Feestdagen,  Super Healthy,  Voor- of bijgerecht

Pompoen met broodkruim

Wat een geweldig, simpel en lekker bijgerecht, deze geroosterde pompoen met broodkruim. Het is gemakkelijk om te maken en weinig werk. Je kan het ook perfect op voorhand klaarmaken wat het een ideaal bijgerecht maakt als onderdeel van een feestelijk buffet.

Welke pompoen gebruiken?

Ik gebruikte de delicata pompoen, die hier in Amerika populair is en veel gebruikt wordt om te roosteren. Je kan de schil er gewoon aan laten, wat hem makkelijk maakt in gebruik. Het vruchtvlees is zacht en vol van smaak, lichtjes zoet zelfs.

Kan je deze pompoen niet vinden, neem dan gerust een pompoen naar keuze. De butternut en de kastanjepompoen moet je beide niet schillen. Bij deze pompoenen wordt de schil mee zacht en heb je geen onaangename textuur in je mond als je de schil mee op eet. Deze twee pompoenen zijn dus een prima alternatief!

Zullen we aan het koken slaan?

Benodigdheden, voor een bijgerecht voor 6-8 personen:

2 delicata pompoenen (of 1 grote butternut of kastanjepompoen)

2 boterhammen

4 takjes peterselie

2 el pijnboompitten

olijfolie, boter

zout

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180°C.

Snijd de delicata pompoenen in de lengte doormidden. Verwijder de pitjes en snijd in halve ringen. Smeer in met olijfolie en strooi er wat zout overheen. Leg op de bakplaat en bak 40 minuten of totdat de pompoen volledig gaar is.

Terwijl de pompoen in de oven staat, doe je de boterhammen, peterselie en pijnboompitten in de blender en mix je het geheel tot fijne kruimels.

Verhit een klontje boter en een scheutje olijfolie in een pan en bak de kruimels goudbruin op middelmatig vuur. Laat volledig afkoelen.

Haal de pompoen uit de oven, leg op een groot boord en bestrooi met het broodkruim.

Tips:

  • Op voorhand maken: Je kan dit gerecht volledig op voorhand maken. Strooi het broodkruim dan nog niet over de pompoen zodat het krokant blijft. Je kan de pompoen vervolgens ofwel koud serveren ofwel kort opwarmen in de microgolfoven. In beide gevallen strooi je het broodkruim er pas op het laatste moment over. Ik heb de pompoen zowel koud als warm geproefd en ik vind beide lekker!
  • Bewaren: Als je het broodkruim apart houdt, bewaart dit gerecht 2 dagen in de koelkast. Maak het owv de smaak maximum de dag voordien.
  • Goede alternatieven voor de delicata pompoen zijn butternut en kastanjepompoen.
  • Passen pijnboompitten even niet in het budget? Voeg dan 1 extra boterham toe en laat de noten weg of vervang door een andere noot zoals hazelnoot, walnoot of cashewnoot.

Laat het smaken!

Laurence

Op zoek naar nog meer toffe bijgerechten? Check dan zeker eens deze salade van babywortel of deze salade van appel, witloof en walnoten. Je kan me natuurlijk ook volgen op Instagram en TikTok voor dagelijkse inspiratie.

Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence

Pompoen met broodkruim

As Cooked By Ginger
Deze pompoen met broodkruim is een ideaal bijgerecht dat gemakkelijk om te maken is, weinig werk vraagt en super lekker is als onderdeel van een feestelijk buffet!
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 50 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Belgisch
Porties 6 personen

Equipment

  • Oven
  • Blender

Ingrediënten
  

  • 2 delicata pompoenen of 1 grote butternut of kastanjepompoen
  • 2 boterhammen
  • 4 takjes peterselie
  • 2 el pijnboompitten
  • boter, olijfolie
  • zout

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Snijd de pompoenen in de lengte doormidden, verwijder de pitjes en snijd de pompoen in halve ringen.
  • Smeer in met olijfolie en bestrooi met zout. Leg op de bakplaat en bak 40 minuten of totdat je door het vruchtvlees kan prikken.
  • Maak tijdens het garen van de pompoen het broodkruim. Doe hiervoor de boterhammen, peterselie en pijnboompitten in de blender en mix tot fijne kruimels.
  • Verhit een klontje boter en scheutje olijfolie in een pan en bak het broodkruim goudbruin op middelmatig vuur. Laat volledig afkoelen.
  • Haal de pompoen uit de oven, leg op een grote schotel en strooi er het broodkruim over. Serveer!
Trefwoord Broodkruim, Pompoen

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept