Comfortfood,  Feestdagen,  Ovenschotels,  Veggie,  Voor- of bijgerecht

Spinaziegratin

Deze spinaziegratin is een super lekker bijgerecht. Comfortfood op z’n best! Het is cheesy, romig, smeuïg en gewoon heel lekker. Je hebt maar weinig ingrediënten nodig om het te maken en het vraagt ook niet veel werk.

Het is zo’n gerechtje dat ik zelf op tafel zou zetten als onderdeel van een feestelijke spread. Ik maakte het bijvoorbeeld voor Thanksgiving in de States. Maar het kan ook prima ingezet worden als een doordeweekse maaltijd met een stukje kip en champignonsaus of bij een heerlijke zalmfilet of ander stukje vis.

Zoals je kan lezen, mogelijkheden genoeg en dus geen excuus meer om deze lekkere spinaziegratin op tafel te toveren!

Benodigdheden, voor 4-6 personen als bijgerecht:

Voor de gratin:

550 g spinazie uit de diepvries, ontdooid

45 g boter

45 g bloem

700 ml volle melk (of halfvolle)

1 tl paprikapoeder

1 tl oregano

snufje nootmuskaat

60 g geraspte parmezaan

80 g geraspte Italiaanse kaasmengeling

peper, zout

Voor de topping:

30 g panko of paneermeel

30 g geraspte parmezaan

30 g geraspte Italiaanse kaasmengeling

olijfolie

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180°C.

Neem er een grote pan bij en smelt er de boter in. Voeg vervolgens de bloem toe en meng snel totdat zich een roux vormt. Giet er dan al roerend (met de garde) de melk bij en blijf roeren. Kruid met paprikapoeder, oregano, nootmuskaat, peper en zout. Blijf roeren tot de saus ingedikt is maar zeker nog voldoende loperig is. Zet het vuur lager en voeg de parmezaan en Italiaanse kaasmengeling toe. Meng totdat de kaas gesmolten is en voeg de ontdooide spinazie toe. Meng stevig, kruid eventueel bij met peper en haal van het vuur.

Doe de spinaziemengeling in een ovenschaal en verdeel gelijkmatig.

Meng voor de topping de panko met de parmezaan en Italiaanse kaasmengeling. Besprenkel met een scheutje olijfolie en meng goed. Verdeel gelijkmatig over de spinaziemengeling. Bak 25 minuten en serveer!

Tips:

  • Op voorhand maken: Je kan deze schotel prima op voorhand klaarmaken. Maak de spinaziegratin volledig klaar en doe hem al in de ovenschotel. Zet apart totdat het bijna tijd is om te eten. Als hij intussen volledig afgekoeld is, plaats hem dan in de koelkast. Is het tijd om te eten? Verdeel de topping erover en zet 10 minuten langer in de oven. Als de topping te bruin begint te worden, dek het geheel dan af. Je kan ook de schotel zonder topping eerst 10 minuten opwarmen in de microgolfoven, dan de topping erop doen en dan 25 minuten in de oven zetten.
  • Bewaren: De schotel kan nadat je hem gemaakt hebt, maximum nog 1x opgewarmd worden.
  • Kaas: Je kan gerust voor andere kazen gaan indien gewenst. Zoals emmentaler of gruyère.

Laat het smaken!

Laurence

Helemaal fan van dit bijgerecht maar op zoek naar meer? Check dan zeker eens deze lekkere zoete aardappelschotel met pecannoten of deze salade van babywortel. Je kan me ook altijd volgen op Instagram en TikTok voor dagelijkse inspiratie!

Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence

Spinaziegratin

As Cooked By Ginger
Een heerlijke, romige en smeuïge spinaziegratin. Comfortfood op haar allerbest!
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Belgisch
Porties 4 personen

Equipment

  • Ovenschotel

Ingrediënten
  

Voor de gratin

  • 45 g boter
  • 45 g bloem
  • 700 ml volle melk of halfvolle
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl oregano
  • 1 snufje nootmuskaat
  • 60 g geraspte parmezaan
  • 80 g geraspte Italiaanse kaasmengeling
  • 550 g diepvriesspinazie ontdooid
  • peper, zout

Voor de topping

  • 30 g panko of paneermeel
  • 30 g geraspte parmezaan
  • 30 g geraspte Italiaanse kaasmengeling
  • 1 scheutje olijfolie

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Smelt de boter in een grote pan. Voeg de bloem toe en meng meteen totdat zich een roux vormt. Giet er al roerend met de garde de melk bij.
  • Dik de saus al roerend in en kruid intussen met paprikapoeder, oregano, nootmuskaat, peper en zout.
  • Als de saus voldoende ingedikt is (smeuïg maar niet té dik), zet je het vuur middellaag en voeg je de parmezaan en Italiaanse kaasmengeling toe. Meng totdat de kaas gesmolten is.
  • Voeg de spinazie toe en meng goed. Warm door en haal van het vuur.
  • Doe de spinaziemengeling in een ovenschaal en verdeel gelijkmatig.
  • Meng voor de topping de panko met de twee kazen. Giet er een scheutje olijfolie bij en meng goed.
  • Verdeel de topping gelijkmatig over de spinaziemengeling en zet het geheel 25 minuten in de oven. Serveer meteen!
Trefwoord Gratin, Kaas, Spinazie

4 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept