Lunch,  Salades,  Vlees

Rijstsalade met sinaasappel en kippenworst

Wat een heerlijk gezond en best wel zomers gerechtje, deze rijstsalade met sinaasappel en kippenworst. Soms krijg ik plotseling een combinatie in mijn hoofd waarvan ik denk: ‘Hmm, zou kunnen, maar zou ook niet kunnen’. Wat doen we dan? Het absoluut uittesten, natuurlijk. Sinaasappel en kippenworst. Verdict? Topcombinatie!

Ik experimenteer graag met verschillende smaken. Een rijstsalade is een dankbaar gerecht om hiermee helemaal los te gaan. Gewone salades trouwens ook. Daar kan je honderd en één combinaties mee maken. Neem je niet zo graag risico’s maar wil je toch eens een keertje iets anders proberen? Het eerste dat je kan doen, is mij op mijn woord geloven en de combinaties die hier op de blog staan gewoon eens uit proberen. Het tweede dat je kan doen is langzaam opbouwen. Neem je favoriete salade en verander één basisingrediënt. Je zal zien dat je zo nieuwe smaken en combinaties leert kunnen waar je heel gelukkig van wordt.

Experimenteren is de boodschap!

Benodigdheden, voor 2 personen:

150 g bruine rijst

2 kippenchipolata’s

grote handvol amandelen

2 handjes rucola

1/2 komkommer

2 stengels lente-ui

2 sinaasappels

peper, zout

Dressing: sap van 1 citroen, sap van 1 sinaasappel, 1 tl mosterd, scheutje rijstazijn en scheutje zonnebloemolie

Bereiding:

Kook de rijst gaar zoals aangewezen op de verpakking. Giet af en spoel onder koud water. Zet apart.

Bak de chipolata’s en laat ze volledig afkoelen.

Snijd de worstjes in stukjes en doe hetzelfde met de appelsien. Probeer hierbij zoveel mogelijk van het wit vel te verwijderen. Snijd ook de komkommer in blokjes.

Rooster de amandelen kort op het vuur en laat afkoelen. Snijd de lente-ui in ringen.

Meng de rijst met de worst, komkommer, sinaasappel, lente-ui en amandelen. Voeg de rucola toe en meng opnieuw.

Meng nu alle ingrediënten van de dressing, kruid stevig met peper en zout. Giet de dressing over de salade en meng. De salade is het lekkerst als alle smaken wat in de salade hebben kunnen trekken. Je maakt de salade het beste ’s morgens om ze ’s avonds te eten.

Gezond, fris en oh zo lekker!

Smakelijk.

Tips:

  • Experimenteer gerust met deze salade door bijvoorbeeld eens een andere soort worst te nemen ipv kip. Andere noten te gebruiken of extra noten, zaden en pitten toe te voegen. Bloedappelsien of een mengeling van gewone appelsien en pompelmoes lijkt me ook lekker (als je wel van bittere smaken houdt).
  • Je kan deze salade perfect ’s avonds maken en de volgende dag meenemen als lunch. De salade blijft drie dagen goed in de koelkast, maar is de eerste dag het lekkerst. Nadien wordt hij wat te nat door de sinaasappel en gaat je rucola niet meer krokant zijn. Als je de salade lang op voorhand wilt maken zou ik de sinaasappel en de dressing apart houden en pas op het moment zelf toevoegen.

Laat het smaken!

Laurence

Zin gekregen in nog meer frisse salades? Check dan zeker eens deze groene pastasalade of deze pastasalade met spinazie en feta. Je kan natuurlijk ook altijd meevolgen op mijn Instagramkanaal voor dagelijkse inspiratie.

Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence

Rijstsalade met sinaasappel en kippenworst

As Cooked By Ginger
Een frisse, zomerse rijstsalade met sinaasappel en kippenworst. Heerlijk als lunch of licht avondmaal!
Gang Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Belgisch
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

Voor de salade

  • 150 g bruine rijst
  • 2 kippenchipolata
  • 60 g amandelen
  • 2 handvol rucola
  • 1/2 komkommer
  • 2 sinaasappels
  • 2 stengels lente-ui

Voor de dressing

  • 1 citroen
  • 1 sinaasappel
  • 1 tl mosterd
  • 1 scheutje rijstazijn
  • 1 scheutje zonnebloemolie
  • peper, zout

Instructies
 

  • Kook de rijst gaar en laat volledig afkoelen.
  • Bak de kippenchipolata's en laat volledig afkoelen.
  • Rooster de amandelen en laat afkoelen.
  • Snijd de komkommer in blokjes, lente-ui in ringen en sinaasappel in stukjes. Verwijder hierbij zoveel mogelijk wit vel van de sinaasappel.
  • Meng alles onder elkaar en voeg ook de rucola toe.
  • Pers voor de dressing de sinaasappel en citroen uit en voeg de rest van de ingrediënten toe. Kruid stevig met peper en zout, meng en giet over de salade.
  • Meng alles nog eens goed onder elkaar, laat enkele uurtjes koud worden in de koelkast (optioneel, maar is lekkerder) en serveer.
Trefwoord Kip, Rijst, Sinaasappel

5 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept