Comfortfood,  Pasta,  Vlees

Penne met prosciutto en vodkasaus

Hoor ik daar vodka? Jawel, toch wel! Het is voor mij een gewoonte geworden om mijn pastasauzen altijd met witte of rode wijn klaar te maken (en soms rosé als ik zonder zit, kan allemaal!), maar af en toe moet je buiten je comfortzone treden en gewoon eens voor iets anders gaan. Vodka, dus. Dat werd het en het was helemaal top. Het geeft een ietwat sterkere smaak aan je saus en het combineert heel goed met tomaat en room. Nog niet overtuigd? Probeer het dan zeker zelf eens en laat me gerust weten wat jullie verdict is. Mijn verdict? Hélemaal geweldig!

unnamed (14)

Benodigdheden, voor 2 personen:

200-250 g (glutenvrije of spelt) penne

3 grote tomaten

1 pak prosciutto (zes vellen)

10 tal zwarte olijven

160 ml vodka

200 ml (lactosevrije) room

bieslook

peterselie

peper en zout

unnamed (13)

Bereiding:

Scheur vier van de zes vellen prosciutto in repen en leg ze op bakpapier op een bakplaat. Zet ze 10-15 min in de oven totdat ze krokant zijn en laat ze even afkoelen.

Breng water aan de kook om de pasta in te doen. Snijd de tomaten in kleine, fijne blokjes en versnipper de peterselie en de bieslook. Als de prosciutto krokantjes wat afgekoeld zijn, neem je ze in je handen en breek je ze in fijne stukjes. Verhit vervolgens een flinke scheut olijfolie in een grote pan op het vuur en stoof er de bieslook, peterselie en krokantjes in aan. Laat enkele minuten stoven en giet er dan de vodka bij. Laat de alcohol er uit koken. Bij wijn ga ik altijd even boven de pan hangen om te ruiken of de alcohol eruit gekookt is, dat deed ik deze keer dus ook, maar dat was niet het beste idee. Het pakt je op de adem en je krijgt er meteen traan oogjes van. Geef het dus even voor je er aan ruikt.

Kook je pasta gaar.

unnamed (15)

Vervolgens voeg je de tomatenblokjes toe aan de pan. Laat deze mee stoven totdat het een sausje wordt. Voeg vervolgens de room toe en de olijven. Kruid stevig met peper en zout. TIP: als je een bouillon-mens bent, kan je er altijd een kwartje of half blokje bouillon over verkruimelen (let dan wel op met je zout). Laat de saus op een laag vuur wat indikken. Scheur de laatste twee vellen prosciutto in reepjes en meng deze ook onder de saus.

Giet de pasta af en voeg toe aan de saus. Meng alles zeer goed en laat even intrekken (als je nog niet aan het verhongeren bent). Schep op in twee mooie pastaborden en werk eventueel af met nog wat verse peterselie.

Om duimen en vingers bij af te lekken.

Smakelijk!

unnamed (6))

 

One Comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *