Comfortfood,  Veggie

Risotto van tomaat en aubergine

Risotto van tomaat en aubergine. Een risotto kan van tijd tot tijd toch echt wel goed smaken. Het is geen gerecht dat ik regelmatig op het menu zet, maar als ik het nog eens klaar maak… Yum!

Vroeger lukte het me nooit goed om risotto te maken, ondanks dat het eigenlijk zo’n simpel gerecht is. Het schrok me altijd een beetje af. Totdat ik eens een kookdemo volgde waarbij een risotto werd klaargemaakt. De tips die ik daar kreeg, hebben ervoor gezorgd dat mijn risotto nooit meer mislukt en altijd lekker is.

De twee belangrijkste tips?
  • Maak je risotto klaar op middelmatig vuur. Van zodra je vuur te hoog staat gaat je vocht te snel opkoken en je rijst niet gaar zijn én is de kans reëel dat je risotto zal aanbranden. Door op middelmatig vuur te koken, geef je je rijst voldoende tijd om te garen en kan je zelf af en toe van het vuur weg omdat je niet continu moet roeren.
  • Gebruik altijd goede parmezaan. Parmezaan die je zelf geraspt hebt en geen voorgeraspte parmezaan (zo van die zakjes, je kent ze wel). Koop zeker een blok parmezaan.

Zo, nu ik mijn geheimen heb prijs gegeven, kunnen we aan de slag met deze risotto van tomaat en aubergine. Veel kookplezier!

Wat heb je nodig?

  • Sjalot en look: De basis van elke risotto
  • Risottorijst: Uiteraard 🙂
  • Witte wijn
  • Aubergine: De perfecte zomerse combinatie met de tomaat.
  • Blik tomatenblokjes: De basis van de risotto
  • Kipfond: Kan eventueel vervangen worden door water met een kipbouillonblokje.
  • Tomatenpuree
  • Volle room: Mag ook light room zijn
  • Parmezaan
  • Basilicum: Gedroogde en verse

Wat moet je doen?

Begin met het maken van de fond door de kipfond, tomatenblokjes en tomatenpuree met elkaar te mengen. Verwarm een tweetal minuten in de microgolf en zet apart.

Versnipper de look en ui, snijd de aubergine in blokjes. Zet alle ingrediënten klaar en rasp de parmezaan alvast.

Verhit een flinke scheut olijfolie en bak er de aubergine in aan. Roerbak een vijftal minuten of totdat de aubergine gaar is. Kruid met gedroogde basilicum, peper en zout.

Dit mag uit de pan waar je extra olijfolie aan toevoegt. Daarin mag je de look en sjalot bakken en kort erna de rijst toevoegen. Een minuutje later de witte wijn en als deze uitgekookt is, mag je de fond die je voorbereid hebt er in drie delen bijvoegen. Het vuur mag lager en roer af en toe in de pan.

Wanneer het vocht bijna is ingetrokken mag de aubergine er terug bij. Warm door en voeg de room en parmezaan toe. Kruid stevig af met peper en serveer. Werk af met verse basilicum en extra parmezaan en peper.

Check de receptenkaart onderaan voor het exacte recept.

Tips:

  • Zoals in de inleiding omschreven: Kook je risotto op middelmatig vuur. Dit werkt veel gemakkelijker, je risotto kan niet aanbranden en het vocht kookt zo niet te snel weg en geeft je rijst tijd om te garen.
  • Tomatenblokjes: Ik gebruik tomatenblokjes uit blik. In principe kan je ook verse tomatenblokjes gebruiken, maar aangezien die vaak meer vocht afgeven, zou ik de fond met een 50-80 ml verminderen.
  • Elk vuur is anders: Zorg ervoor dat je altijd extra fond of bouillon bij de hand hebt voor als je vocht volledig weg gekookt is, maar je rijst nog niet gaar is. Het is heel belangrijk bij risotto dat je proeft voordat je extra vocht toevoegt. Op die manier kan je beter inschatten of er nog extra fond nodig is en hoeveel.
  • Op voorhand maken: Je kan dit gerecht perfect op voorhand klaarmaken en opwarmen in de microgolfoven.
  • Bewaren: De risotto blijft 2 dagen goed in de koelkast.

Fan van risotto? Kijk dan zeker eens naar deze risotto gerechtjes.

Vergeet me niet te volgen op Instagram en TikTok voor dagelijkse inspiratie!

Heb je dit gerecht gemaakt of maakte je een ander lekker Ginger-gerechtje? Dan zou je me super blij maken als je een leuke comment en/of rating (zo met die sterretjes hier onderaan) zou achterlaten. Heel erg bedankt! Liefs, Laurence

Bord met risotto van tomaat en aubergine

Risotto van tomaat en aubergine

As Cooked By Ginger
Een romige risotto van tomaat en aubergine. Een zomers en romig eenpansgerecht dat altijd smaakt!
Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Porties 2 personen

Equipment

  • 1 Kookpot eventueel een gietijzeren pot als je die hebt

Ingrediënten
  

  • 1 aubergine in blokjes
  • 1 tl basilicum gedroogde
  • 400 ml kipfond
  • 1 blik tomatenblokjes = 400 g
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 sjalot versnipperd
  • 1 teen look versnipperd
  • 150 g risottorijst
  • 100 ml witte wijn
  • 4 el volle room
  • 45 g parmezaan geraspt
  • verse basilicum versnipperd
  • peper, zout
  • olijfolie

Instructies
 

  • Verhit een flinke scheut olijfolie in een grote kookpot. Bak er de aubergineblokjes in aan. Kruid met peper, zout en de gedroogde basilicum. Roerbak een 5tal minuten of totdat de aubergine gaar is.
  • Meng ondertussen de kipfond, tomatenblokjes en tomatenpuree. Verwarm een 2tal minuten in de microgolfoven en zet apart.
  • Haal de aubergine uit de pan en doe er extra olijfolie in. Voeg er de sjalot en look aan toe. Wanneer de sjalot glazig is, voeg je de rijst toe.
  • Giet na een minuutje de witte wijn bij de rijst. Laat uitkoken, zet het vuur op middelmatig en voeg in 3 delen de tomaten/kip fond toe. Roer af en toe.
  • Wanneer al het vocht bijna ingekookt is, proef dan de rijst. Is deze nog niet gaar, voeg dan extra kipfond toe. Doe dit beetje bij beetje tot de rijst gaar is.
  • Als de rijst gaar is en alles lekker smeuïg is, voeg dan de aubergine terug toe en warm door.
  • Voeg als laatste de room en parmezaan toe en meng. Kruid stevig met peper.
  • Verdeel over de borden, werk af met verse basilicum, extra parmezaan en peper en laat het smaken!
Trefwoord Aubergine, Risotto, Tomaat

18 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept