Comfortfood,  Vlees

Kalfsburger met zoetzure rode kool en een mosterddressing

Ooooh ja hoor, hier zijn we weer met een lekkere burger. Eentje om gretig je tanden in te zetten! Dat is wat de husband en ik alvast toch gedaan hebben. Gesmaakt dat het heeft! Moest ook maar zo lekker niet zijn, hé.

Ik heb het waarschijnlijk al eens vermeld, maar ik experimenteer enorm graag met burgers. Daar ontsnappen ook de vegetarische burgers niet aan. Dat is de grootste uitdaging, een stevige vegetarische burger creëren. Je gebruikt best al zwarte bonen, quinoa, linzen,.. iets stevig dus om je vegetarische burger kracht bij te zetten. Anders ben je meer paneermeel of bloem aan het gebruiken om een stevige burger te vormen, dan dat er daadwerkelijk nog groentjes inzitten. Goed, ik heb al veel zaken laten mislukken op die manier, maar het blijft leuk om aan zo’n recepten te prutsen.

IMG_4081

Deze keer ging ik nog eens voluit voor vlees. Omdat ik vind dat dat af en toe moet kunnen en omdat ik deze zwangerschap voornamelijk pro vlees en contra vis ben (oh jee, zo erg!). Zeevruchten gaan goed, zalm en een stuk witte vis, not so much. In het begin van de zwangerschap kon ik het niet zien of ruiken, ondertussen kan ik het al eten, maar smaken doet het me niet.

DUS: Vlees it is!

IMG_4084

Benodigdheden, voor 2 personen:

2 broodjes (ik nam volkoren pistolets met chiazaad)

400 g puur kalfsgehakt

1/2 rode kool + 150 ml ciderazijn en 75 g suiker

handvol rucola

pitjes van 1/2 granaatappel

zakje geraspte emmentaler

Dressing: 2 el mosterd, 6 el olijfolie, 1 el kappers, peper, zout, tijm

Salade: gemengde sla, handvol kerstomaten, 1/2 komkommer, restje granaatappel, restje rode kool, zonnebloempitjes, peper, zout

IMG_4083

Bereiding:

Snijd de rode kool in fijne reepjes. Haal eventueel door de mandoline, dan kan je kiezen hoe fijn je het snijdt en dit gaat ook sneller. Doe de azijn en suiker in een mengkom en meng met de garde tot de suiker opgelost is. Voeg er de reepjes rode kool aan toe, meng goed en laat 30 minuten staan.

Vorm met je handen twee burgers van het gehakt. Kruid het gehakt bij indien het ongekruid is en zet de burgers apart.

Meng voor de dressing alle ingrediënten behalve de kappertjes. Deze meng je er als laatste onder. Als je de dressing te straf vindt en hem graag iets milder hebt, kan je altijd een lepel yoghurt ofwel wat honing toevoegen.

IMG_4080

We kunnen nu aan de salade beginnen. Snijd de kerstomaten in twee en de komkommer in blokjes. Doe deze in een kom, samen met de gemengde sla. Voeg de zonnebloempitjes alvast toe en kruid met een beetje peper en zout. Je kan de granaatappelpitjes er al in doen, maar houd er enkele aan de kant voor de burgers.

Verhit vervolgens een flinke klont boter in de pan en korst de burgers aan op hoog vuur. Laat ze nadien verder garen op lager vuur. Wanneer het vlees bijna gaar is, snijd je de broodjes in twee. Leg ze met de binnenkant naar boven op de grillplaat in de oven en leg een royale hoeveelheid emmentaler op de binnenkant van de hoedjes. Zet zo’n 8 minuten in de oven.

IMG_4085

Na dit hele proces zou je rode kool goed moeten zijn. Lekker zoetzuur nu! Neem er de onderkant van de broodjes bij. Schep daarop een flinke lepel van de mosterddressing. Vervolg je hemelse burger met een hoopje rucola en leg daarop de burger. Op de burger leg je een flink hoopje van de rode kool. Laat deze even uitlekken als je het uit de kom haalt en leg het dan op het vlees. Werk af met wat granaatappelpitjes en eindig met het broodje met kaas. Duw een beetje aan en je burger is klaar.

Doe de rest van de rode kool (uitgelekt) nog bij de salade, hussel deze nog eens door elkaar en serveer bij de burger.

Smaaaakelijk! Zo lekker, ik zou er zo opnieuw mijn tanden inzetten.

IMG_4082

 

 

 

2 Comments

  • maarten_from_belgium

    Hallo Laurence, mbt het maken van vegetarische burgers, heb je de diverse vegetarische hamburgers van Lassie al eens geprobeerd? Met die pakjes hoef je niet te spelen met ingrediënten en ze smaken heerlijk (en dat zegt een liefhebber van een goed stukje vlees). Weet niet of ze in België te verkrijgen zijn maar hier vanuit Lanaken winkelen we nogal eens in Maastricht en daar kwamen we ze tegen. Een foto van de verpakking kan ik hier helaas niet delen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *