Rigatoni met gegrilde groenten en ricotta-tomatensaus
Hoho, deze rigatoni met gegrilde groenten en ricotta-tomatensaus is to die for. Echt een toppertje en ook één van de meest populaire gerechtjes van As cooked by Ginger.
Dit gerechtje is ontstaan ergens kort na de feestdagen. Toen de koelkast aan de lege kant was en er geïmproviseerd moest worden. Een aubergine als restje van een feestgerecht en courgette en paprika, want die heb ik altijd in huis. Een potje ricotta dat ik te veel had gekocht en.. Koken maar!
Zeker eens een gerechtje dat je moet geprobeerd hebben. Leuk om te maken, makkelijk op voorhand te maken en gewoon mega lekker! Een toppertje, ik beloof het.
Benodigdheden:
1 courgette
1 aubergine
1 rode paprika
200 g rigatoni
200 g ricotta
400 g tomatenblokjes (1 blik)
70 g tomatenpuree
1 sjalot
2 teentjes look
peper, zout, oregano, peterselie, basilicum
250 g mozzarella
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180°C.
Snijd de courgette en aubergine in schijfjes en de paprika in reepjes. Doe alles in een mengkom, besprenkel royaal met olijfolie en kruid stevig met peper en zout. Meng en leg de groentjes op de bakplaat. Bak 30 minuten.
Maak ondertussen de saus door de sjalot en look fijn te snipperen en aan te stoven in olijfolie. Als de ui glazig is, voeg je de tomatenpuree toe. Laat even meebakken en voeg dan de tomatenblokjes toe. Spoel het blik uit met een klein scheutje water en voeg dit ook nog toe. Kruid met peper, zout, 1 tl oregano, 1 tl peterselie en 1 tl basilicum. Laat de saus op laag vuur verder pruttelen.
Kook de pasta gaar zoals aangewezen op de verpakking.
Als de groentjes gegrild zijn, zet je deze apart (zet de oven niet uit). Voeg nu de ricotta toe aan de tomatensaus, meng goed en laat nog vijf minuten op laag vuurtje pruttelen.
Giet de pasta af en neem een ovenschotel. Leg een laag gegrilde groentjes op de bodem. Dan pasta en dan een dikke laag saus. Herhaal en eindig met de saus. Werk af met schijfjes mozzarella en zet nog een kwartiertje in de oven of totdat de kaas een mooi goudbruin kleurtje heeft.
Tadaa, een heerlijke ovenschotel.
Tips:
- Voorbereiding: Je kan dit gerecht perfect op voorhand klaarmaken door alle stappen tot aan het samenstellen van de schotel al te doen. Groentjes grillen, pasta afkoken en saus maken. Wanneer je wilt eten gewoon even de schotel samenstellen en een kwartiertje extra de oven in.
- Je kan gerust passata gebruiken ipv tomatenblokjes. Gebruik gewoon dezelfde hoeveelheid.
- Je kan ook parmezaan gebruiken ipv mozzarella om de schotel mee af te werken. Of beide, nog beter 😉
- Uiteraard kan je deze schotel maken met elke pastavorm die er bestaat, al raad ik aan korte pasta te gebruiken.
- Dit gerechtje is super kidsproof!
Laat het smaken,
Laurence
More pasta, please! No problemo! Als je dit gerechtje helemaal top vindt, dan ga je deze pasta mac ’n chili zeker lekker vinden en gaat deze lasagne van gegrilde groentjes absoluut ook smaken. Je kan me uiteraard ook altijd volgen op Instagram en TikTok voor dagelijkse inspiratie.
Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence
Rigatoni met gegrilde groenten en ricotta-tomatensaus
Ingrediënten
- 1 courgette in schijfjes
- 1 aubergine in schijfjes
- 1 rode paprika in reepjes
- 200 g rigatoni
- 200 g ricotta
- 400 g tomatenblokjes (1 blik)
- 70 g tomatenpuree
- 1 sjalot versnipperd
- 1 teen look versnipperd
- 1 tl oregano
- 1 tl basilicum
- 1 tl peterselie
- 250 g mozzarella
- peper, zout
- olijfolie
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C. Doe de courgette, aubergine en paprika in een mengkom en sprenkel er een royale hoeveelheid olijfolie bij. Kruid stevig met peper en zout en meng. Leg op een bakplaat en bak 30 minuten.
- Stoof de sjalot en look aan in olijfolie. Wanneer de sjalot glazig is, voeg dan de tomatenpuree toe. Bak een minuutje mee en voeg de tomatenblokjes toe. Spoel het blik uit met een flinke scheut water en voeg toe aan de saus.
- Kruid de saus met de oregano, basilicum en peterselie. Kruid ook stevig met peper en zout. Laat een kwartiertje op laag vuur pruttelen.
- Kook de rigatoni zoals aangegeven op de verpakking.
- Haal de groentjes uit de oven (zet de oven niet uit) en giet de pasta af.
- Voeg de ricotta toe aan de tomatensaus, meng goed en laat nog een paar minuutjes verder pruttelen.
- Stel de ovenschotel samen door eerst een laagje groentjes in de schotel te leggen. Gevolgd door een laag pasta met als laatste een laag saus. Herhaal dit nog één keer en eindig met de saus.
- Verdeel de mozzarella over de saus en zet 15 minuten in de oven of totdat de mozzarella goudbruin is. Serveer meteen!
13 Comments
Maxime
Hoi!
Kan ik de aubergine vervangen door een andere groente?
Niet zo een aubergine fan… 😀
Bedankt!
Groetjes,
Maxime
As Cooked By Ginger
Hoi! Ik zou gewoon wat extra van de andere groentjes gebruiken dan 🙂
Groetjes,
Laurence
Laure-Anne
Hoi, voor hoeveel personen zijn de ingrediënten? Bedankt!!
Groetjes
As Cooked By Ginger
Hoi,
Voor 2 goeie eters 😉
Groetjes,
Laurence
Ilke
Ondertussen dit gerechtje enkele keren gemaakt en wat een topper! 😍
As Cooked By Ginger
Geweldig! Dankjewel!
Tina
Één van mijn topfavorieten! 🧡 Staat maandelijks op onze menu. Ik wissel al eens af met groentjes ook, simpel en lekker!
As Cooked By Ginger
Doet me super veel plezier om te horen!
Dankjewel 🙂
Greet
Is dit een blik tomaten van 400 of 800 gr. Stukjes of gewoon gepelde tomaat?
As Cooked By Ginger
Hoi, 400 g en blokjes tomaat.
Veel kookplezier!
Pingback:
An
Héérlijk! Ook de kids hebben er echt van gesmuld. Bij gebrek aan mozarella heb ik geraspte Gruyère vanboven gestrooid: nom nom nom.
As Cooked By Ginger
Geweldig! Leuk te horen 🙂