Curry van kippengehaktballen
Hoe verliefd ik ben op curry’s? Zooooo veel (maakt gebaar met armen)! Een échte goede curry helemaal homemade kan zo smaken. Ik experimenteer er regelmatig mee, maar velen halen de blog niet. Ik ben streng voor mijn curry’s. Ze zijn altijd wel lekker, maar een curry moet dé smaak hebben. De smaak waarvan je zegt: ‘Oh My Gawwwdd, lekkeurrr!’. De smaak waar je niet meteen je vinger op kan leggen.. en laat dat nu niet altijd even gemakkelijk te bereiken zijn. Zelfs als je twee keer hetzelfde recept volgt, kan het de ene keer toch net dat tikkeltje lekkerder zijn dan de andere keer. Hoe dat komt? Geen idee. Het geheime ingrediënt dat liefde heet zal misschien toch écht wat in de pap (of curry) te brokken hebben?
Deze curry met kippengehaktballen heeft alvast de smaaktest doorstaan. Een lekkere schotel comfortfood! Laat maar weten wat jullie ervan vinden, liefste foodies!
Benodigdheden, voor 2 personen:
Voor de gehaktballen:
400 g kippengehakt
4 el paneermeel
1 dikke wortel, geraspt
1/2 rode peper, fijngesneden
1 tl gemberpoeder
1 el sojasaus
1 ei
peper, zout
enkele stengels verse peterselie, versnipperd
wat bloem om de balletjes in te rollen
Voor de saus en afwerking:
2 dikke wortels, geraspt
2 cm verse gember, geraspt
6 el vissaus
2 el sojasaus
250 ml groentebouillon
400 ml kokosmelk
1 el gemberpoeder, 2 tl paprikapoeder, 1 tl currypoeder, 1 tl kurkuma
véél verse peterselie (1 bussel, min de stengels voor in het gehakt)
tiental stengels verse bieslook, versnipperd
peper
olijfolie
150 g volkoren of wilde rijst (ik nam een mengeling van volkoren rijst en smeltkorrels)
sesamzaadjes
Bereiding:
Doe het gehakt in een grote mengkom, voeg alle ingrediënten toe, behalve de bloem, en meng goed. Duik er maar met je handen in. Rol er vervolgens balletjes. Doe wat bloem op je werkblad en rol de balletjes erin zodat er aan alle balletjes een dun laagje bloem hangt.
Verhit een flinke scheut olijfolie in een grote pot op het vuur. Korst de gehaktballen aan op hoog vuur en laat een 5-10 minuten aanbakken. Haal de balletjes uit de pot. Doe er opnieuw een scheutje olijfolie in en voeg het gember-, paprika-, currypoeder en de kurkuma toe. Stoof de kruiden kort aan en voeg vervolgens de verse gember en de verse bieslook toe en een minuut later de geraspte wortel. Laat dit 1-2 minuutjes aanbakken en voeg dan de vissaus en sojasaus toe. Gevolgd door de groentebouillon. Breng aan de kook en voeg dan de kokosmelk toe. Laat dit een paar minuten doorkoken en zet het vuur dan op middellaag. Voeg de verse peterselie toe en de wortelnoedels. Kruid stevig met peper. Leg vervolgens de balletjes in de saus. Laat dit ongeveer een uurtje op laag vuur pruttelen. Als de saus te dun is, kan je hem altijd wat indikken maar dit is geen must.
Kook de rijst gaar, schep deze in twee borden en schep er de balletjes met de saus overheen. Werk af met sesamzaad. Gewoonweg verrukkelijk! De balletjes hebben enorm veel smaak en gaan perfect samen met de saus.
Laat het smaken!
4 Comments
Celine
Ik heb hem afgelopen weekend gemaakt en het was een succes!! De smaak was een beetje apart, anders dan anders (maar dat vind ik net positief) maar dus wel héél lekker!
Bedankt voor je receptje, ik vind het leuk om nieuwe dingen uit te proberen!
As Cooked by Ginger
Dag Celine, heel leuk om te horen dat het gesmaakt heeft. Af en toe nieuwe smaken proberen kan zo leuk zijn, hé 😉 Bedankt voor je feedback!
Pingback:
Pingback: