een keertje langskwam om te lunchen, had ze een galette bij. Ze heeft een bakopleiding gedaan dus ik wist dat het deeg weer super lekker ging zijn en *ding ding ding*: De korst was zo heerlijk! Ze gaf me het recept en ik probeerde het meteen een keertje zelf uit. Zo werd dit gerechtje geboren. Wie wilt er proeven?

Benodigdheden, voor 1 hartige galette:

Voor de korst:

225 g patisseriebloem

snuf zout

115 g boter, koud

60 g zure room

60 ml ijswater

2 tl citroensap

1 ei

Voor de toppings:

2-3 tal handjes geraspte mozzarella

1/2 gele courgette

1/2 groene courgette

8 kerstomaten

handje parmezaan

peper, zout, oregano

olijfolie

Bereiding:

Doe de bloem en het zout in de foodprocessor en doe er de boter KOUD (= belangrijk) en in blokjes bij. Mix tot een kruimelachtig geheel. Meng in een apart kommetje de zure room, het ijswater en citroensap en giet het bij het deeg. Mix opnieuw en leg 30 minuten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180°C.

Rol het deeg uit op een vel bakpapier. Tot ongeveer een halve cm dikte. Bestrooi het vervolgens royaal met de geraspte mozzarella. Laat hierbij een 2-3tal cm vrij aan de rand.

Snijd de gele en groene courgette in dunne schijfjes en leg ze in een cirkel op de kaas. Wissel hierbij de kleurtjes af voor een extra mooi resultaat.

Halveer de kerstomaten en leg ze met de binnenkant naar boven tussen de courgetteschijfjes. Bestrooi met parmezaan (hoeveelheid naar keuze).

Besprenkel met wat olijfolie en oregano en plooi de randen van het deeg naar binnen. Klop het ei los en strijk er de deegranden mee in. Bak 50 minuten.

Serveer meteen of laat lauw of koud worden en eet het met een frisse salade. Hmmm!

Tips:

  • Voor hoeveel? Deze galette is voor twee personen als je hem eet als avondmaal of stevige lunch met een salade on the side. Je kan hem ook in 8 à 10 stukjes snijden om als aperitiefhapje te serveren of voor een lichtere lunch kan je hem in vier delen en met een grote salade serveren.
  • Je kan de galette warm eten, maar ik vind hem het lekkerst als hij een beetje lauw is. Ik bak de galette meestal enkele uurtjes op voorhand en laat hem dan uitstaan. Ik zet hem niet in de koelkast zodat de kaas niet te fel gaat stollen.
  • Je kan de galette op voorhand maken maar dan zou ik hem ofwel nog niet afbakken ofwel wanneer je gaat eten, hem een half uurtje terug in de oven zetten.
  • Je kan de galette nog twee dagen nadien bewaren in de koelkast. Hij is super lekker om koud te eten, maar je kan hem ook kort terug opwarmen in de oven.
  • Variatie: Je kan uiteraard variëren met dit recept. De basis (het deeg) blijft hetzelfde, maar je toppings kan je aanpassen naar wat je in je koelkast hebt liggen. Feta ipv parmezaan is bijvoorbeeld super lekker. Andere groentjes zoals dunne schijfjes pompoen, rode biet, paprika, grote tomaten,… Noem maar op!

Liefs,

Laurence

Kan een hartige taart je wel bekoren? Check dan zeker ook eens deze lekkere courgettetaart met zalm of deze populaire bladerdeegtaart met kruidenkaas en asperges. Je kan natuurlijk ook dagelijks mijn kookavonturen volgen via Instagram en TikTok!

Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence

Hartige galette met courgette

As Cooked By Ginger
Een heerlijke, boterachtige hartige galette met courgette en lekker veel kaas. Om duimen en vingers af te likken!
Totale tijd 2 uur
Gang Aperitief, Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Belgisch
Porties 1 galette

Equipment

  • Oven
  • Foodprocessor

Ingrediënten
  

Voor de korst

  • 225 g patisseriebloem
  • snuf zout
  • 115 g boter koud, in blokjes
  • 60 g zure room (volle)
  • 60 ml ijswater =ijskoud water
  • 2 tl citroensap
  • 1 ei

Voor de toppings

  • 100 g geraspte mozzarella of hoeveelheid naar keuze
  • 1/2 gele courgette in dunne schijfjes
  • 1/2 groene courgette in dunne schijfjes
  • 8 kerstomaten gehalveerd
  • 1 tl oregano
  • 60 g geraspte parmezaan of hoeveelheid naar keuze
  • peper
  • olijfolie

Instructies
 

  • Doe de bloem en het zout in de foodprocessor en voeg er de koude boter aan toe. Mix tot een kruimelachtig geheel.
  • Meng de zure room, ijswater en citroensap en giet bij de bloemmengeling. Meng tot één geheel, kneed het met je handen tot een deegbal en leg 30 minuten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180°C en neem er de bakplaat uit. Leg er een vel bakpapier op en bestrooi lichtjes met bloem. Doe ook wat bloem op je deegrol en je vingers.
  • Rol het deeg uit tot een grote cirkel van ongeveer 1/2 cm dikte.
  • Bestrooi met de geraspte mozzarella. Laat hierbij een 2-3 tal cm open aan de rand.
  • Verdeel de schijfjes courgette in cirkels op de kaas waarbij je de gele en groene courgette afwisselt. Kruid met peper.
  • Leg de gehalveerde kerstomaten met de binnenkant naar boven tussen de courgette. Bestrooi vervolgens royaal met geraspte parmezaan.
  • Besprenkel met olijfolie en de oregano en plooi vervolgens de randen van de taart naar binnen.
  • Klop het ei los en strijk er de deegranden van de taart mee in. Bak 50 minuten.
  • Serveer meteen of lauw of koud. Smakelijk!
Trefwoord Courgette, Galette, Kaas

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept