Fruit,  Muffins & Gebakjes

Zondag Bakdag: Citroenrepen

Lekker, lekker, lekkerrrrr. Deze zoete en tegelijk toch zure citroenrepen zijn écht heel erg lekker. Ik probeerde ze in het verleden al een paar keer te maken en toen waren ze nooit zoals ik ze wilde. De korst te fel gebakken en de citroenlaag te weinig of andersom. Ik liet ze even voor wat ze waren en besloot een tijdje geleden toch nog eens een poging te wagen.

Check, check, dubbel check!

Helemaal goed nu en zo heerlijk. Ze zijn best gemakkelijk te maken en je hebt er niet zoveel ingrediënten voor nodig. Boter, bloem, suiker, eieren én… Citroenen, natuurlijk.

Benodigdheden, voor ongeveer 12 repen

240 g zachte boter

100 g + 300 g suiker

260 g + 30 g bloem

4 eieren

sap en zeste van 2 citroenen

Afwerking: Bloemsuiker

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180°C. Doe de zachte boter in de keukenmachine. Zeef de 260 g bloem en voeg toe, samen met de 100 g suiker. Laat de keukenmachine draaien tot alles volledig gemengd is. Geen nood, als je geen keukenmachine hebt, krijg je het deeg gerust zo ook tot een deegbal gekneed. Vorm een bal van het deeg, vet een vierkanten bakvorm in (die van mij is 24x24cm) en druk het deeg erin aan totdat zich een gelijk verdeelde deegbodem vormt. Bak 20 minuten op 180°C.

Ondertussen maken we de citroenlaag door de 300 g suiker, 30 g bloem, eieren, zeste van 2 citroenen en het sap van 2 citroenen los te kloppen met een garde. Klop goed los en laat rusten tot de bodem klaar is.

Wanneer de bodem klaar is, klop je het beslag nog een keertje extra los en giet je het over de bodem. Zet terug in de oven voor 25 minuten. Nadien zou de citroenlaag stevig moeten zijn, maar niet hard. Als je wiebelt met je bakvorm, zou het een klein beetje moeten mee bewegen.

Laat volledig afkoelen. Snijd in repen naar gewenste grootte (ik deed ze in 12) en werk af met bloemsuiker.

Veel bakplezier!

Laurence

9 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *