Comfortfood,  Vlees

Kip met parmezaan en tomatensaus

Deze kip met parmezaan en tomatensaus is su-per lekker. Het is gebaseerd op ‘Chicken parmesan’ een gerechtje dat in de States heel populair is. Ik maakte het nooit eerder zelf tot ik bij Delhaize naar de ‘Kleine Leeuwtjes’ op zoek was.

Kleine Leeuwtjes?

Yes! Delhaize heeft een groot aantal producten met het label ‘Kleine Leeuwtjes’ dit wil zeggen dat je deze producten aan een lage prijs kan kopen. De prijzen van eten zijn zo sterk gestegen, dat de Kleine Leeuwtjes echt wel heel welkom zijn. Het is fijn om een maaltijd te kunnen maken die betaalbaar is.

Ik liep dus in de winkel rond en de kipfilet, mozzarella, Romeinse sla en passata waren allemaal Kleine Leeuwtjes. Dus ik dacht: Kip met parmezaan en tomatensaus. Eindelijk een moment om die ‘chicken parmesan’ eens uit te proberen. De Caesar dressing was ook aan de Kleine Leeuwtjes prijs dus ik besloot om een snelle caesar salade on the side te maken voor erbij. Resultaat? Super lekker voor het hele gezin. Zo een gerechtje dat altijd een succes is.

Wat heb je nodig?

  • Kipfilets
  • Bloem
  • Eieren
  • Paneermeel
  • Parmezaan: een blok parmezaan (geen geraspte kopen)
  • Tabasco: dit is optioneel
  • Passata
  • Italiaanse kruiden: of als je oregano en basilicum al hebt liggen thuis, gebruik dan deze
  • Tomatenpuree
  • Mozzarella: 1 bol
  • Romeinse sla
  • Caesar dressing: Je kan je dressing ook zelf maken, maar deze dressing is zeker ook heel lekker

Wat moet je doen?

Het grootste werk is de kip paneren. Eens je dit gedaan hebt, kan je je werkvlak weer proper maken – want dat wordt meestal wel een boeltje bij het paneren van kip – en je gerecht samenstellen.

Je doet enkele lepels bloem in één bord. Je klopt twee eitjes los in een tweede bord en daar doe je wat tabasco bij en peper en zout. Doe in een derde bord paneermeel en meng er flink wat geraspte parmezaan onder.

Halveer de kipfilets zodat je vier dunne filets hebt in plaats van twee dikke. Haal door de bloem, dan door het ei en dan door het paneermeel. Zorg ervoor dat ze bij elke stap volledig bedekt zijn met bloem, ei, paneermeel.

Maak de tomatensaus door een scheutje olijfolie te verwarmen in een steelpan. Doe daar de tomatenpuree bij en bak kort aan. Giet er de passata bij en meng. Kruid stevig met peper en je favoriete Italiaanse kruiden. Laat 10 minuten pruttelen op laag vuur en zet de saus dan aan de kant.

Verhit vervolgens een flinke bodem olijfolie in een grote braadpan en bak/frituur er de kipfilets in aan. Enkele minuten aan elke kant. Je moet de kipfilets niet doorgaren, want ze gaan nog de oven in (verwarm deze al voor). Wanneer de kipfilets te snel te bruin worden, zet je vuur dan lager.

Leg de aangekorste kipfilets op een vel bakpapier op de bakplaat. Schep op elke filet enkele lepels tomatensaus. Leg daarop de mozzarella die je in schijfjes gesneden hebt. Rasp er flink wat parmezaan overheen en bak 15-18 minuten in de oven.

Maak ondertussen de salade door de Romeinse sla fijn te hakken. Doe in een mengkom en rasp flink wat parmezaan over de salade. Kruid met peper en meng. Voeg een lepeltje (of meer) van de Caesar dressing toe en meng opnieuw.

Serveer de kip met de salade en laat het smaken!

Check de receptenkaart onderaan voor het exacte recept.

Tips:

  • Gebruik echte kwaliteitsvolle parmezaan voor een optimaal resultaat. Koop zeker geen geraspte parmezaan in de winkel, maar een blok die je zelf moet raspen.
  • Tomatensaus: Ik maak hier een super snelle, simpele tomatensaus maar gebruik gerust je eigen recept voor een tomatensaus die je zelf het lekkerste vindt.
  • Serveren: Wij eten deze kip met parmezaan en tomatensaus het liefst met een grote salade en eten dan elk 2 filets (dus 1 kipfilet in totaal want je hebt hem gehalveerd). Maar je kan dus gerust er pasta met tomatensaus en parmezaan bij serveren en dan heb je vermoedelijk maar één kipfilet nodig (dus een halve kipfilet want ze zijn gehalveerd)
  • Op voorhand maken: Je kan de kip op voorhand paneren en gepaneerd in de koelkast bewaren tot het tijd is om te eten. De salade kan je ook op voorhand maken en de tomatensaus ook. De kip frituren + in de oven zetten doe je best op het moment zelf. Dan heb je het meest krokante en smaakvolle resultaat. Je kan het in principe volledig op voorhand maken en opwarmen in de microgolfoven. Het blijft zeker nog goed van smaak, maar zal minder krokant zijn.
  • Bewaren: Je kan restjes tot drie dagen later nog opeten.

Zin in meer comfortfood zoals dit? Check dan zeker de volgende gerechten.

Vergeet me niet te volgen op Instagram en TikTok voor dagelijkse inspiratie!

Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence

Kip met parmezaan en tomatensaus

As Cooked By Ginger
Deze kip met parmezaan en tomatensaus is comfortfood op z'n best. Geïnspireerd door de 'Chicken parmesan' kwam dit receptje tot stand. Of je het nu met pasta of een salade eet, smaken doet het altijd!
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Hoofdgerecht
Keuken Amerikaans, Belgisch, Italiaans
Porties 2 personen

Equipment

  • 1 grote braadpan
  • oven + bakplaat met bakpapier

Ingrediënten
  

Voor de kip

  • 2 kipfilets
  • 4 el bloem
  • 2 eieren
  • 1 el tabasco
  • 100 g paneermeel
  • 60 g geraspte parmezaan zelf geraspt
  • olijfolie

Voor de kip toppings

  • 1 el tomatenpuree
  • 350 ml passata
  • 1 el Italiaanse kruiden naar keuze
  • 125 g mozzarella (1 bol)
  • 30 g parmezaan ongeveer
  • peper, zout
  • olijfolie

Voor de salade

  • 1 krop Romeinse sla
  • 2 el Caesar dressing
  • 20 g parmezaan
  • peper

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Snijd de kipfilets doormidden zodat je van 2 kipfilets er 4 maakt.
  • Doe de bloem in één bord, klop de eieren los in een tweede bord en voeg er de tabasco aan toe. Doe het paneermeel in een derde bord en meng er de parmezaan onder.
  • Kruid de kip met peper en zout en haal de filets één voor één door de bloem, dan door het ei en dan door het paneermeel. Leg op een groot bord.
  • Maak de saus door een scheutje olijfolie te verhitten in een steelpan. Voeg er de tomatenpuree aan toe en bak kort aan. Giet er de passata bij en kruid met de Italiaanse kruiden en peper en zout.
  • Laat de saus 10 minuten pruttelen op laag vuur en zet hem dan even apart.
  • Verhit een flinke bodem olijfolie in een grote braadpan. De olie moet ongeveer een cm diep zijn.
  • Bak/frituur er de kip in aan. Als ze te snel bruin worden, zet je vuur dan wat lager. De kip zou 2 minuten aan elke kant moeten kunnen bakken zonder te verbranden.
  • Leg de aangekorste kipfilets op een vel bakpapier op de bakplaat.
  • Als de kip volledig gebakken is, verdeel dan over elke filet enkele lepels tomatensaus. Gevolgd door een schijfje mozzarella.
  • Rasp de parmezaan erover uit en bak 15-18 minuten in de oven.
  • Maak ondertussen de salade door de Romeinse sla fijn te hakken en in een mengkom te doen. Rasp er de parmezaan bij en kruid met peper. Meng, voeg de dressing toe en meng nog een laatste keer.
  • Haal de kip uit de oven en serveer met de salade. Smakelijk!
Trefwoord Kip, Parmezaan

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept